Puhtaat ikkunat vaikuttavat energiankulutukseen

Puhtaat ikkunat vaikuttavat energiankulutukseen

03.03.2023

Kevät on tulossa ja päivä pitenee. Usein sanotaan ikkunoiden jopa lisäävän energiankulutusta, mutta ne voivat valoisana ja auringonpaisteisena aikana myös laskea lämmön ja sähkön kulutusta.

Päivät alkavat olla jo valoisia pitkälle iltaan ja valoisa aika lisääntyy nyt vauhdilla. Tämä tuo mahdollisuuden myös säästöihin. On esimerkiksi turha pitää valoja päällä, kun niitä ei tarvita.

Auringon lämmöstä pääsee nauttimaan tehokkaimmin nostamalla sälekaihtimet tai avaamalla verhot päiväksi, varsinkin jos meneillään ei ole kova pakkasjakso. Puhtaiden ikkunoiden läpi aurinko lämmittää jo asunnon sisätiloja kohteissa, joissa aurinko paistaa ikkunoista sisälle.

Ulkolämpötilojen kohotessa lähes plussalle tai lämpimän puolelle, voi osan lämmittimistä sammuttaa varsinkin etelänpuoleisissa huoneissa tai kääntää niitä hieman pienemmälle. Samalla vältetään kodin ylilämpeneminen ja lämmön tuulettaminen ulos asunnosta.

Hyvänä esimerkkinä lämmön vaikutuksesta lämpötiloihin ovat lasitetut terassit, joissa lämpötilat saattavat nousta kesäisiksi jo aikaisin keväällä. Saman lämmön voi hyödyntää myös sisätiloissa.

Valon ja lämmön kertymistä voi parantaa huolehtimalla ikkunoiden puhtaudesta. Ikkunat kannattaa pestä jo aikaisin keväällä. Riippuen paikasta ne saattavat myös likaantua nopeasti, eikä toinenkaan pesu näissä tapauksissa ole keväällä pahasta.

 

Teksti: Ari J. Vesa
Kuva: Rodeo

 


Kommentit

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua!

#aurinko #aurinkopaneeli #energiatehokkuus #kotona #turvallisuus  

Aurinkopaneelien sijoittelussa huomioitava kiinteistöjen huoltotyöt

Katoille asennetut aurinkosähköjärjestelmät näkyvät myös muiden alojen toimijoiden arjessa, kun paneelit yleistyvät niin pientalojen kuin suurempienkin kiinteistöjen katoilla ja läheisyydessä. Katoilla tehtävät huoltotyöt on mahduttava teke...

#energiatehokkuus #energiavinkki #kotona #lämpö  

Talojen energiaremontit kannattavat

Talojen energiatehokkuus ja energiaremontointi on viime päivinä puhuttanut ympäri Eurooppaa. Mitä iäkkäämpi talo, sitä varmemmin löytyy remonttitarvetta, on sitten kyse omakoti-, rivi- tai kerrostalosta. Uudehkossakin talossa voi olla tarve...

#kodinkone #kotona #resepti  

Ukrainalainen borssikeitto lämmittää kesällä ja talvella

Borssikeitto on Ukrainan kansallisruoka, josta jokaisella perheellä on oma versionsa. Suomeen lastensa kanssa sotaa paennut Tatiana Kulia luottaa äitinsä reseptiin.

Katso myös nämä aihepiirit!

#kotona #energiavinkki #kodinkone #energiatehokkuus #resepti #laiteuutuudet #turvallisuus #astettaalemmas #energiansäästö #viihde-elektroniikka #sähkönsäästö #lämpö #testi #hyvinvointi #piha #vapaalla #valaistus #ilmastointi #sähköpula #sisustus #puutarha #pääsiäinen #sähkö #lämmitys #kaukolämpö #työ #hiilijalanjälki #sähköasennukset #sähkögrilli #sähköpalo #osaaminen #aurinkopaneeli #sähkönsiirto #kesämökki #energiantuotanto #sähköverkko #sähköhammasharja #moottorilämmitys #verkkopalvelu #kotivara #kolumni #tulevaisuus #aurinko #ilmastonmuutos #sahkolasku