Vuoden 2022 tuloksesta pohjaa tuleville investoinneille

Vuoden 2022 tuloksesta pohjaa tuleville investoinneille

14.04.2023

Vuosi 2022 jää monilla tavoin historian kirjoihin, myös Kuopion Energialla. Ukrainan sota ja siitä aiheutuneet pakotteet muuttivat toimintaympäristöä merkittävästi. Kuopion Energia joutui korvaamaan Venäjältä tuodut polttoaineet, joita oli vuositasolla noin neljännes, kokonaisuudessaan kotimaisella polttoaineella. Kotimaisen polttoaineen kysynnän kasvu on lähes kaksinkertaistanut puupolttoaineiden hankintakustannukset sekä lisännyt epävarmuutta polttoaineiden riittävyyteen.

Sähköjohdannaisten hinnat nousivat voimakkaasti vuonna 2022 ja Kuopion Energia pystyi suojaamaan sähkön myyntiään budjetoitua korkeampaan hintaan, mikä kompensoi nousevia polttoainekustannuksia. Johdannaisten hintojen nopea nousu johti kuitenkin haasteisiin järjestää johdannaiskauppaa käyvälle pörssille riittävät käteisvakuudet. Vakuuksien hankinnassa onnistuttiin ja vakuustilanne helpotti loppuvuodesta.

Kuopion Energia -konsernin liikevaihto oli noin 120 miljoonaa euroa, kasvua edellisvuoteen kertyi 10 prosenttia. Liikevaihtoa kasvatti sähkön tukkumarkkinoilta saatu korkea hintataso. Voimalaitoksella tuotetun sähkön myyntitulot olivatkin merkittävästi tasaamassa lämmön hinnankorotustarvetta.

Liikevoitto oli noin 28 miljoonaa euroa ja laski lähes 3 miljoonalla edellisvuodesta. Tähän vaikutti kulujen merkittävä kasvu edellisvuoteen verrattuna. Polttoaineiden hinnat nousivat vuoden aikana voimakkaasti ja niihin käytettiin lähes 5 miljoonaa euroa edellisvuotta enemmän rahaa. Myös päästöoikeuksien hinnat nousivat vuoden aikana huomattavasti.

Verkkopalveluyhtiömme Kuopion Sähköverkko Oy:n vuoden 2022 liikevaihto oli 20,9 miljoonaa euroa, mikä on 0,4 prosenttia vähemmän kuin edellisenä vuotena. Yhtiön liikevoitto oli 5,1 miljoonaa euroa. Liikevoitto pieneni edelliseen vuoteen verrattuna reilulla miljoonalla. Verkkopalveluhintoja ei nostettu vuoden aikana ja joulukuun perusmaksut jätettiin perimättä asiakkailta. Sähkönsäästön toimenpiteet näkyivät siirretyn sähkön määrässä, joka väheni pari prosenttia edellisvuodesta.

Kuopion Energia -konsernissa investointiin vuonna 2022 yhteensä lähes 17 miljoonaa euroa. Investoinnit rahoitettiin tulorahoituksella, uutta lainaa ei vuoden aikana nostettu.

Kuopion Energia on laatinut ilmastotiekartan, joka kuvaa yhtiön ilmasto- ja ympäristövaikutusten vähentämiseksi tekemää työtä. Yhtiön tavoitteena on päästä eroon energiantuotannon hiilidioksidipäästöistä vuoteen 2030 mennessä. Kuopion Energia saavuttaa ilmastotavoitteensa yhdessä asiakkaidensa kanssa. Paljon on tehty, tuloksia saatu ja kehitys jatkuu. Uusia, polttamista korvaavia tapoja tuottaa kaukolämpöä selvitetään jatkuvasti. Myös olemassa olevan kattilan polttotekniikkaa kehitetään, jotta entistä suurempi osa lämmöstä ja sähköstä voitaisiin tuottaa biopolttoaineilla.

Jäähdytysratkaisujen myynti on vahvassa kasvussa. Sekä Savilahden alueen kaukojäähdytys että kiinteistökohtainen lämpöpumppuperusteinen jäähdytys ovat toteutukseltaan erittäin energiatehokkaita. Kuopion Energia Oy on mukana rakenteilla olevassa Suomen suurimmassa tuulipuistossa. Nämä tulevaisuuteen ja puhtaampaan energiantuotantoon tähtäävät toimet vaativat investointeja.

Vuoden 2022 hyvä tulos toimii ponnahduslautana tulevaisuuteen. Hyvä taloudellinen tulos merkitsee Kuopion Energia -konsernin tulevaisuuden kannalta jatkuvuutta ja vakavaraisuutta, joilla mahdollistetaan tulevia investointeja ja puskuria haasteellisiin vuosiin. Hyvästä tuloksesta riittää myös jaettavaa kuopiolaisten eduksi. Tuloutamme omistajallemme Kuopion kaupungille 9 miljoonaa euroa, joilla Kuopion kaupunki rahoittaa asukkaidensa palveluja.

> Tutustu Kuopion Energian vuosikertomukseen 2022


 

Pauliina Pietikäinen
Talousjohtaja
Kuopion Energia Oy


Kommentit

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua!

#blogi #hiilijalanjälki #ilmastonmuutos #kaukolämpö #kuopionenergia #lämmitys #sentuntee  

4 + 1 syytä valita hiilineutraali kaukolämpö

Vuoden 2021 joulukuun 3. päivä merkitsi merkittävää käännekohtaa Suomen energiakentässä. Laki energian alkuperätakuista astui voimaan. Energiavirasto ryhtyi valvomaan lämmityksen ja jäähdytyksen alkuperää tarkemmin, tarjoten valveutuneille ...

#energiansäästö #kaukolämpö #kuopionenergia #lämmitys #lämpö #sentuntee  

Älykäs lämmönsäätö osoittautui oikeaksi ratkaisuksi

Kun kuopiolaisen kerrostalon ikääntynyt lämmitysjärjestelmä uusittiin 2022, toiveissa oli entistä energiaviisaampi ratkaisu. Taloyhtiön yhtiökokous päätti yksimielisesti investoida älykkääseen lämmönsäätöön, jolta odotettiin jopa kymmenen p...

#blogi #energiantuotanto #kuopionenergia  

Nopeita muutoksia energiakentässä – poikkeuksellisesti turbiinikin kesälomaili

Energiamarkkinoilla on koettu isoja mullistuksia. Polttoaineiden hinnat ovat räjähtäneet ja energian hintojen muutokset ovat aiheuttaneet poikkeuksellisia tilanteita. Tulevaisuudessa energiaratkaisuilta vaaditaan joustavuutta ja ketteryyttä...

Katso myös nämä aihepiirit!

#astettaalemmas #blogi #energiansäästö #energiantuotanto #energiavinkki #hiilijalanjälki #hyvinvointi #häiriöviestipalvelu #ilmastointi #ilmastonmuutos #kaukolämpö #kotona #kuopionenergia #lämmitys #lämpö #pientuotanto #pääkirjoitus #rakentaminen #sentuntee #sähkö #sähköauto #sähköinen liikenne #sähkönsäästö #sähköpula #sähköverkko #Tuhkanhyötykäyttö #tulevaisuus #turvallisuus #työ #ympäristö