Ajatuksia maaseudulta voimalaitokselle

Ajatuksia maaseudulta voimalaitokselle

19.08.2022

Kotiterassilta on kiva katsella näkyvää maisemaa. Pellolla lyövät keltaiset laineet, järvenpinta väreilee sinisenä. On tuulinen päivä, silti tuuli on lämmin. Kesä on tullut takaisin syksyisen viime viikon jälkeen. Tulin tarkoituksella kirjoittamaan ulos. Jotenkin näkymä rauhoittaa. Kypsyvä kaurapelto muistuttaa silti tulevasta. Kohta on sadonkorjuun aika. Keväällä tehtiin kovasti töitä, karhittiin ja kylvettiin peltoja, jotta kuluvan syksyn sato olisi ajallaan valmis ja runsas. Sadosta saaduilla tuloilla voidaan suunnitella seuraavan kevään kylvöjä ja lannoituksia. Jotta olisi jotain, jota taas seuraava syksynä voitaisiin myydä.

Sama tilanne on voimalaitoksellakin. Meille talvi on sadonkorjuun aikaa. Talvella tuotamme valtaosan myytävästä sähköstä ja kaukolämmöstä. Tästä saamme rahaa, josta osa käytetään kunnossapitokustannusten kattamiseksi. Näillä rahoilla voimme ostaa taas seuraavan vuosihuoltoseisakin varaosat ja työvoiman. Kaikki korjaus- ja ennakkohuoltotyöt tehdään kesällä vain ja ainoastaan siksi, että voimalaitos pyörii tulevan lämmityskauden häiriöittä.

Erityisesti tulevana talvena laitosten yhtäjaksoinen käynnissä pitäminen on kallisarvoisen tärkeää. Sähkön hinta huitelee pilvissä, mikä aiheuttaa toiminnallemme taloudellista epävarmuutta. Jos emme pysty tuottamaan ennalta sopimaamme sähkön määrää, meidän on ostettava puuttuva tuotanto kalliilla hinnalla sähköpörssistä. Jo yhden vuorokauden tuotantohäiriön kustannus voi olla meille satojatuhansia euroja. Tilanne on sama kaukolämmön osalta. Jos voimalaitoksemme eivät toimi, lämpö joudutaan tuottamaan öljyllä biopolttoaineen sijaan. Kallista tuhlausta sekin ympäristön ja rahakirstun kannalta katsottuna.

Niin maatalouden kuin sähkön ja lämmön tuotannonkin osalta on hyvä olla omavaraisia. Venäjän hyökkäys Ukrainaan on osoittanut, että vakaa maailmantilanne voi keikahtaa hetkessä päälaelleen. Maailman tapahtumat vaikuttavat suuresti myös omien kansalaistemme hyvinvointiin. Vielä vuosi sitten pidettiin itsestäänselvyytenä, että ruokaa riittää kaupassa kaikille, sähköä tulee pistorasiasta ja lämpöä patterista.

Nykyään mediassa ja keskusteluissa vilahtelevat tuon tuosta huolet näiden perushyödykkeiden riittävyydestä sekä niiden hinnan noususta. Jälkiviisaana on helppo todeta, ettei ole osattu arvostaa asioita, joiden riittävyydestä ei ole aiemmin tarvinnut olla huolissaan. Energiaa ja ruokaa on tuotettava tehokkaasti, mutta silti ympäristöä säästäen. Tänä päivänä luontoarvot ovat itsestäänselvyyksiä niin maataloudessa kuin energia-alallakin. Ongelmana on ehkä ollut, ettei niistä ole osattu viestiä tarpeeksi.

Työn laatu mitataan todella tulevana talvena sekä maataloudessa että energiantuotannossa. Kun vielä kerran nostan kotona katseeni kohti maalaismaisemaa tai teen kierroksen voimalaitoksen kattilahallissa, uskon vakaasti, että kotimaista ruokaa riittää kaikille, sähköä saadaan edelleen pistorasioista ja patterit pysyvät lämpiminä. Jos olisimme hiemankaan nykyistä enemmän riippuvaisia muiden maiden energia- ja ruokatoimituksista, en voisi olla asiasta niinkään varma.

 

Teksti: Sami Koponen, kunnossapitopäällikkö, Kuopion Energia Oy

 


Kommentit

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua!

#blogi #kuopionenergia #sentuntee #työ  

Meillä tehdään merkityksellistä työtä

Hiljattain tuli kuluneeksi kahdeksan vuotta siitä, kun tulin töihin Kuopion Energialle. Omassa työhistoriassani työsuhde on pisin jo tässä vaiheessa, mutta verrattuna Kuopion Energialla työskentelevien työsuhteiden keston keskiarvoon, joka ...

#blogi #kuopionenergia #sähköauto #sähköinen liikenne  

Sähköautoilijan mietteitä - energiatehokkuus ratkaisee

Sähköautoilua on omalla kohdallani takana kohta kaksi vuotta ja 40 000 kilometriä. Ajosuorite on kertynyt melko tasaisesti osin maantiellä, osin taajamassa ja kaupungissa. Peräkärryäkin on tullut aina toisinaan vedettyä. Autona Teslan karva...

#astettaalemmas #energiansäästö #energiavinkki #kotona  

Kodeissa viileämpää ja suihkut lyhyempiä

Kodeissa on lähdetty hyvin toteuttamaan energiansäästötoimia. Kansalaispulssi-kyselyn mukaan huonelämpötiloja on pudotettu astetta alemmas, suihkuaikojen ja kodinkoneiden käyttöä karsittu astetta lyhyemmiksi ja autoilua vähennetty astetta v...

Katso myös nämä aihepiirit!

#astettaalemmas #blogi #energiansäästö #energiantuotanto #energiavinkki #hiilijalanjälki #hyvinvointi #häiriöviestipalvelu #ilmastointi #ilmastonmuutos #kaukolämpö #kotona #kuopionenergia #pientuotanto #pääkirjoitus #rakentaminen #sentuntee #sähkö #sähköauto #sähköinen liikenne #sähkönsäästö #sähköverkko #Tuhkanhyötykäyttö #tulevaisuus #turvallisuus #työ