Puhtaat ikkunat vaikuttavat energiankulutukseen

Puhtaat ikkunat vaikuttavat energiankulutukseen

03.03.2023

Kevät on tulossa ja päivä pitenee. Usein sanotaan ikkunoiden jopa lisäävän energiankulutusta, mutta ne voivat valoisana ja auringonpaisteisena aikana myös laskea lämmön ja sähkön kulutusta.

Päivät alkavat olla jo valoisia pitkälle iltaan ja valoisa aika lisääntyy nyt vauhdilla. Tämä tuo mahdollisuuden myös säästöihin. On esimerkiksi turha pitää valoja päällä, kun niitä ei tarvita.

Auringon lämmöstä pääsee nauttimaan tehokkaimmin nostamalla sälekaihtimet tai avaamalla verhot päiväksi, varsinkin jos meneillään ei ole kova pakkasjakso. Puhtaiden ikkunoiden läpi aurinko lämmittää jo asunnon sisätiloja kohteissa, joissa aurinko paistaa ikkunoista sisälle.

Ulkolämpötilojen kohotessa lähes plussalle tai lämpimän puolelle, voi osan lämmittimistä sammuttaa varsinkin etelänpuoleisissa huoneissa tai kääntää niitä hieman pienemmälle. Samalla vältetään kodin ylilämpeneminen ja lämmön tuulettaminen ulos asunnosta.

Hyvänä esimerkkinä lämmön vaikutuksesta lämpötiloihin ovat lasitetut terassit, joissa lämpötilat saattavat nousta kesäisiksi jo aikaisin keväällä. Saman lämmön voi hyödyntää myös sisätiloissa.

Valon ja lämmön kertymistä voi parantaa huolehtimalla ikkunoiden puhtaudesta. Ikkunat kannattaa pestä jo aikaisin keväällä. Riippuen paikasta ne saattavat myös likaantua nopeasti, eikä toinenkaan pesu näissä tapauksissa ole keväällä pahasta.

 

Teksti: Ari J. Vesa
Kuva: Rodeo

 


Kommentit

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua!

#kesämökki #kotona #viihde-elektroniikka  

Varmista televisiosi toimivuus myös jatkossa

Suomessa on käynnissä HD-siirtymä, jossa vapaasti katsottavat tv-lähetykset lähetetään vaiheittaisen siirtymäajan jälkeen vain teräväpiirtolaadulla. Muutos saattaa pimentää vanhan television. Tarkasta, että televisiosi toistaa teräväpiirtol...

#energiatehokkuus #energiavinkki #kesämökki #kotona #vapaalla  

Vietä juhannus kestävästi

Lähestyvä juhannus on monille kesän kohokohta. Kesäkelit asettavat haasteita elintarvikkeiden kylmäketjulle. Myös jätehuollosta ja kierrätyksestä on huolehdittava juhannuksena. Tehdään juhannuksesta ekologinen ja iloinen juhla.

#energiatehokkuus #energiavinkki #ilmastointi #kotona  

Torju lämpö, säästä viilennyksessä

Helteet nostavat nopeasti asuntojen ja toimistojen lämpötiloja. Torjumalla lämpö mahdollisimman tehokkaasti, säästyy selvästi viilennysenergiaa ja sisätiloissa on miellyttävämpi oleskella. Kun jäähdytät koneellisesti jo muutaman asteen lämp...

Katso myös nämä aihepiirit!

#kotona #energiavinkki #energiatehokkuus #kodinkone #laiteuutuudet #resepti #turvallisuus #energiansäästö #viihde-elektroniikka #astettaalemmas #hyvinvointi #lämpö #piha #sähkönsäästö #vapaalla #testi #valaistus #sähkö #ilmastointi #puutarha #sisustus #lämmitys #sähköpula #energiantuotanto #kaukolämpö #aurinko #pääsiäinen #aurinkopaneeli #osaaminen #kesämökki #tulevaisuus #sähköpalo #hiilijalanjälki #sähköasennukset #työ #sähkögrilli #sähköverkko #kinkkutemppu #ilmastonmuutos #ympäristö #sähkönsiirto #kolumni #sähköauto #kotivara #verkkopalvelu #moottorilämmitys #sähköhammasharja #sähköinen liikenne #sahkolasku