Punaposki puolukka piristää syksyä

Punaposki puolukka piristää syksyä

15.09.2021

Suomalaiset ovat löytäneet uusia tapoja käyttää puolukkaa. Marjojen sisältämillä polyfenoleilla saattaa olla monia terveysvaikutuksia.

Kirkui marjanen mäeltä, puolukkainen kankahalta:

"Tule, neiti, noppimahan, punaposki, poimimahan… (Kalevalan loppuruno).

No, niinhän siinä käy, että Marjatta lankeaa puolukan kuiskutteluihin. Hän syö marjan, tulee siitä raskaaksi ja synnyttää yhdeksän kuukauden kuluttua tallissa poikalapsen.

Pojasta tulee erilaisten jännittävien vaiheiden jälkeen Karjalan kuningas. Väinämöinen joutuu lähtemään muille maille.

 

Uudenlaisia helppoja herkkuja

Arktiset Aromit ry:n toiminnanjohtaja Birgitta Partanen kuvailee, että puolukalla on ollut suomalaisessa ruokakulttuurissa varsin keskeinen rooli, tästä kertonee myös Kalevalan loppuruno.

– Puolukkahillo on toiminut monen liharuuan kyytipoikana, punaposki marja on löytänyt tiensä myös puuroihin ja mehuihin.

Nykyään vanhat puolukkaruuat ovat siirtyneet parrasvaloista hieman syrjemmälle. Samaan aikaan esille on noussut uusia tapoja hyödyntää puolukkaa.

– Tällä hetkellä in on esimerkiksi puolukkajauhe. Sitä voi käyttää sellaisenaan vaikkapa jogurtin tai myslin seassa tai hyödyntää leivonnassa.

Suosiossa ovat myös helposti valmistettavat ja herkulliset puolukkasmoothiet.

 

 

Säilöminen on vähentynyt

Tämän päivän Marjatat ja Väinöt ostavat yhä useammin puolukkansa kaupasta, pakasteina tai jauheena.

– Perinteinen puolukan säilöminen kotona eli hillojen ja mehujen tekeminen on vähentynyt. Kaikilla ei edes ole säilömiseen tarvittavia pakastimia tai kellareita.

Puolukan vuotuisesta sadosta otetaan talteen alle 10 %. Partanen arvioi, että marjanpoimijoiden määrä on kuitenkin pienessä kasvussa:

– Korona-aika on lisännyt ihmisten luonnossa liikkumista ja myös kiinnostusta marjastukseen. Puolukoita myydään myös uusissa paikoissa, esimerkiksi Facebookissa ja tori.fi:ssä.

Hän mainitsee, että puolukkakauppa käy erityisen vilkkaana aina sen jälkeen, kun lehdissä on kerrottu uusia tietoja marjan terveysvaikutuksista.

 

 

Osa terveellistä ruokavaliota

Marjojen terveysvaikutuksia tutkinut dosentti Riitta Törrönen Itä-Suomen yliopistosta on sitä mieltä, että puolukoiden kuiskintaa kannattaa kuunnella nykyäänkin.

– Puolukka sopii erinomaisesti osaksi terveellistä ruokavaliota, sillä siinä on vitamiineja, kivennäisaineita ja kuitua, mutta vain vähän energiaa. C-vitamiinia puolukassa on vain kohtuullisesti.

Ravintoaineiden lisäksi puolukan tehoaineita ovat monenlaiset polyfenoleiksi kutsutut bioaktiiviset aineet. Tutkimusten mukaan nämä saattavat vaikuttaa terveyteen monin tavoin.

– Puolukassa on näitä aineita enemmän ja monipuolisemmin kuin muissa tunnetuissa polyfenolien lähteissä kuten hedelmissä, punaviinissä, teessä tai tummassa suklaassa.

Puolukan raikas maku johtuu sen sisältämistä hapoista. Sitruunahappo ja bentsoehappo toimivat myös luonnollisina säilöntäaineina, joiden ansiosta puolukka säilyy omaan mehuunsa survottuna ilman sokeria ja muita säilöntäaineita.

 

Terveysvaikutuksia tutkitaan

Törrönen mainitsee, että puolukka osana ravitsemussuositusten mukaista ruokavaliota voi auttaa ehkäisemään sydän- ja verisuonitautien ja kakkostyypin diabeteksen riskitekijöitä: ylipainoa, koholla olevaa verenpainetta, kolesterolia ja matala-asteista tulehdusta. Ihmisillä tehtyjä tutkimuksia aiheesta ei vielä ole, mutta koe-eläimillä tehdyt tutkimukset antavat asiasta viitteitä:

– Rotilla tehdyissä tutkimuksissa puolukkamehu alensi koholla ollutta verenpainetta ja paransi verisuonten toimintaa. Puolukka on myös ehkäissyt hiirillä runsasrasvaisen ruokavalion aiheuttamaa lihomista, sisäelinrasvan kertymistä, verensokerin, insuliinin ja kolesterolin nousua sekä matala-asteista tulehdusta.

Puolukan vaikutuksia aterianjälkeisen sokeriaineenvaihdunnan säätelyyn on tutkittu terveillä henkilöillä. Näissä tutkimuksissa puolukka alensi hiilihydraattia (sokeria tai leipää) sisältäneen aterian jälkeistä insuliinipitoisuuden nousua, mikä viittaa siihen, että verensokerin säätelyyn tarvittiin vähemmän insuliinia.

Puolukka saattaa myös karpalon tavoin ehkäistä virtsatietulehduksia. Karpalomehun teho perustuu tiettyihin polyfenoliyhdisteisiin, jotka estävät tulehdusta aiheuttavien bakteerien kiinnittymistä virtsateiden limakalvoille. Puolukassa on näitä samoja yhdisteitä.

– Puolukkamehun teho tulisikin varmistaa potilailla tehdyillä kliinisillä tutkimuksilla, Törrönen huomauttaa.

 

Helppo puolukkasmoothie gluteeniton, munaton

1 dl puolukoita
1 dl rasvatonta banaanijogurttia
1 dl maitorahkaa
1 dl rasvatonta maitoa
1 rkl hunajaa tai täysruokosokeria
1 rkl vaniljasokeria

Laita kaikki ainekset sekoituskulhoon ja soseuta tasaiseksi sauvasekoittimella. Nauti kylmänä. 

 

Ruispuolukkapuuro
maidoton, munaton

8 dl vettä
2 dl puolukoita
1/2 dl sokeria
Hieman suolaa
2 dl ruisjauhoja

Huuhdo ja survo marjat. Kiehauta survos sokerilla ja suolalla maustetussa vedessä.
Lisää ruisjauhot koko ajan hämmentäen. Hauduta puuro kypsäksi välillä sekoittaen.

Reseptit: Arktiset aromit

 

Teksti: Matti Välimäki
Kuvat: Rodeo, Scanstockphoto ja Petri Sallinen

 


Kommentit

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua!

#energiatehokkuus #energiavinkki #kodinkone #kotona  

Kuivata pyykit energiatehokkaasti

Pyykin käsittelyssä narukuivaaminen ulkona on energiatehokkain tapa kuivata pyykki. Se ei kuitenkaan aina onnistu. Narukuivaukseen sisällä ei ole aina tilaa ja lämmityskaudella se vie energiaa sekä tuo kosteutta asuntoon. Nykyaikaiset ilmap...

#energiatehokkuus #energiavinkki #ilmastointi #kotona  

Raikkautta ja energiatehokkuutta

Keväinen aurinko muistuttaa kaikkia kiinnittämään huomion kodin ilmastointilaitteisiin. Lämpötilojen noustessa ja viimeistään katupölyjen vähennyttyä, on aika siirtää ilmastointi kesäsäädöille ja uusia suodattimet. Huoltotoimet raikastavat ...

#energiatehokkuus #energiavinkki #kotona  

Kevätaurinko lämmittää ja valaisee

Ikkunoiden pesu keväällä on ekoteko. Likaiset ikkunat voivat laskea ikkunoiden valotehoa jopa 40 prosenttia. Puhtaat ikkunat vähentävät valaistuksen tarvetta ja tuovat lämpöä kotiin. Samalla pienenee energiankulutus.

Katso myös nämä aihepiirit!

#kotona #energiavinkki #energiatehokkuus #kodinkone #laiteuutuudet #resepti #turvallisuus #energiansäästö #viihde-elektroniikka #astettaalemmas #lämpö #hyvinvointi #sähkönsäästö #testi #piha #vapaalla #valaistus #sähkö #sisustus #ilmastointi #puutarha #lämmitys #sähköpula #energiantuotanto #pääsiäinen #aurinkopaneeli #kaukolämpö #aurinko #osaaminen #tulevaisuus #hiilijalanjälki #sähkögrilli #sähköpalo #työ #sähköasennukset #kinkkutemppu #kesämökki #sähköhammasharja #sähkönsiirto #sähköinen liikenne #sähköverkko #moottorilämmitys #verkkopalvelu #kotivara #sähköauto #kolumni #ilmastonmuutos #sahkolasku