Parempaa turvetta aurinkosähköllä

Parempaa turvetta aurinkosähköllä

19.07.2022

Turve kuuluu vielä osana polttoainevalikoimaamme vaikkakin yhä vähenevässä määrin. Erityisesti nyt maailman geopoliittisen tilanteen vuoksi turpeella on meille merkitystä huoltovarmuuspolttoaineena. Suomen kevät ja kesä ei kuitenkaan aina ole suosiollinen tuotannolle ainakaan ilman pientä apua tuotantoalojen kuivatuksessa.

Jotta turvetta voidaan tuottaa, täytyy tuotantoaluetta kuivattaa ja vesi johtaa alueelta pois. Mikäli vesiä ei saada laskemaan maaston muotojen vuoksi hallitusti vesienkäsittelyyn, tarvitaan tuotantoalueen vesien kokoamiseksi toisinaan pumppausta.


Tuotantoalueen sarkaojat ja ojien päissä olevat lietteenpidättimet ovat ensimmäinen vesienkäsittelyrakenne. 
 

Erityisesti keväällä, kun sulamisvedet aiheuttavat tuotantoalueilla tulvehtimista, tarvitaan pumpulta melko suuriakin tehoja. Sen sijaan kesäaikaan tuotantoalueiden kuivana pito voidaan joissain kohteissa toteuttaa myös ympäristöystävällisesti aurinkoenergialla toimivilla laitteistoilla.


Keväisin sulamisvedet aiheuttavat tulvehtimista joillakin tuotantoalueilla.
 

Kuopion Energian Nilsiässä sijaitsevalla tuotantoalueella kuivatukseen on käytetty jo vuodesta 2018 aurinkopaneeleista energiansa saavaa pumppua. Pumppaamo on toiminut tehtävässään hyvin ja se pystyy kuivattamaan tuotantosuota jopa 130 000 litraa päivässä.

Pumppauksen avulla tuotantoalueen vedet saadaan johdettua ojastoista eteenpäin vesienkäsittelyyn esimerkiksi laskeutusaltaisiin, jotka ovatkin tärkeä osa turvetuotantoalueen vesienkäsittelyä. Niiden avulla kiintoainetta saadaan poistettua tuotantoalueelta pois johdettavista vesistä. Laskeutusaltaiden ohella myös kasvillisuus- ja pintavalutuskentät ovat olennainen osa vesienkäsittelyä, sillä kasvillisuus sitoo pois johdettavasta vedestä kiintoainesta ja ravinteita, kuten fosforia ja typpeä. Näin taataan pois johdettavan veden laatu.


Pintavalutuskentän kasvillisuus sitoo pois johdettavasta vedestä ravinteita ja huolehtii näin lähtevän veden laadusta. 

 

Teksti: Piela Harlin-Venäläinen, ympäristövastaava, Kuopion Energia Oy
Kuvat: Kuopion Energia Oy


Kommentit

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua!

#blogi #hiilijalanjälki #kuopionenergia #sentuntee  

Tee kanssamme arjen helppo ilmastoteko vähentämällä paperipostia

Me Kuopion Energialla kannamme vastuuta kotikaupunkimme ja ympäristön hyvinvoinnista asiakkaidemme arjen helpottamisen ohessa. Haluamme tarjota asiakkaillemme ilmastoystävällisiä vaihtoehtoja asioida kanssamme. Asiakaspalvelumme kanssa voit...

#energiantuotanto #kuopionenergia #sentuntee  

Jätteestä biokaasua, biokaasusta energiaa

Kuopion Energia on sitoutunut kehittämään puhtaampaa ja kestävämpää energiantuotantoa. Jo kahdeksan vuoden ajan Kuopion Energia on hyödyntänyt Pitkälahden biokaasumoottorivoimalaitoksella ja biokattilassa kaatopaikan kaasuja kuopiolaisten s...

#kuopionenergia #sähköauto #sähköinen liikenne #sentuntee  

Sähköauto ladataan yön yli kotona – Taloyhtiön taustajärjestelmät kerralla kuntoon

Sähköautoilun yleistyessä yhä useammassa taloyhtiössä on aihetta harkita, miten vastata asukkaiden ja osakkaiden lataustarpeisiin. Myös laki edellyttää latausvalmiuksia uudiskohteissa ja pysäköintiä koskevissa peruskorjauksissa.

Katso myös nämä aihepiirit!

#blogi #energiantuotanto #hiilijalanjälki #hyvinvointi #häiriöviestipalvelu #ilmastonmuutos #kaukolämpö #kuopionenergia #pientuotanto #pääkirjoitus #rakentaminen #sentuntee #sähköauto #sähköinen liikenne #sähköverkko #Tuhkanhyötykäyttö #tulevaisuus #turvallisuus