Sisusta koti oman maun mukaan

Sisusta koti oman maun mukaan

17.05.2023

Värit palaavat kodin sisustukseen kuin kesän kukat ja silmiä hivelevä vehreys. Eivät skandinaavisetkaan sävyt ole jääneet taakse, mutta pikkuhiljaa kodin sisustus voi elää taas uutta aikakautta – pääasia, että oma koti on sisustettu oman maun mukaisesti.

Viime vuosien aikana skandinaavisten sävyjen valtakausi sisustuksessa on kuin tullut jäädäkseen. Nämä valkoisen, hiekan ja harmaan sävyt ovat viileän harmonisia ja tulevat varmasti olemaan jatkossakin suosittuja. Näin arvioi sisustussuunnittelija Anna Illukka.

– Tasaiseen harmonisuuteen on tullut kuitenkin lisänä värien hienovarainen käyttö jo muutama vuosi sitten ja voimakkaiden ja jopa tummien sävyjen käyttö on tervetullutta. Voimakkaat tekstiilien ja tapettien tai niin sanottujen sisustuslevyjen kuviot ovat hiukan rauhoittuneet – vaikka edelleenkin voi nauttia suurista kasvi- ja luontoaiheista ja graafisista kuvioista.

Anna Illukan mukaan nyt arvostetaan kovasti helppohoitoisia kankaita. Kankaissa voi olla myös hiukan tekstuuria. Myös helppohoitoiset matot ilahduttavat etenkin siivouspuuhissa ja esimerkiksi luonnonmateriaalit hylkivät jo itsessään likaa. Myös värikkäät ja paksut tuftatut matot ovat taas palanneet ja tyylikkäät kierrätetyt itämaiset matot. Matto voi olla myös kuin lattialle sijoitettu mitä kaunein tekstiilitaulu – kunhan vaan pysyy puhtaana.

 

Pyöreyttä ja tilaa

– Voimistuva ja suosittu trendi on nyt pehmeys ja pyöreys sisustuksessa ja huoneen muodoissa. Jos kovalla työllä hankkiuduttiin entisaikojen hiteistä – holvikaarista, paneloinneista ja erkkereistä eroon, niin nyt ne säilyttäneet voivat olla iloisia – nämä palasivat trenditaivaalle kuin raketteina. 

Uuteen kotiin muutettaessa jokin rakenteellinen asia saattaa vaikuttaa jo ”menneen talven lumelta”, mutta todennäköisemmin värit, muodot ja materiaalit palaavat ennen pitkää taas sisustuksen hiteiksi – jopa vaikeasti löydettäviksi. Näin on käynyt esimerkiksi sohvien, pöytien ja valaisinten kanssa. Sama on myös esimerkiksi verhojen kohdalla.

– Pienet sisustusesineet ovat suosittuja ja niinkin pieni juttu kuin maljakot ovat nyt hyvinkin in. Maljakon ei tarvitse olla kalleimmasta päästä – se voi olla yhtä hyvin vain kaunis, erikoinen tai muuten vain sisustuksellisesti kiehtova.
 

Maljakot ovat nyt todella IN. Maljakon ei
tarvitse olla arvokas – vaan värit ja muodot
valitaan vaikka kirpputorin valikoimista.
Tämän maljakkorivistön hintahaarukka
on 36 euroa. 

Työ ja kotoilu yhdistyvät

Anna illukka uskoo, että töiden tekeminen kotona jatkuu yhä vaikka maailma on jo joiltain osin rauhoittunut arkiseen rytmiin.

– Mukavuuden halu saa ihmiset edelleen jäämään kotiin tekemään töitä ainakin muutamana päivänä viikossa, jos se on mahdollista. Saattaa olla, että myös bensan ja dieselin nopea hinnannousu on vähentänyt autoilun halukkuutta ja työmatkoja ei ehkä tehdä entiseen tapaan toistaiseksi.

Anna Illukka sanoo hyvän tuolin olevan erityisen tärkeä ergonomian ja mukavuuden takia.

Tuolin ei tarvitse olla aina musta tai ruskea. Myös näistä löytyy muitakin värejä. Vanhaa ja synkkää tuolia voi piristää myös tekstiileillä. Mielestäni työhuoneen tai työpisteen viihtyvyys on yhtä tärkeää kuin muidenkin kodin huoneiden. Kivasti sisustetusta työhuoneesta on varmasti iloa muutenkin kuin työn tekoon, esimerkiksi vierashuoneeksi.

 

Värien toisto on palannut

Tällä hetkellä maalatut tasaiset seinät ovat Anna Illukan mukaan enemmänkin se juttu sisustuksessa. Myös värien toisto on trendikästä eli jos seinä on esimerkiksi vihreä, niin sama värimaailma toistuu huonekaluissa ja tekstiileissä.

– Myös kaakeleissa pelkistetty 15 x 15 cm kaakeli toimii seinässä ja tälle saralle on tullut paljon uusia ja voimakkaampia värejä. Kaakeleita ei tietenkään tarvitse sisustushuumassa uusia. Esimerkiksi kätevillä ja varsin edullisilla kaakelitarroillakin saa paljon kivaa näyttävyyttä aikaiseksi. Ja tarrat on helppo poistaa halutessaan.

Jättimäisiä kulma- ja divaanisohvia raheilla näkyy jo jonkin verran myynnissä käytettyjen huonekalujen puolella.

– Sohvan muodossa haetaan nyt pyöreyttä tai keveyttä. Olohuoneissa kaivataan enemmän ilmavuutta ja tilaa. Sohvien alle jää myös ilmavuutta, jolloin imurointikin sujuu näppärästi.

Siron sohvan lisäksi myös valtaisat laatikkomaiset rahit ovat saaneet rinnalleen pehmeämpiä, kevyempiä ja värikkäitä muotoja. Rottinki pitää suosikkina yhä pintansa ja retrot rottinkihuonekalut ovat haluttuja käytettyjen huonekalujen ja sisustuksen myyntipalstoilla.

 


Muhkean upea Minni-nojatuolin kaverina on Duetto-lattiavalaisin.

 

Ladattavat LED-valot paloturvallisesti

– Ladattavat LED-valot ovat nyt suosittuja ulkokäyttöön niiden helpon siirrettävyyden takia. Uuden ajan valaisimet ovat myös energiatehokkaita. Lämmitin kannattaa miettiä tarkasti parvekkeen koon mukaan. Sähkötakka on aina kaunis elementti, mutta tässäkin kannattaa ottaa huomioon myös lämmöntuotto. Kahta lämmitintä on ehkä turha hankkia pieneen tilaan, joten silloin on hyvä valita vain toinen. 

Anna Illukka toteaa, että valaistuksesta haetaan paljon tunnelmaa.

– Lattiavalaisimet ovat nyt suosittuja. Valo tulee hiukan pehmeämmin kuin esimerkiksi pelkkä kattoon kiinnitetty valaisin olohuoneessa. Valaistus on kuitenkin kokonaisuus eli on tärkeää, että työpisteessä on riittävä ja häikäisemätön valaistus ja myös usein pimentoon jäävä eteinen tai vaikkapa vaatehuone on varustettu riittävällä valaistuksella.

Lampetit ovat edelleen suosittuja ja teollisuushenkinen tyyli on saanut ripauksen kevennystä ja romantiikkaa muotoiluun eli valaisimet eivät ole vain ja ainoastaan pelkistettyjä muodoiltaan ja väreiltään. Niin sanotussa suutarin valaisimessakin voi olla esimerkiksi ripaus rottinkia, vaalea sävy tai muutoin sirompi muotoilu.
 

Erilaiset vekkivarjostimet ovat siroja ja
tyylikkäitä. Kivan pöydän voi muokata vaikka
vanhoista matkalaukuista. Kuva: Anna Illukka

Vihreän värin voittokulku

– Väreistä vihreä eri sävyineen on edelleen hyvin suosittu. Viininpunainen ja ruskean eri sävyt ovat myös pinnalla. Voimakas vaaleanpunainen, sinisen eri sävyt ja myös kirkkaat Välimeren siniset on hyvinkin trendikkäitä. Tässä kohtaa myös skandinaavisesta tyylistä tutut luonnonläheiset sävyt – eli puunsävyt, beige, ruskea ja harmaan sävyt ovat ajattoman kauniita.

 

Puunsävyt palasivat keittiöön

Anna Illukka sanoo, että suurempia remonttiasioita miettiessä omat toiveet ja käyttötarpeet ratkaisevat. Ja ajatus mihin voisi sitoutua pidemmäksi aikaa. Trendit kuitenkin palaavat pikkuhiljaa aaltoliikkeinä.

Puun eri sävyt näkyvät sisustuksessa ja vaaleaa yhdistetään tummaan. Luonnonsävyt ovat kuin pohjoismaiden rantamaisemista, mutta nyt pienellä extra värikertoimella. Puisista esineistä erilaiset vadit, koriste-esineet, tarjoiluvaunut ja hyllyt ovat trenditietoisten etsintälistalla ja jos jostain löytyy esimerkiksi puun ja metallin yhdistelmänä hylly tai jopa menneiden vuosikymmenten muhkea kirjahylly – kannattaa löytö hyödyntää.

– Yksi iso trendi on puisten keittiökalusteiden paluu eri sävyissä, mutta varsinkin tumma puu on nyt huudossa. Uutta ja vanhaa voi myös yhdistellä eli voi olla esimerkiksi korkeakiiltoiset kaapistot ja ruokapöytänä vaikkapa 70-luvun tumma puupöytä ja siihen taas tuolit eri aikakaudelta. Kokonaisuus voi olla erilaisuudessaan hyvinkin valloittava.

 

Kasvit kukoistavat

Muutama vuosi sitten syntynyt viherhuuma on voimissaan. On varsin trendikästä omistaa harvinainen peikonlehti, mutta näkyy niitäkin jo myynnissä tilanpuutteen takia.

– Kultaköynnöksistä saa loihdittua keveyttä ja näyttävyyttä ikkunoiden reunoille ja kukkapöydät- ja pylväät ovat suosittuja. Viherkasvien hankinnassa on hyvä luottaa kokemusasiantuntijoihin – eli millaista valoa ja tilaa kasvi tarvitsee.

 

Eero Aarnio for Vallila -mallistossa Kuosipuu ja Sinivuokko koristavat verhoja, pussilakanoita, tyynynpäällisiä, patalappuja ja -kintaita, keittiöpyyhkeitä sekä kangaskasseja. 
Tuotteita löytyy kolmessa eri värimaailmassa: monivärisessä multissa, mustavalkoisessa ja sinibeigessä.

 

Suomalaisten kodeissa asustaa värikuilu

Suomalaisissa kodeissa korostuvat maanläheiset värit, vaikka todellisuudessa suomalaiset haluavat sisustaa rohkeammilla väreillä. Jostain syystä rohkeus vahvaan värimaailmaan saattaa puuttu. Valinnan hetkellä tulemme epävarmoiksi.

Suomalaiset käyttävät sisustuksessaan vähemmän värejä kuin haluaisivat, osoittaa Vallilan teettämä Suomalaisten lempivärit -tutkimus. Tutkimus kartoitti suomalaisten värimieltymyksiä ja värien käyttöä sisustuksessa ja havaitsi, että suomalaista sisustamista vaivaa värikuilu: meillä on mielivärejä, jotka ovat aliedustettuja suomalaisissa sisustusvalinnoissa.

Maamme sisustusta leimaavat maanläheiset värit, kuten valkoinen, harmaa ja ruskea – vaikka todellisuudessa suomalaiset haluavat sisustaa rohkeammilla väreillä. Tämä havainto ohjeisti Vallilan vuoden 2023 värien valitsemista.

– Näyttää siltä, että kurkimme ja ihailemme värejä etäältä mutta valinnan hetkellä muutumme epävarmoiksi niiden suhteen. Otamme mieluummin hyvin neutraaleja värejä, vaikka haluaisimme värejä koteihimme. Olemme sielultamme värikkäitä ja toivottavasti opimme myös näyttämään sen, sanoo Manna & Co:n luova johtaja Jukka Kurttila.


Kevään 2023 aikana Vallila lanseerasi malliston yhteistyössä muotoilija Eero Aarnion kanssa, jonka kädenjälkeä on muun muassa legendaarinen pallotuoli. Tämä on ensimmäinen Aarnion pitkän uran aikana suunnittelema malliston kuosi. Tämä mallisto on myös modernin kesäinen.

 

Teksti: Liisa Kortelainen
Kuvat: Asko/Sotka, Vallila Interior ja Liisa Kortelainen


Kommentit

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua!

#aurinko #energiatehokkuus #energiavinkki #kotona  

Hyvällä aurinkosuojauksella vähennetään viilennystarvetta

Kiinteistön omistajat voivat aurinkosuojata kiinteistön sisätiloja monella tapaa niin pienissä kuin suurissakin kiinteistöissä.

#kesämökki #kotona #viihde-elektroniikka  

Varmista televisiosi toimivuus myös jatkossa

Suomessa on käynnissä HD-siirtymä, jossa vapaasti katsottavat tv-lähetykset lähetetään vaiheittaisen siirtymäajan jälkeen vain teräväpiirtolaadulla. Muutos saattaa pimentää vanhan television. Tarkasta, että televisiosi toistaa teräväpiirtol...

#energiatehokkuus #energiavinkki #kesämökki #kotona #vapaalla  

Vietä juhannus kestävästi

Lähestyvä juhannus on monille kesän kohokohta. Kesäkelit asettavat haasteita elintarvikkeiden kylmäketjulle. Myös jätehuollosta ja kierrätyksestä on huolehdittava juhannuksena. Tehdään juhannuksesta ekologinen ja iloinen juhla.

Katso myös nämä aihepiirit!

#kotona #energiavinkki #energiatehokkuus #kodinkone #laiteuutuudet #resepti #turvallisuus #energiansäästö #viihde-elektroniikka #astettaalemmas #hyvinvointi #lämpö #piha #sähkönsäästö #vapaalla #testi #valaistus #sähkö #ilmastointi #puutarha #sisustus #lämmitys #sähköpula #energiantuotanto #aurinko #kaukolämpö #pääsiäinen #aurinkopaneeli #osaaminen #kesämökki #tulevaisuus #sähköpalo #hiilijalanjälki #sähköasennukset #työ #sähkögrilli #sähköverkko #kinkkutemppu #ilmastonmuutos #ympäristö #sähkönsiirto #kolumni #sähköauto #kotivara #verkkopalvelu #moottorilämmitys #sähköhammasharja #sähköinen liikenne #sahkolasku