Vuoden 2021 tulos turvaa tulevaa

Vuoden 2021 tulos turvaa tulevaa

14.04.2022

Vuosi 2021 oli poikkeuksellinen monin tavoin. Elettiin toista koronavuotta - välillä epidemiaa oltiin jo selättämässä ja sitten tilanne taas huononi. Vuosi oli myös säiden puolesta erikoinen. Talvi oli kylmä ja runsasluminen, kesä lämmin ja kuiva. Sähkön tukkumarkkinahinnat lähtivät nousuun historiallisen alhaiselta tasoltaan alkuvuoden 2021 aikana. Sähkönkäyttö kääntyi kasvuun ja samaan aikaan sähköntuotantoon käytettyjen polttoaineiden sekä päästöoikeuksien hintataso moninkertaistui. Lisäksi pohjoismaissa oli kuivaa ja vähätuulista, minkä seurauksena Keski-Euroopan korkea sähkön hintataso siirtyi myös Suomeen. Nämä ilmiöt näkyivät Kuopion Energia Oy:n taloudellisessa tuloksessa vuodelta 2021.

Kuopion Energia -konsernin liikevaihto oli lähes 112 miljoonaa euroa, kasvua edellisvuoteen kertyi lähes 30 prosenttia. Liikevoitto oli noin 31 miljoonaa euroa, kasvua edelliseen verrattuna yli 50 prosenttia. Liikevaihtoa kasvatti viileän talven myötä kasvanut lämmön myynti, mutta toisaalta myös sähkön tukkumarkkinoilta saatu korkea hintataso. Voimalaitoksella tuotetun sähkön myyntitulot ovatkin merkittävästi tasaamassa lämmön hinnankorotustarvetta.

Päästöoikeuksien ja polttoaineiden hankinnassa onnistuttiin hyvin. Hintojen nousu ei heikentänyt vuoden 2021 tulosta, sillä vuoden päästöoikeudet ja polttoaineet oli hankittu suurelta osin jo aikaisemmin edullisemman hintatason aikaan.

Aloitin Kuopion Energia Oy:n talousjohtajana syyskuussa 2021, keskellä voimakkainta tukkusähkön hintanousua. Päivittäinen hinnannousu ja tulosennusteen muuttuminen kuukausi kuukaudelta tulivat tutuiksi jo heti alkumetreillä. Kokeneemmat työtoverit osasivat kuitenkin valistaa, ettei tällainen kehitys ole jokavuotista. Esimerkiksi vuonna 2020 elettiin erittäin alhaisten sähkön hintojen aikaa. Myös vuodesta 2022 on tulossa kaikin puolin haasteellinen maailmanpoliittisen tilanteen myötä. Polttoaineiden hinnat ovat nousussa, joten on hyvä, että alla on taloudellisesti vahva vuosi.

Verkkopalveluyhtiömme Kuopion Sähköverkko Oy:n vuoden 2021 liikevaihto oli lähes 21 miljoonaa euroa, mikä on 10 prosenttia edellisvuotta enemmän. Liikevoitto oli 6,4 miljoonaa euroa, mikä on 1,5 miljoonaa euroa edellistä vuotta enemmän. Helteinen kesä lisäsi kiinteistöjen jäähdytystarvetta ja se kasvatti sähkönsiirtomäärää.  

Myös Kuopion Sähköverkko Oy on uusien haasteiden edessä. Sähkömarkkinalain muutokset astuivat voimaan 1.8.2021. Energiavirasto on päivittänyt lakimuutosten perusteella valvontamallia ja lähettänyt muutosehdotukset lausunnolle. Tavoitteena on pienentää sähköverkkotoiminnan tuottopohjaa, alentaa tuottoprosenttia ja poistaa toimitusvarmuuskannustin. Muutosten seurauksena verkkoyhtiöiden sallittu tuotto laskee merkittävästi vuodesta 2022 alkaen ja Kuopion Sähköverkko Oy tulee alentamaan hintojaan merkittävästi vuodelle 2023. Tämä on kuluttajan kannalta positiivinen asia, mutta samalla haastetaan tulevien toimitusvarmuusinvestointien rahoitus.

Kuopion Energia on laatinut ilmastotiekartan, joka kuvaa yhtiön ilmasto- ja ympäristövaikutusten vähentämiseksi tekemää työtä. Yhtiön tavoitteena on päästä eroon energiantuotannon hiilidioksidipäästöistä vuoteen 2030 mennessä. Kuopion Energia saavuttaa ilmastotavoitteensa yhdessä asiakkaidensa kanssa. Paljon on tehty, tuloksia saatu ja kehitys jatkuu. Uusia, polttamista korvaavia tapoja tuottaa kaukolämpöä selvitetään jatkuvasti. Jäähdytysratkaisujen myynti on vahvassa kasvussa. Sekä Savilahden alueen kaukojäähdytys että kiinteistökohtainen lämpöpumppuperusteinen jäähdytys ovat toteutukseltaan erittäin energiatehokkaita. Kuopion Energia Oy on mukana rakenteilla olevassa Suomen suurimmassa tuulipuistossa sekä geolämmön mahdollisuuksia ja tekniikoita tutkivassa hankkeessa. Nämä tulevaisuuteen ja puhtaampaan energiantuotantoon tähtäävät toimet vaativat investointeja.

Vuosi 2021 oli tosiaankin poikkeuksellinen, mutta sen pohjalta on hyvä ponnistaa eteenpäin. Hyvä taloudellinen tulos merkitsee Kuopion Energia -konsernin tulevaisuuden kannalta jatkuvuutta ja vakavaraisuutta, joilla mahdollistetaan tulevia investointeja ja puskuria haasteellisiin vuosiin. Hyvästä tuloksesta riittää myös jaettavaa kuopiolaisten eduksi. Tuloutamme omistajallemme Kuopion kaupungille lähes 10 miljoonaa euroa, joilla Kuopion kaupunki rahoittaa asukkaidensa palveluja.

 

Tutustu Kuopion Energian vuosikertomukseen täältä

 

Teksti: Pauliina Pietikäinen, Kuopion Energia Oy
Kuva: Jape Tiitinen


Kommentit

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua!

#blogi #hiilijalanjälki #ilmastonmuutos #kaukolämpö #kuopionenergia #lämmitys #sentuntee  

4 + 1 syytä valita hiilineutraali kaukolämpö

Vuoden 2021 joulukuun 3. päivä merkitsi merkittävää käännekohtaa Suomen energiakentässä. Laki energian alkuperätakuista astui voimaan. Energiavirasto ryhtyi valvomaan lämmityksen ja jäähdytyksen alkuperää tarkemmin, tarjoten valveutuneille ...

#energiansäästö #kaukolämpö #kuopionenergia #lämmitys #lämpö #sentuntee  

Älykäs lämmönsäätö osoittautui oikeaksi ratkaisuksi

Kun kuopiolaisen kerrostalon ikääntynyt lämmitysjärjestelmä uusittiin 2022, toiveissa oli entistä energiaviisaampi ratkaisu. Taloyhtiön yhtiökokous päätti yksimielisesti investoida älykkääseen lämmönsäätöön, jolta odotettiin jopa kymmenen p...

#blogi #energiantuotanto #kuopionenergia  

Nopeita muutoksia energiakentässä – poikkeuksellisesti turbiinikin kesälomaili

Energiamarkkinoilla on koettu isoja mullistuksia. Polttoaineiden hinnat ovat räjähtäneet ja energian hintojen muutokset ovat aiheuttaneet poikkeuksellisia tilanteita. Tulevaisuudessa energiaratkaisuilta vaaditaan joustavuutta ja ketteryyttä...

Katso myös nämä aihepiirit!

#astettaalemmas #blogi #energiansäästö #energiantuotanto #energiavinkki #hiilijalanjälki #hyvinvointi #häiriöviestipalvelu #ilmastointi #ilmastonmuutos #kaukolämpö #kotona #kuopionenergia #lämmitys #lämpö #pientuotanto #pääkirjoitus #rakentaminen #sentuntee #sähkö #sähköauto #sähköinen liikenne #sähkönsäästö #sähköpula #sähköverkko #Tuhkanhyötykäyttö #tulevaisuus #turvallisuus #työ #ympäristö