Energia ja sen hinta

Energia ja sen hinta

09.08.2021

Energiasektorilla on käynnissä iso maailmanlaajuinen myllerrys. Uusia lämmön ja sähkön tuotantomuotoja sekä varastointimahdollisuuksia selvitetään. Pilot-hankkeita on meneillään, mutta mitään valtavia läpimurtoja ei ole kuitenkaan vielä saavutettu. Asiat etenevät, mutta askeleet ovat varsin pieniä ja horjahtelevia. Muutoksen on aikaansaanut huoli CO2 -päästöistä ja siitä aiheutuvasta ilmaston lämpenemisestä.

Erilaisilla tuilla ja ohjausmekanismeilla – kuten päästökauppa – edesautetaan päästöttömän energian kehitystä ja rakentamista. Myös meillä Kuopion Energialla nämä asiat ovat ohjanneet toimintaamme ja olemmekin saaneet laskettua fossiilisista polttoaineista aiheutuvat CO2 -päästöt noin kolmannekseen kymmenen vuoden takaisesta määrästä. Vallitsevalla päästökaupan hintatasolla merkitsee tämä kahden kolmasosan vähenemä noin 20 miljoonaa euroa vuodessa pienempiä kustannuksia. Vaikka polttoaineiden hankintakustannukset ovat nousseet muutamia miljoonia euroja ja merkittäviä investointeja on tarvittu, olemme säästäneet, koska meidän ei tarvitse ostaa päästöoikeuksia. Onko tämä sitä kuuluisaa keppiä vai porkkanaa?

EU:n tavoitteena on saavuttaa hiilineutraalisuus vuoteen 2050 mennessä. Hiilineutraalisuus tarkoittaa sitä, että CO2 -päästöjä syntyy vähemmän kuin niitä sidotaan. Suomi on ottanut tässä vielä astetta kunnianhimoisemman tavoitteen ja pyrkii saavuttamaan hiilineutraalisuuden vuoteen 2035 mennessä. Tämä tulee vääjäämättä vaikuttamaan energiantuotantoon siten, että polttoon perustuvaa tuotantoa tulee korvautumaan muilla tekniikoilla – investointeja tarvitaan ja kustannuspaineita muodostuu.

Kaupallisesti tarjolla olevat, korvaavat ratkaisut lämmön tuotannossa perustuvat vielä pääsääntöisesti sähkön varaan, esimerkiksi lämpöpumppuihin. Tämä tulee lisäämään sähkön kulutusta samalla kun sähköntuotanto pienenee yhdistetyssä sähkön ja lämmöntuotannossa sitä korvattaessa. Sähkön kysyntää lisää myös merkittävästi liikenteen sähköistyminen tulevina vuosina. Tuulivoiman rakentaminen on kovassa vauhdissa ja sen tuotanto tulee lähes tuplaantumaan seuraavan kahden vuoden aikana. Ongelmalliseksi tilanteen tekee se, että tuulisella kelillä sähkön hinta on todella alhainen ja kun ei tuule, niin hinta nousee korkeuksiin.

Hyviä asioita hiilineutraalisuudella tavoitellaan ja on tärkeää, että hillitsemme vääjäämättä edessä olevaa ilmaston lämpenemistä kaikin toimin. On kuitenkin muistettava, että se ei tapahdu ilmaiseksi ja kuluttajat siitä koituvat kustannukset globaalisti loppupelissä kantavat – toiset enemmän ja toiset vähemmän.

 

Peter Seppälä

tuotantojohtaja


Kommentit

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua!

#blogi #kuopionenergia #sentuntee  

Turvetuotanto on hallittua toimintaa loppuun asti - mitä tapahtuu poistuville tuotantoalueille?

Sade rummuttaa ikkunaan, talvi lähestyy. Tutkin sääennustetta, milloin olisi tiedossa poutaisia päiviä, jotta voisin vielä muutaman kerran pakata autoon dronen sekä eväät ja suunnata suolle. Turvetuotantokausi on päättynyt jo kuukausi sitte...

#blogi #kuopionenergia #sentuntee  

Asenne ratkaisee

Löysin arkistojen kätköistä erään asiakaskirjeen vuodelta 2011, jossa asiakas ilmoitti sähkösopimuksensa päättymisestä ja uudesta osoitteestaan. Vaikka kirje oli kirjoitettu vaatimattomasti ruutupaperille, se oli kuitenkin varsin muodolline...

#kuopionenergia #sentuntee  

Kuopion Energia saavuttaa ilmastotavoitteensa yhdessä asiakkaiden kanssa – eroon hiilidioksidipäästöistä 2030

Elokuussa julkistettu hallitustenvälisen ilmastonmuutospaneelin IPCC:n raportti ravisteli yleisöä ja päätöksentekijöitä kiirehtimään tehokkaita ilmastotoimia. Kuopion Energian toimitusjohtaja Esa Lindholmia raportin pääviesti ei yllättänyt.

Katso myös nämä aihepiirit!

#blogi #häiriöviestipalvelu #kaukolämpö #kuopionenergia #pientuotanto #pääkirjoitus #rakentaminen #sentuntee #Tuhkanhyötykäyttö