Lähdössä kesälomareissuun? Muista tehdä ainakin nämä, niin vältyt ikäviltä yllätyksiltä kotiin palatessasi

Lähdössä kesälomareissuun? Muista tehdä ainakin nämä, niin vältyt ikäviltä yllätyksiltä kotiin palatessasi

14.06.2024

Ennen lomalle lähtöä on monta asiaa muistettavana. Listasimme tärkeimmät, jotta sinä voit nauttia huolettomasti lomastasi.

Aurinko paistaa, asfaltti polttaa ja ihmiset hymyilevät. Olisi jo kiire mökille tai reissun päälle. Ennen kesälaitumille kirmaamista, kannattaa kotona kuitenkin tehdä joitain käytännön valmisteluita, jotta kotiin palatessa vältytään harmittavilta yllätyksiltä. Esimerkiksi kaukolämmön säädöt voivat hämmentää tottumatonta käyttäjää. Huomioitavaa on niin asunnossa sisällä kuin lämmönjakokeskuksessakin.

Kuopion Energian myyntipäällikkö Teemu Tirkkonen muistuttaa, että lämmönjakokeskuksen kiertovesipumppua ei tulisi koskaan sammuttaa – edes loman ajaksi. Silloin sinne alkaa kertymään likaa, joka aiheuttaa pumpun jumittumisen.

– Kesäkuumalla lämmitys halutaan ehkä vain pesuhuoneeseen. Se onnistuu jakotukkien avulla, Tirkkonen selvittää.


Lämmönjakokeskuksen venttiilit ja napit voivat tuntua kummallisilta ja oudoilta. Onneksi apu on aina lähellä.

Sisällä talossa Tirkkonen antaa ehkä yllättävänkin vinkin. Ilmalämpöpumppu ei saisi olla päällä automaattiasetuksella.

– Ilmalämpöpumpun pitäisi aina joko lämmittää tai viilentää. Jos automaattiasetus on päällä, pumppu ja kaukolämpö taistelevat keskenään, kun molemmat yrittävät säätää lämpötilaa.

Jopa 60 % suomalaisista myöntää stressaavansa loman aikana, jäikö jokin turvallisuusasia tekemättä lomalle lähtiessä, selviää Verisuren tekemästä tutkimuksesta. Eniten stressaavat sähkölaitteet.

Lomalle lähtiessä sähkölaitteiden töpselit kannattaa ottaa pois pistorasioista, jos mahdollista. Kahvinkeittimen, pesukoneen, television sekä tietokoneen voi huoletta irrottaa, mutta esimerkiksi pakastin on syytä jättää sähköihin, jottei kotiin tullessa vastassa ole lainehtivaa keittiötä pakastejäiden sulettua lattialle. Kesällä lattialämmityksen voi asettaa minimiteholle tai jopa kokonaan päältä.

Jos esimerkiksi loma-asunnosta on tarve katkaista sähköt kokonaan, tulisi se tehdä sähkömittarin painonapista, ei pääkytkimestä. Tällä tavoin mittarin tiedonsiirto pysyy päällä ja verkkoyhtiö saa arvokasta tietoa muun muassa sähköverkon tilasta.

– Myös tieto siitä, ettei kohteessa ole kulutusta on tärkeä, sillä muutoin laskutus pyörähtää arviolle ja asiakkaalle muodostuu turhaan arviolaskuja, Kuopion Sähköverkon palvelupäällikkö Ilkka Vaarasuo muistuttaa.

Yksi helppo keino kulutuksen seurantaan ympäri vuoden on VÄPPI-sovellus. Sovelluksen avulla voi todeta kulutuksen tason ja samalla voi näppärästi nähdä, miten loman ajaksi tehdyt energiansäästötoimet oikeasti vaikuttavat. Voisiko pientä energiasäästöä tuoda mukaan myös jokapäiväiseen arkeen?


Kuopion Sähköverkon palvelupäällikkö Ilkka Vaarasuo kannustaa ihmisiä ottamaan loma-ajaksi tehdyt energiasäästötoimet myös arkikäyttöön.

Tyypillisin vahinko loman aikana on kuitenkin vesivahinko. Lämmönjakohuoneessa tai teknisessä tilassa kannattaakin muistaa sulkea vesilaitokselta tulevan kylmän veden tulo kiinteistöön pääsulusta. Mikäli asiakkaamme kohtaa syystä tai toisesta huolia, autamme ja opastamme mielellään kaukolämpöön ja verkkopalveluihin liittyvissä asioissa. Kuopion Energian 24/7 varallaolopalvelu ja neuvonta auttavat kiperissäkin tilanteissa vahingon sattuessa.


Tee ainakin nämä ennen lomalle lähtöä

1. Laita sähkölaitteet kokonaan pois päältä. Älä jätä laitteita edes virransäästötilaan. Laitteen saa helposti sammutettua irrottamalla töpselin seinästä. Muista myös laturit!

2. Vesivahingon ehkäisemiseksi, sulje veden kierto pääkytkimestä.

3. Jos olet kova stressaamaan kodin asioita lomalla, tee kotona nopea kierros ennen lomalle lompsimista ja nappaa puhelimella kuvat asioista, jotka saattavat hiertää mieltä myöhemmin. Olihan kahvinkeittimen töpseli varmasti irti pistorasiasta? Kuva toimii todistusaineistona!

4. Kierrätä tai pakasta helposti pilaantuvat elintarvikkeet, kuten kala, hedelmät ja leipä.

5. Siirrä huonekasvit pois aurinkoisimmalta ikkunalaudalta. Varjoisammassa paikassa kasvi ei kuivu niin nopeasti.

6. Fiilistele alkavaa lomaa jo ennalta ja nauti huolettomasta elämän lämmöstä!

 

Teksti: Innimari Hyvärinen
Kuvat: Kuopion Energia ja Jape Tiitinen


Kommentit

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua!

#blogi #kuopionenergia #sentuntee #työ  

Tutustumassa energia-alan moniin eri ammatteihin

Olen Emma Lång ja jatkan syksyllä opiskelujani lukiossa. Olen päässyt kahden viikon ajan tutustumaan monipuolisesti energia-alaan Kuopion Energian Tutustu työelämään ja tienaa -harjoittelujakson aikana.

#blogi #kuopionenergia #sentuntee #työ  

Tutustu työelämään ja tienaa -harjoittelusta kipinä energia-alalle

Olen Elmo Eskelinen, lukion ensimmäisen vuoden opiskelija. Kesäkuun aikana olen ollut mukana Tutustu työelämään ja tienaa -harjoittelussa Kuopion Energialla. Harjoittelun aikana olemme päässeet tutustumaan monipuolisesti energia-alaan ja Ku...

#kesämökki #kuopionenergia #sentuntee #vapaalla  

Lähdössä kesälomareissuun? Muista tehdä ainakin nämä, niin vältyt ikäviltä yllätyksiltä kotiin palatessasi

Ennen lomalle lähtöä on monta asiaa muistettavana. Listasimme tärkeimmät, jotta sinä voit nauttia huolettomasti lomastasi.

Katso myös nämä aihepiirit!

#astettaalemmas #blogi #energiansäästö #energiantuotanto #energiatehokkuus #energiavinkki #hiilijalanjälki #hyvinvointi #häiriöviestipalvelu #ilmastointi #ilmastonmuutos #kaukolämpö #kesämökki #kotona #kuopionenergia #lämmitys #lämpö #osaaminen #pientuotanto #pääkirjoitus #rakentaminen #sentuntee #sähkö #sähköauto #sähköinen liikenne #sähkönsäästö #sähköpula #sähköverkko #toimitusvarmuus #Tuhkanhyötykäyttö #tulevaisuus #turvallisuus #työ #vapaalla #ympäristö