Ajatuksia maaseudulta voimalaitokselle

Ajatuksia maaseudulta voimalaitokselle

19.08.2022

Kotiterassilta on kiva katsella näkyvää maisemaa. Pellolla lyövät keltaiset laineet, järvenpinta väreilee sinisenä. On tuulinen päivä, silti tuuli on lämmin. Kesä on tullut takaisin syksyisen viime viikon jälkeen. Tulin tarkoituksella kirjoittamaan ulos. Jotenkin näkymä rauhoittaa. Kypsyvä kaurapelto muistuttaa silti tulevasta. Kohta on sadonkorjuun aika. Keväällä tehtiin kovasti töitä, karhittiin ja kylvettiin peltoja, jotta kuluvan syksyn sato olisi ajallaan valmis ja runsas. Sadosta saaduilla tuloilla voidaan suunnitella seuraavan kevään kylvöjä ja lannoituksia. Jotta olisi jotain, jota taas seuraava syksynä voitaisiin myydä.

Sama tilanne on voimalaitoksellakin. Meille talvi on sadonkorjuun aikaa. Talvella tuotamme valtaosan myytävästä sähköstä ja kaukolämmöstä. Tästä saamme rahaa, josta osa käytetään kunnossapitokustannusten kattamiseksi. Näillä rahoilla voimme ostaa taas seuraavan vuosihuoltoseisakin varaosat ja työvoiman. Kaikki korjaus- ja ennakkohuoltotyöt tehdään kesällä vain ja ainoastaan siksi, että voimalaitos pyörii tulevan lämmityskauden häiriöittä.

Erityisesti tulevana talvena laitosten yhtäjaksoinen käynnissä pitäminen on kallisarvoisen tärkeää. Sähkön hinta huitelee pilvissä, mikä aiheuttaa toiminnallemme taloudellista epävarmuutta. Jos emme pysty tuottamaan ennalta sopimaamme sähkön määrää, meidän on ostettava puuttuva tuotanto kalliilla hinnalla sähköpörssistä. Jo yhden vuorokauden tuotantohäiriön kustannus voi olla meille satojatuhansia euroja. Tilanne on sama kaukolämmön osalta. Jos voimalaitoksemme eivät toimi, lämpö joudutaan tuottamaan öljyllä biopolttoaineen sijaan. Kallista tuhlausta sekin ympäristön ja rahakirstun kannalta katsottuna.

Niin maatalouden kuin sähkön ja lämmön tuotannonkin osalta on hyvä olla omavaraisia. Venäjän hyökkäys Ukrainaan on osoittanut, että vakaa maailmantilanne voi keikahtaa hetkessä päälaelleen. Maailman tapahtumat vaikuttavat suuresti myös omien kansalaistemme hyvinvointiin. Vielä vuosi sitten pidettiin itsestäänselvyytenä, että ruokaa riittää kaupassa kaikille, sähköä tulee pistorasiasta ja lämpöä patterista.

Nykyään mediassa ja keskusteluissa vilahtelevat tuon tuosta huolet näiden perushyödykkeiden riittävyydestä sekä niiden hinnan noususta. Jälkiviisaana on helppo todeta, ettei ole osattu arvostaa asioita, joiden riittävyydestä ei ole aiemmin tarvinnut olla huolissaan. Energiaa ja ruokaa on tuotettava tehokkaasti, mutta silti ympäristöä säästäen. Tänä päivänä luontoarvot ovat itsestäänselvyyksiä niin maataloudessa kuin energia-alallakin. Ongelmana on ehkä ollut, ettei niistä ole osattu viestiä tarpeeksi.

Työn laatu mitataan todella tulevana talvena sekä maataloudessa että energiantuotannossa. Kun vielä kerran nostan kotona katseeni kohti maalaismaisemaa tai teen kierroksen voimalaitoksen kattilahallissa, uskon vakaasti, että kotimaista ruokaa riittää kaikille, sähköä saadaan edelleen pistorasioista ja patterit pysyvät lämpiminä. Jos olisimme hiemankaan nykyistä enemmän riippuvaisia muiden maiden energia- ja ruokatoimituksista, en voisi olla asiasta niinkään varma.

 

Teksti: Sami Koponen, kunnossapitopäällikkö, Kuopion Energia Oy

 


Kommentit

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua!

#kuopionenergia #sentuntee  

Suunnitellut sähkökatkot talvella melko todennäköisiä

Sähköpula voi talvella olla tosiasia, jos kovat pakkaset jatkuvat useita päiviä tai viikkoja. Kun kulutus on huipussaan, sähköstä joudutaan maksamaan paljon tavallista enemmän. Pahimmassa tapauksessa sitä ei edes ole markkinoilta riittäväst...

#kuopionenergia #sentuntee  

Energiapulaan on varauduttu jo pitkään

Venäjän sotatoimista seurannut sähköpulan uhka ja energian hinnannousu ovat herättäneet paljon huolta. Nyt varaudutaan jo sähkön säännöstelyyn talvipakkasilla, vaikka vielä äskettäin puhuttiin Suomen pian olevan omavarainen energian suhteen...

#kuopionenergia #sentuntee  

Lämmön alkuperätakuulla valinnanvaraa vastuulliselle kuluttajalle

Suomessa on tänä vuonna otettu käyttöön lämmön alkuperän takuujärjestelmä. Se on heinäkuun alusta alkaen edellyttänyt lämmön alkuperän varmennusvelvoitetta myös uusiutuvana markkinoiduille ja myydyille kaukolämpötuotteille. Kuopion Energia ...

Katso myös nämä aihepiirit!

#blogi #energiantuotanto #hiilijalanjälki #hyvinvointi #häiriöviestipalvelu #ilmastonmuutos #kaukolämpö #kuopionenergia #pientuotanto #pääkirjoitus #rakentaminen #sentuntee #sähkö #sähköauto #sähköinen liikenne #sähköverkko #Tuhkanhyötykäyttö #tulevaisuus #turvallisuus