Sähköverkon uudet palvelut mahdollistavat säästöt

Sähköverkon uudet palvelut mahdollistavat säästöt

21.11.2022

Sähkön pientuottajan asema vahvistuu vuoden 2023 alusta, kun netotus ja energiayhteisöt otetaan käyttöön. Sähköverkkoon siirtyvä ylijäämäsähkö pienentää pientuottajan laskua, kunhan sen myynnistä on sovittu oman sähkönmyyjän kanssa. Myös yökuormien siirtäminen myöhempään vuorokaudenaikaan tarjoaa mahdollisuuksia säästöihin. 

Uudet palvelut tekee mahdolliseksi tänä vuonna käyttöön otettu sähkön vähittäismarkkinoiden keskitetty tiedonvaihtojärjestelmä Datahub.  

Palvelupäällikkö Ilkka Vaarasuo Kuopion Sähköverkko Oy:stä toteaa, että tähän asti pientuottaja on voinut kunkin tunnin aikana sekä myydä että ostaa sähköä oman mittarinsa kautta. Jatkossa pientuottaja (max 100 kVA tuotantokohde) joko ostaa sähköä tai pelkästään myy sitä riippuen oman tuotantonsa ja kulutuksensa määristä. Puhutaan tunnin sisäisestä netotuksesta. 

– Pientuottajan kulutuksen ja tuotannon erotus lasketaan järjestelmässä automaattisesti ja tuntitieto päätyy markkinaosapuolille, hän selvittää.  

 

Omasta tuotannosta voi hyötyä myös energiayhteisössä 

Vuoden 2023 alusta tulee mahdolliseksi muodostaa energiayhteisö, joka myös hyötyy omasta pientuotannosta. 

– Esimerkiksi taloyhtiössä osakkaat voivat perustaa energiayhteisön ja hankkia katolle aurinkopaneelit. Aurinkosähköjärjestelmä ja osakkaat yhdessä muodostavat energiayhteisön, Ilkka Vaarasuo selvittää. 

Sähköverkon mittalaite huomioi energiayhteisön mahdollisen ylijäämäsähkön verkon suuntaan. Verkko myös tunnistaa energiayhteisön. 

– Ylijäämä jyvitetään yhteisön jäsenille automaattisesti sen päättämien jako-osuuksien mukaan, Vaarasuo kertoo.  

Energiayhteisö ei muodostu itsestään, vaan sen perustamisesta pitää tehdä verkkoyhtiölle ilmoitus.  

– Kun energiayhteisön yhteyshenkilö tekee meille ilmoituksen, me Kuopion Sähköverkolla huolehdimme mittauksen kuntoon. Yhteisön jäsenet näkevät jatkossa laskullaan hyödyn omasta tuotannosta, Vaarasuo sanoo. 

 

Yösähkö uudistuu 

Sähkö on yleensä halvinta puolen yön jälkeen, jolloin sähköä käytetään vähiten. Aikatariffissa edullisempi yösähkö peritään klo 22–07 ja siihen kytkeydytään porrastetusti klo 22–23. Kulutuksen siirtäminen hiljaisille tunteille hillitsee hintapiikkejä. 

Nyt Kuopion Sähköverkko haluaa tarjota aikatariffi-asiakkaille mahdollisuuden yökuormien ohjautumiseen satunnaisporrastetusti klo 00–01. 

– Tilastollisesti halvimmat tunnit alkavat klo 00 ja 01. Säästö etenkin sähkölämmittäjälle voi olla merkittävä, Ilkka Vaarasuo toteaa. 

Ilmoituksen energiayhteisön perustamisesta tai tarpeesta kytkeytyä yösähköön aiempaa myöhemmin voi tehdä Kuopion Energian verkkosivuilla vuoden 2022 lopulla. 

 

Teksti: Tiinu Wuolio
Kuva: Jape Tiitinen

 


Kommentit

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua!

#kuopionenergia #pääkirjoitus #sentuntee  

Teoista sanoiksi

Sinussa ja minussa, meissä yhdessä on voima luoda hyvää ympärillemme. Kuopion Energia kehittää puhtaampaa paikallista energiantuotantoa vastuullisesti.

#kuopionenergia #sentuntee  

Ennätysvuosi biopolttoaineen käytössä

Vuosi 2023 oli Kuopion Energialla biopolttoaineen käytön ennätysvuosi. Haapaniemen voimalaitoksella käytetystä polttoaineesta noin 73 % oli uusiutuvaa biopolttoainetta. Miten tähän on päästy? Entä miten edistetään sitä, että ensi vuonna bio...

#kaukolämpö #kuopionenergia #sentuntee  

Kaukolämmön hinnalla saa toimitusvarmuutta

Mitä saat, kun maksat kotisi kaukolämmöstä? Kaukolämmön myyntipäällikkö Teemu Tirkkonen ja markkinointipäällikkö Essi Heikkilä kertovat, mistä osasista kaukolämmön hinta rakentuu. Ota talteen myös säästövinkit.

Katso myös nämä aihepiirit!

#astettaalemmas #blogi #energiansäästö #energiantuotanto #energiatehokkuus #energiavinkki #hiilijalanjälki #hyvinvointi #häiriöviestipalvelu #ilmastointi #ilmastonmuutos #kaukolämpö #kotona #kuopionenergia #lämmitys #lämpö #pientuotanto #pääkirjoitus #rakentaminen #sentuntee #sähkö #sähköauto #sähköinen liikenne #sähkönsäästö #sähköpula #sähköverkko #Tuhkanhyötykäyttö #tulevaisuus #turvallisuus #työ #ympäristö