Näin varaudut mahdollisiin sähkökatkoksiin talvella

Näin varaudut mahdollisiin sähkökatkoksiin talvella

21.11.2022

Ensi talvena on todennäköisesti luvassa sähkön säännöstelytoimia, kun kylmät säät lisäävät sähkön tarvetta. Kuopion Sähköverkon asiantuntijat muistuttavat, että heillä on hyvät suunnitelmat poikkeustilanteisiin. Silti varautuminen katkoksiin on myös jokaisen omalla vastuulla. Otetaan rauhallisesti, sillä mahdolliset suunnitellut katkokset kestävät kuitenkin korkeintaan kaksi tuntia kerrallaan.

Kuopion Sähköverkolla kuten muillakin siirtoyhtiöillä häiriöihin varautuminen on jatkuvaa. Sähköverkon asiantuntijat muistuttavat, että häiriöiden mahdollisuus on aina olemassa, oli poikkeustilannetta tai ei. Laitosten toimintahäiriöt tai vaikkapa myrskyvauriot voivat aiheuttaa sähkökatkoja. Tilanne, jossa sähkön kulutus uhkaa ylittää tuotannon, ei ole täysin poikkeuksellinen.

– Aiempina vuosina on ollut tilanteita, jolloin Fingrid on pyytänyt tarkistamaan sähköpulasuunnitelmat. Varautuminen on normaali käytäntö, jonka nykyinen maailmantilanne on nostanut voimakkaasti esille, toteaa käyttöpäällikkö Simo Hyvärinen.

Tulevana talvena sähkön tuotanto ja tuonti voi jäädä vähäisemmäksi kuin tarvittaisiin.

– Jos katsotaan aiempia vuosia, sähköpula on todennäköisintä tammi-helmikuun vaihteessa, jolloin pakkaset ovat yleensä kovimmat. Silloin kulutus on muutamana päivänä ja muutamana tuntina päivässä suurimmillaan. Tämä on tietysti vain arvio, Hyvärinen pohtii.

Pakkasen lisäksi myös tuuli vaikuttaa sähköpulaan. Jos tuulettomia pakkaspäiviä on paljon, tuulivoimaloista ei saada sähköä.

 

Kaukolämpöä tuotetaan myös katkon aikana

Sähköpulasta johtuvien katkosten aikana yhteiskunnan kriittiset toimijat, kuten sairaalat, saavat edelleen sähköä. Sama koskee kaukolämpölaitoksia.

– Katkon aikana kaukolämmön tuotanto ja toimitus ovat kunnossa. Kaukolämpöasiakkaan lämmönjakelukeskuksen kiertovesipumput eivät kuitenkaan toimi ilman sähköä, joten lämmitys  ja lämpimän käyttöveden kierto katkeavat sähkökatkon ajaksi. Jos asiakkaalla on omaa varavoimaa sähkön tuottamiseen, lämmitys ja lämmin vesi toimivat  normaalisti, selittää valmiuspäällikkö Jukka Taipale.

 

Valmiuspäällikkö Jukka Taipale muistuttaa, että sähköpulaa torjutaan parhaiten kaikki yhdessä sähköä säästämällä.

 

Viestintä avainasemassa

Kuopion Sähköverkko panostaa viestintään sähköpulaan liittyvissä asioissa.

– Meillä on olemassa hyvät suunnitelmat ja viestintä on keskiössä. Sen takia onkin tärkeää, että asiakas huolehtii, että omat yhteystiedot ovat ajan tasalla, muistuttaa palvelupäällikkö Ilkka Vaarasuo.

Asiakkaan puhelinnumero tulisi olla ajan tasalla sähkön myyjällä, joka välittää asiakastiedot Kuopion Sähköverkolle. Jos sähköjä joudutaan katkomaan, viestijärjestelmät lähettävät tietoa asiasta puhelimeen. Väpistä voi varmistaa, että yhteystiedot ovat ajan tasalla ja häiriövahti päällä. Käyttöpaikkakohtaiseen vahtiin voi liittää myös esimerkiksi perheenjäsenten yhteystiedot.

Tavoitteena on ilmoittaa asiakkaalle etukäteen sähkökatkosta.

– Jos sähköpula kehittyy hitaasti, etukäteen tiedottaminen onnistuu. Tilanne voi kuitenkin tulla eteen myös yllättäen, jolloin etukäteen varoittaminen ei aina ole mahdollista, Hyvärinen lisää.

 

Vinkit sähkökatkosten ajalle

Kuopion Sähköverkon asiantuntijat kehottavat kaikkia varautumaan katkoksiin, mutta hätäillä ei kannata.

Parin tunnin katkoksen varalle harva tarvitsee kuivamuonaa, mutta yleisesti ottaen kotivarasta on hyvä huolehtia. Käyttövettä on hyvä varata. Sähkökatkoksen aikana hanasta tuleva lämmin käyttövesi voi olla polttavan kuumaa, joten lämpimän veden käyttöä olisi syytä välttää.

On hyvä huomioida, että moni oman talouden ulkopuolinen toimija on riippuvainen sähköstä.

– Esimerkiksi jäteveden tuottamista suihkussa ja vessassa kannattaa välttää, jotta alueellisten jätevesipumppaamojen kuormitusta voidaan pienentää sähkökatkojen aikana, sanoo Taipale.

Kannattaa myös muistaa, etteivät hissit toimi katkoksen aikana. Kännykän akku ja varavirtalähde kannattaa pitää ladattuina, jotta puhelin toimii. Huomioitavaa on, että katkon alkaessa päälle jääneet sähkölaitteet, kuten uuni ja liesi, saattavat kytkeytyä takaisin päälle sähköjen palauduttua. Ne kannattaa siis sammuttaa katkon alkaessa.

– Monissa puhelintukiasemissa on virtaa puoleksi tunniksi. Ei siis kannata ihmetellä, jos netti ja puhelinyhteys katkeavat. Patteriradio auttaa pysymään kartalla uutisista. Myös auton radio toimii, jos akussa on virtaa, kertoo Hyvärinen.

Tärkeintä varautumisessa on kuitenkin rauhallisuus. Sähköpulatilanteessa katkoksia tehdään eri ryhmille kierrossa niin, että katkon kesto on korkeintaan kaksi tuntia. Jääkaappi ja pakastinkin pitävät ruoan kylminä tuon ajan.

 

Korkeintaan kahden tunnin suunnitellusta sähkökatkosta voi tehdä vaikka mukavan lautapelihetken, kun varautumisesta on huolehdittu.

 

Sähkön säästäminen torjuu pulaa ennen kuin se alkaa

Sähköpulan uhatessa sähkön katkomisesta ei päätä sähköverkkoyhtiö, vaan kantaverkkoyhtiö Fingrid. Kun näyttää siltä, että kulutus menee yli tuotannon, kantaverkkoyhtiöltä tulee kehotus pienentää verkon kuormaa. Silloin voidaan turvautua sähkön tilapäisiin katkoksiin. Sähköpulatilannetta voidaan torjua yhteisvoimin sähköä säästämällä.

– Yleisenä ohjeena pitäisin joustavuutta omassa sähkönkulutuksessa. Jos omaa sähkönkäyttöä voi siirtää kulutuksen huipputunneilta muuhun kellonaikaan, sekin auttaa jo. Sähkönkulutus on yleensä suurimmillaan aamuseitsemän ja -kahdeksan välillä, ja iltapäivällä, kun ihmiset tulevat töistä kotiin. Esimerkiksi sähköautoa kannattaa ladata mahdollisuuksien mukaan yöllä, kertoo Taipale.

– Jos Suomessa säästettäisiin 10 % sähköä, se vastaisi yhden ydinvoimalayksikön sähköntuotantoa, Hyvärinen lisää.

Vinkkejä energian säästämiseen löytyy esimerkiksi valtionhallinnon yhteisen Astetta alemmas -kampanjan verkkosivuilta.

Fingridin verkkosivuilta voi käydä tarkistamassa sähköverkon senhetkisen tilan. Seurantasivu löytyy hakemalla hakukoneella “sähköjärjestelmän tila”.

 

Varautumisen muistilista

- Varmista, että sähkön myyjällä on ajantasaiset yhteystietosi.
- Siirrä mahdollisuuksien mukaan omaa sähkönkäyttöäsi pois kulutuksen huipputunneilta.
- Varaa käyttövettä kanisteriin.
-Tarkista taskulampun ja radion paristot. Varaa myös kynttilöitä ja tulitikkuja.
-Varaa mukavaa tekemistä, kuten lautapelejä.

 

Muistettavaa sähkökatkoksen aikana

- Seuraa mediaa esimerkiksi patteriradion avulla.
- Seuraa verkkoyhtiön tekstiviestipalvelun lähettämiä tiedotteita rajoitustoimenpiteistä .
- Vältä jäteveden tuottamista mahdollisuuksien mukaan.
- Ole huolellinen käyttöveden kanssa, sillä hanasta voi tulla hyvin kuumaa vettä.

Teksti: Aino Soutsalmi
Kuvat: Jape Tiitinen


Kommentit

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua!

#häiriöviestipalvelu #kuopionenergia #sentuntee #sähkö  

Sähköt katkesivat - Mitä teen?

Sähkökatkot ovat harmillisia tapahtumia, jotka yleensä yllättävät kesken sähkön käytön. Onneksi ne ovat suhteellisen harvinaisia ja lyhytkestoisia näin kaupunkiverkkoalueella, mutta lähes häiriöttömään sähkönjakeluun tottunutta katkot voiva...

#kuopionenergia #sentuntee #sähkö #sähköverkko #toimitusvarmuus  

Kuopion Sähköverkkoa kehitetään jatkuvasti – kaipaamme kommenttejasi

Liikenteen sähköistyminen, kaupungin laajentuminen, toimitusvarmuuden parantaminen – nämä ja monet muut asiat vaikuttavat siihen, mihin suuntaan Kuopion Sähköverkko Oy kehittää jakeluverkkoaan. Tuore kehittämissuunnitelma on avoimesti nähtä...

#blogi #kuopionenergia #sentuntee #turvallisuus #työ  

Yhdessä kohti nollaa

Viime viikolla vietimme Kuopion Energialla Nolla tapaturmaa -teemaviikkoa. Nolla tapaturmaa on luonnollisesti ollut tavoitteenamme vuosikausia, mutta tänä vuonna se on nostettu konsernimme tulostavoitteeksi. Teemaviikon tavoitteena oli herä...

Katso myös nämä aihepiirit!

#astettaalemmas #blogi #energiansäästö #energiantuotanto #energiatehokkuus #energiavinkki #hiilijalanjälki #hyvinvointi #häiriöviestipalvelu #ilmastointi #ilmastonmuutos #kaukolämpö #kotona #kuopionenergia #lämmitys #lämpö #pientuotanto #pääkirjoitus #rakentaminen #sentuntee #sähkö #sähköauto #sähköinen liikenne #sähkönsäästö #sähköpula #sähköverkko #toimitusvarmuus #Tuhkanhyötykäyttö #tulevaisuus #turvallisuus #työ #ympäristö