Tyyntä myrskyn edellä

Tyyntä myrskyn edellä

05.02.2024

Energiasektorilla sattuu ja tapahtuu. Ala on muutoksen kynnyksellä, mutta ensimmäisen askelman syvyyttä on vaikea edelleenkin ennustaa ja sen mukaan tehdä oikeat valinnat pitkälle tulevaisuuteen. Tämä vihreäksi tai puhtaaksi siirtymäksikin nimitetty tapahtuma tarjoaa paljon mahdollisuuksia, mutta sisältää myös lukuisia haasteita ja riskejä - varsinkin niin sanotuille miinan polkijoille uutta tekniikkaa käyttöönotettaessa.

Sattuu. Yleisessä tiedossa ja seurannassa, ainakin iltapäivälehtien otsikoita lukiessa, on pörssisähkön hinta. Monessa perheessä mietitään, voidaanko pyykkiä pestä ja saattaa se pörssisähkön hinta määrätä myös saunomisajankohdatkin. Sähköntuotannossa sääriippuvaisen tuotannon osuus on kasvanut merkittäväksi ja se määrää melko pitkälti pörssisähkön hinnan. Suomeen asennetusta sähköntuotantokapasiteetista sääriippuvaisen tuotannon, lähinnä tuulivoiman, osuus on jo noin puolet. Häiriöt suurissa tuotantolaitoksissa ja siirtorajoitteet Ruotsiin lisäävät omat mausteensa hintaheiluntaan. Sähkökäyttöisten ajoneuvojen määrä kasvaa koko ajan, lämpöpumput yleistyvät ja energian varastointitekniikat kehittyvät.

Tarvitsemme yhä enemmän ennustettavuutta, älykkäitä ratkaisuja ja joustoja niin kulutuksessa kuin tuotannossakin. Joustavuus ja ketteryys ovat avainasemassa kustannussäästöjä ja tuottoja tavoiteltaessa niin yksityis- kuin yrityspuolellakin. Mitäpä jos esimerkiksi saunan kiuas toimisikin akkukäyttöisesti ja olisi aina täyteen varattuna mahdollisimman halvan sähkön aikaan, jopa negatiivisen? Voi olla, että tällä olisi joskus vaikutusta myös parisuhteidenkin joustavuuteen.😉 Yhtälailla meidän on Kuopion Energialla mietittävä sähkön hintaa ja sen heiluntaa vuosiksi eteenpäin investointipolkua suunnitellessamme.

Tapahtuu. Uudet teknologiat ja tuotantotavat nostavat päätään ja yhtenä merkittävänä ratkaisuna voisi olla vetyteknologia Kuopiossa jonkin verran esillä olleen pienydinvoiman (SMR) ohella. Vetyteknologian avulla saadaan valmistettua päästöttömiä synteettisiä polttoaineita, joita voidaan käyttää suoraan fossiilisten polttoaineiden korvaajina tai teollisuuden raaka-aineina. Prosessissa tuotetaan sähkökemiallisesti vedestä vetyä, jota voidaan hyödyntää suoraan tai jatkojalostaa yhdistämällä vety synteesin avulla hiilidioksidin kanssa, jolloin saadaan tuotteeksi nestemäinen polttoaine. Sen käyttäminen olemassa olevalla tekniikalla niin lento-, meri-, kuin tieliikenteessäkin on mahdollista ilman suuria ja kalliita muutoksia.

Kun vedyn tuotannossa käytetään uusiutuvaa sähköä ja hiilidioksidi on peräisin biopolttoaineiden poltosta, syntyy täysin päästötöntä polttoainetta. Vedyn tuotantoprosessissa tarvitaan paljon sähköä ja hyötysuhde on huono, joten prosessissa syntyy merkittäviä määriä hukkalämpöä, joka voitaisiin varsinkin meillä Suomessa hyödyntää kiinteistöjen lämmityksessä – kiitos kattavan kaukolämpöjärjestelmän. Vaikka tuulet yltyvät ja myrskyäkin on näköpiirissä, niin katsotaan luottavaisin mielin tulevaisuuteen ja pidetään yhdessä omilla valinnoillamme energiajärjestelmästämme huolta.


 

Peter Seppälä
Tuotantojohtaja
Kuopion Energia Oy


Kommentit

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua!

#kuopionenergia #pääkirjoitus #sentuntee  

Teoista sanoiksi

Sinussa ja minussa, meissä yhdessä on voima luoda hyvää ympärillemme. Kuopion Energia kehittää puhtaampaa paikallista energiantuotantoa vastuullisesti.

#kuopionenergia #sentuntee  

Ennätysvuosi biopolttoaineen käytössä

Vuosi 2023 oli Kuopion Energialla biopolttoaineen käytön ennätysvuosi. Haapaniemen voimalaitoksella käytetystä polttoaineesta noin 73 % oli uusiutuvaa biopolttoainetta. Miten tähän on päästy? Entä miten edistetään sitä, että ensi vuonna bio...

#kaukolämpö #kuopionenergia #sentuntee  

Kaukolämmön hinnalla saa toimitusvarmuutta

Mitä saat, kun maksat kotisi kaukolämmöstä? Kaukolämmön myyntipäällikkö Teemu Tirkkonen ja markkinointipäällikkö Essi Heikkilä kertovat, mistä osasista kaukolämmön hinta rakentuu. Ota talteen myös säästövinkit.

Katso myös nämä aihepiirit!

#astettaalemmas #blogi #energiansäästö #energiantuotanto #energiatehokkuus #energiavinkki #hiilijalanjälki #hyvinvointi #häiriöviestipalvelu #ilmastointi #ilmastonmuutos #kaukolämpö #kotona #kuopionenergia #lämmitys #lämpö #pientuotanto #pääkirjoitus #rakentaminen #sentuntee #sähkö #sähköauto #sähköinen liikenne #sähkönsäästö #sähköpula #sähköverkko #Tuhkanhyötykäyttö #tulevaisuus #turvallisuus #työ #ympäristö