Voimalaitoksella siirrytään öljynvaihdosta öljynpuhdistukseen

Voimalaitoksella siirrytään öljynvaihdosta öljynpuhdistukseen

03.02.2023

Kuopion Energia siirtyy perinteisestä öljynvaihdosta ympäristöä säästävään kestävän kehityksen toimintamalliin eli öljynpuhdistukseen. Tänä keväänä Haapaniemen voimalaitoksella laitteiden vaihdelaatikot eivät tarvitse enää uutta öljyä, vaan vanhat öljyt puhdistetaan uudelleen käytettäviksi.

Autoille öljynvaihto on yksi tärkeimmistä perushuolloista. Öljy toimii moottorin voiteluaineena poistaen osien välistä kitkaa ja estäen niiden kulumista. Lisäksi öljy huuhtelee pois epäpuhtauksia, kuten nokea ja kitkasta syntyviä metallihiukkasia. Käytössä öljy alkaa likaantua ja menettää tehoaan, minkä vuoksi öljyt on vaihdettava säännöllisesti. Puhtaalla öljyllä moottori toimii luotettavammin, tehokkaammin ja ympäristöystävällisemmin.

Aivan kuten auton moottori, myös Kuopion Energian voimalaitoksen koneet ja laitteet tarvitsevat säännöllisen öljynvaihdon muiden huoltojen lisäksi. Huolletut ja puhtaalla öljyllä varustetut koneet toimivat varmemmin ja tehokkaammin. Tämä ennaltaehkäisee energiantuotannon häiriöitä ja vähentää myös ympäristölle aiheutuvaa rasitusta. Haapaniemen voimalaitoksella koneisiin on vaihdettu öljyä vuosittain noin 2000 litraa, mikä vastaa noin 400 henkilöauton öljynvaihtoa. Tästä vuodesta alkaen käytetyt öljyt puhdistetaan uudelleen käytettäviksi.

Kuopion Energia on edelläkävijä Suomessa, ottaessaan käyttöön SKF:n RecondOil-öljynpuhdistustekniikan. Menetelmällä vanhasta öljystä saadaan täysin uudenveroinen, ellei jopa puhtaampi. Automaattinen suodatusjärjestelmä on helppo käyttää ja ylläpitää. Käytetty öljy kerätään kontteihin, joista se kierrätetään SKF RecondOil-suodatuslaitteiston läpi, kunnes vaatimuksenmukainen öljyn puhtaustaso on saavutettu. Tämän jälkeen puhdistettu öljy vielä analysoidaan laboratoriossa ja näin varmistetaan, että öljyn suorituskyky on uudenveroinen.

”Suurimman hyödyn tässä saa luonto, mutta on hienoa, että voimme samalla säästää myös rahaa. Öljyjen puhdistaminen tulee nimittäin edullisemmaksi kuin uusien ostaminen”, sanoo Kuopion Energian kunnossapitopäällikkö Sami Koponen.

”SKF:llä on pitkä historia yhteistyöstä Kuopion energian kanssa mm. keskusvoitelujärjestelmien parissa. Olemme erittäin tyytyväisiä, että yhteistyömme laajeni myös uuden sukupolven öljynpuhdistusteknologiaan, jonka avulla olemme osaltamme toteuttamassa entistä puhtaampaa energiaa Kuopion alueelle”, sanovat Muuramesta SKF:n RecondOilin asiantuntija Jani Konttila ja aluemyynnistä vastaava Kari Antila.

Ympäristön kannalta öljyjen kierrättäminen on merkittävä edistysaskel. Öljy on uusiutumaton luonnonvara, joten käytettyjen öljyjen hyödyntäminen on suora ympäristöteko. Lisäksi säästöjä syntyy, kun öljytynnyreitä ei tarvitse kuljettaa paikasta toiseen. RecondOil-menetelmällä Haapaniemen voimalaitoksen CO2-päästöt vähenevät 4000–8000 kg vuodessa.

Paremman huomisen energiaa. Kotikaupungistasi.
 

Lue lisää Kuopion Energian ympäristövaikutuksista.
Lue lisää SKF RecondOil-öljynpuhdistusmenetelmästä.


Teksti: Kuopion Energia Oy
Kuva: Tiina Haring


Kommentit

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua!

#blogi #kuopionenergia #sentuntee  

Vuoden 2023 tulos ennakoitua parempi

Vuotta 2023 leimasi sähkön pörssihintojen voimakas vaihtelu. Vuoden aikana koettiin korkeita piikkejä ja toisaalta miinusmerkkisiä hintoja. Sähkön hintavaihtelu näkyi myös Kuopion Energian liikevaihtokertymässä. Talousjohtajana seurasin suu...

#kuopionenergia #sentuntee #työ  

Kuopion Energia on Taitaja2024-kilpailun pääyhteistyökumppaneita

Taitaja2024-tapahtuma eli ammattitaidon SM-kilpailut järjestetään Kuopiossa 20.–23.5.2024. Kuopion Energia on mukana muun muassa tuomaroinnissa. Nuorista toivotaan osaajia moneen erilaiseen työtehtävään energiayhtiössä.

#kaukolämpö #kuopionenergia #sentuntee  

Asiakkaat pääsivät osallistumaan kaukolämmön kehittämistyöhön

Kuopion Energia arvioi lämmöntuotantotapojaan ja tulevaisuuden asiakastarpeita osana yhtiön strategiauudistusta, ja näiden suunnittelussa asiakasta kuunnellaan nyt entistä enemmän. Lisää arvokasta asiakastietoa saatiin huhtikuisessa asiakas...

Katso myös nämä aihepiirit!

#astettaalemmas #blogi #energiansäästö #energiantuotanto #energiatehokkuus #energiavinkki #hiilijalanjälki #hyvinvointi #häiriöviestipalvelu #ilmastointi #ilmastonmuutos #kaukolämpö #kotona #kuopionenergia #lämmitys #lämpö #pientuotanto #pääkirjoitus #rakentaminen #sentuntee #sähkö #sähköauto #sähköinen liikenne #sähkönsäästö #sähköpula #sähköverkko #toimitusvarmuus #Tuhkanhyötykäyttö #tulevaisuus #turvallisuus #työ #ympäristö