Pääsiäisruoho herättää kevääseen

Pääsiäisruoho herättää kevääseen

06.04.2022

Suomalainen luonto ei vielä pääsiäisenä viherrä. 1960-luvulla suosioon noussut nopeasti kasvavan rairuoho symboloi monessa kodissa kevääseen heräämistä. Vielä ehtii hyvin kasvattaa oman pääsiäisruohon tai jonkin sen rinnalle nousseen nopeasti itävän vaihtoehdon.

Tuuhea ja näyttävä pääsiäisruoho itää hyvin ja nopeasti useimmiten parista päivästä pariin viikkoon. Kylvöksen kosteudella, valolla ja lämpötilalla on tärkeä merkitys.

Hentoja ruohon alkuja ei saa päästää kuivumaan ja laakeasta alustasta ei saa tehdä lammikkoakaan.

Moni lapsiperhe muistaa varmaan tarhaikäisen tuoman ruohonalun päiväkodista, kun esimerkiksi viilipurkissa sinnitteli jo homeisen ruohon alku.

Valmiina pääsiäisruoho kestää jo kovempiotteistakin puutarhuria, mutta kasvuvaiheeseen kannattaa panostaa valolla ja tasaisella kosteudella.

 

Tuhtia ja leveää maissia

Pääsiäisruohon voi kasvattaa myös popcornista eli kypsentämättömistä maissinjyvistä. Maissinversot ovat leveämpiä ja tuhdimpia kuin tavallisen rairuohon versot. Tiheällä istutuksella ruohon päälle voi laittaa koristeitakin.

Myös yksinkertainen ”pantamainen” rusetti esimerkiksi juutti- tai paperinarusta sopii istutuksen ympärille. Lasten kanssa on ruohon istutus mukavaa ja kasvun seuraaminen mielenkiintoista.

Tarvitaan vain pussillinen popcornin siemeniä, multaa, kastelua ja aurinkoa.

Vaihtoehtoisten pääsiäisruohojen tai muuten vaan kevätruohojen siemeniä voi ostaa puutarhoilta, ruokakaupoista ja esimerkiksi kissanruohoa lemmikkitarvikeliikkeistä.

 


Pääsiäisruohoille on runsaasti erilaisia vaihtoehtoja. Useat ruohot sopivat myös ruoanlaittoon ja sisustuksessa ne ovat kauniita.

 

Mielikuvitusta ruohon korvikkeeksi

Pääsikö pääsiäinen yllättämään? Esimerkiksi vehnänoraita ja herneenversoja on kauppojen yrttivalikoimissa valmiinakin, joten jos pääsiäinen pääsee yllättämään, voi etsiä valmiita vaihtoehtoja myös kaupasta.

Jos joulunaikaan joulukuusi on korvattu koristellulla palmulla tai kaktuksella, niin mikä estää luovaa puutarhuria jatkamaan luovuutta koristelemalla pääsiäisenajan ruokapöytää muillakin yrteillä, esimerkiksi rosmariinilla tai mintulla, vaikka ne eivät varsinaisesti pääsiäisruohoa korvaakaan.

Myös sitruunamelissasta tulee hentoinen ja keväinen tuoksu ja lisäksi ne sopivat ruoanlaittoon. Tuoreet yrtit tuovat muutenkin iloa ja mukavaa vaihtelua ruoanlaittoon.

Esimerkiksi vehnänoraan ja kissanruohon sanotaan puhdistavan kissan tai marsun ruoansulatusta ja jopa edistävät näin lemmikin ruoansulatusta.

Ohjeisiin kannattaa perehtyä ja keskustella sopivuudesta ja annostelusta asiantuntijan kanssa.

 

Upeat vehnä ja ohra

Vehnästä saa näyttävän leveälehtisen ruohon nopeasti. Siemeniä on syytä liottaa vedessä vähintään kahdeksan tuntia ennen istutusta. Näin ne itävät nopeammin.

Vehnässä on hyviä ravintoaineita. Keittoihin, salaatteihin tai leivänkin päälle on mukava saksia omaa satoa.

Istutettu ohraruoho on myös ihastuttava sisustuselementti pääsiäisen jälkeenkin tai kesällä esimerkiksi parvekkeen koristeena. 

 

Sanomalehden uusiokäyttöä

Rairuohon vaihtoehdot voi istuttaa myös sanomalehden päälle, jos multaa ei ole saatavilla. Silloin on erityisen tärkeää huolehtia tasaisesta kastelusta, sillä paperi haihduttaa nopeasti ja tehokkaasti kosteutta.

Muovikelmulla voi tehdä kasvatusastiasta pienoiskasvihuoneen, mikä edistää kasvuun lähtöä. On tärkeää muistaa laittaa kelmuun riittävästi reikiä. 

 

Vihanneskrassi on kuin koriste

Vihanneskrassi itää erittäin nopeasti ja maistuu hyvältä. Sen hauskannäköisten versojen päälle on kiva asetella esimerkiksi pääsiäiskoristeita.

Nuoret versot sopivat salaattiin ja leivän päälle. Vanhetessaan versot muuttuvat kitkeriksi.

 

Maukas herneenverso

Siinä missä muut pääsiäisen ajan ruohot tarvitsevat paljon valoa, itävät herneenversot hyvin pimeässä. Kylvöastia pidetään lautasen alla ensimmäisten sirkkalehtien ilmestymiseen saakka. Sen jälkeen kasvatus ja hoito on samanlaista kuin muillakin ruohoilla.

 

Kevät herää eloon

Suomalaiseen pääsiäisperinteeseen kuuluu muun muassa mämmin syönti, pääsiäismunien maalaaminen, virpominen pajunvitsoilla, rairuohon kasvattaminen ja koristelu vaikkapa suklaamunilla. 

Pääsiäiseen on liitetty perinteisesti muitakin heräävän elämän vertauskuvia kuten narsissit, pääsiäistiput ja hiirenkorvalle puhkeavat koivunoksat ja pajunkissat. Valo voittaa kevätpäiväntasauksen jälkeen pimeyden ja lämpö kylmyyden, mistä voi ajatella ehkä vertauskuvallisesti, että elämä voittaa kuoleman.

 

Teksti: Mirkka Kortelainen
Kuvat: Rodeo


Kommentit

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua!

#kotona #sähkö  

Pörssihintaisten sähkösopimusten osuus nousussa

Sähkösopimuksiin on tullut uutta valinnanvaraa. Määräaikainen sähkösopimus on suomalaisissa kodeissa suosituin valinta. Toistaiseksi voimassa olevien sopimusten määrä on selkeässä laskussa, samalla kun pörssihintaisten sopimusten osuus nous...

#energiatehokkuus #energiavinkki #kodinkone #kotona  

Kuivata pyykit energiatehokkaasti

Pyykin käsittelyssä narukuivaaminen ulkona on energiatehokkain tapa kuivata pyykki. Se ei kuitenkaan aina onnistu. Narukuivaukseen sisällä ei ole aina tilaa ja lämmityskaudella se vie energiaa sekä tuo kosteutta asuntoon. Nykyaikaiset ilmap...

#energiatehokkuus #energiavinkki #ilmastointi #kotona  

Raikkautta ja energiatehokkuutta

Keväinen aurinko muistuttaa kaikkia kiinnittämään huomion kodin ilmastointilaitteisiin. Lämpötilojen noustessa ja viimeistään katupölyjen vähennyttyä, on aika siirtää ilmastointi kesäsäädöille ja uusia suodattimet. Huoltotoimet raikastavat ...

Katso myös nämä aihepiirit!

#kotona #energiavinkki #energiatehokkuus #kodinkone #laiteuutuudet #resepti #turvallisuus #energiansäästö #viihde-elektroniikka #astettaalemmas #lämpö #hyvinvointi #sähkönsäästö #testi #piha #vapaalla #valaistus #sähkö #sisustus #ilmastointi #puutarha #lämmitys #sähköpula #energiantuotanto #pääsiäinen #aurinkopaneeli #kaukolämpö #aurinko #osaaminen #tulevaisuus #hiilijalanjälki #sähkögrilli #sähköpalo #työ #sähköasennukset #kinkkutemppu #kesämökki #sähköhammasharja #sähkönsiirto #sähköinen liikenne #sähköverkko #moottorilämmitys #verkkopalvelu #kotivara #sähköauto #kolumni #ilmastonmuutos #sahkolasku