Kuivata pyykit energiatehokkaasti

Kuivata pyykit energiatehokkaasti

19.04.2024

Pyykin käsittelyssä narukuivaaminen ulkona on energiatehokkain tapa kuivata pyykki. Se ei kuitenkaan aina onnistu. Narukuivaukseen sisällä ei ole aina tilaa ja lämmityskaudella se vie energiaa sekä tuo kosteutta asuntoon. Nykyaikaiset ilmapumpulliset kuivausrummut ovat nopea ja energiatehokas vaihtoehto pyykinkuivaukseen, kunhan muistaa pienet huoltotoimet.

Nykyaikainen kuivausrumpu on lämmityskaudella narukuivaustakin energiatehokkaampi pyykkien kuivaustapa. Lämpöpumpputekniikalla kondensoivassa kuivausrummussa pyykit kuivuvat jopa alle kilowattitunnilla sähköä.

Laitteen energiatehokkuus kuitenkin säilyy vain laitetta oikein käyttäessä. Tärkeintä on pitää kuivausrumpu puhtaana. Nukkasihti on puhdistettava jokaisen käyttökerran jälkeen, samoin vesisäiliö tyhjennettävä. Huuhtele myös kosteudentiivistin ohjeiden mukaan.

Tukkoiset sihdit ja täysi vesisäiliö nostavat rummun sähkönkulutusta huomattavasti ja heikentävät myös kuivaustulosta. Myös kuivatettavilla tekstiileillä ja niiden asettamisella koneeseen on vaikutusta energiankulutukseen.

Oikean pyykkimäärän laittaminen koneeseen on tärkeää, sekä pyykkien tehokas linkoaminen ennen kuivausrumpuun laittamista.

Rummun ylitäyttö nostaa sähkönkulutusta ja heikentää kuivaustulosta. Liian pientä pyykkimäärää kuivatessa sähköä kuluu taas turhaan, kun samalla sähkömäärällä olisi kuivannut enemmänkin tekstiilejä. On myös tärkeää kuivata samanlaatuisia kankaita yhdessä ja asettaa pyykit koneen sisälle aukilyötyinä ja mahdollisimman levällään.

Jos kuivaat useamman rummullisen pyykkiä, pyri tekemään se peräkkäin. Näin kone hyödyntää jo edellisen kuivauksen lämmön. Nukkasuodatin ja vesisäiliö on tyhjennettävä peräkkäisten kuivauskertojenkin välillä. Kannattaa aina tutustua oman koneen käyttöohjeisiin.
 


Kuivausrummun nukkasihti on helposti irrotettavissa ja puhdistettavissa.

 


Nukkasihtiin kertyy jo yhdellä kuivauskerralla runsaasti nukkaa ja pölyä. Sen jälkeen ilma ei enää kulje kunnolla sihdin läpi. Tukkoinen sihti lisää sähkönkulutusta ja heikentää kuivaustehoa.


Vihjeet kuivausrummun käyttöön!

–  Asettele pyykit kuivausrumpuun hyvin lingottuina.
– Lyö pyykit auki pesukoneesta otettaessa ja asettele ne rumpuun mahdollisimman suorina.
– Kuivata kerralla samasta materiaaleista tehtyjä tekstiilejä.
– Valitse kuivausaika ja ohjelma niin, että tekstiilit eivät ole kuivauksen jälkeen rutikuivia.
– Ota pyykit pois koneesta heti kuivausohjelman päätyttyä, ns. sileänäpito vie vain turhaan energiaa.
– Villa- tai pellavatekstiilit eivät välttämättä sovi rumpukuivaukseen.
– Trikootuotteet voivat kutistua rummussa, joten huomioi kutistuma ostaessasi uutta tuotetta.
– Sametti ja puuvillafrotee sopivat hyvin rumpukuivaukseen.
– Rumpukuivaus on hyvä tekstiilipölyn poistaja.
– Puhdista kuivausrummun nukkasihti ja tyhjennä vesisäiliö joka kuivauserän jälkeen. 
– Huuhtele kosteudentiivistin ohjeiden mukaan.
– Lue käyttöohjeet huolella ja noudata niitä.

 

Teksti: Ari J. Vesa, Adato viestintä
Kuvat: Scanstockphoto ja Ari J. Vesa
 


Kommentit

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua!

#kotona #sähkö  

Pörssihintaisten sähkösopimusten osuus nousussa

Sähkösopimuksiin on tullut uutta valinnanvaraa. Määräaikainen sähkösopimus on suomalaisissa kodeissa suosituin valinta. Toistaiseksi voimassa olevien sopimusten määrä on selkeässä laskussa, samalla kun pörssihintaisten sopimusten osuus nous...

#energiatehokkuus #energiavinkki #kodinkone #kotona  

Kuivata pyykit energiatehokkaasti

Pyykin käsittelyssä narukuivaaminen ulkona on energiatehokkain tapa kuivata pyykki. Se ei kuitenkaan aina onnistu. Narukuivaukseen sisällä ei ole aina tilaa ja lämmityskaudella se vie energiaa sekä tuo kosteutta asuntoon. Nykyaikaiset ilmap...

#energiatehokkuus #energiavinkki #ilmastointi #kotona  

Raikkautta ja energiatehokkuutta

Keväinen aurinko muistuttaa kaikkia kiinnittämään huomion kodin ilmastointilaitteisiin. Lämpötilojen noustessa ja viimeistään katupölyjen vähennyttyä, on aika siirtää ilmastointi kesäsäädöille ja uusia suodattimet. Huoltotoimet raikastavat ...

Katso myös nämä aihepiirit!

#kotona #energiavinkki #energiatehokkuus #kodinkone #laiteuutuudet #resepti #turvallisuus #energiansäästö #viihde-elektroniikka #astettaalemmas #lämpö #hyvinvointi #sähkönsäästö #testi #piha #vapaalla #valaistus #sähkö #sisustus #ilmastointi #puutarha #lämmitys #sähköpula #energiantuotanto #pääsiäinen #aurinkopaneeli #kaukolämpö #aurinko #osaaminen #tulevaisuus #hiilijalanjälki #sähkögrilli #sähköpalo #työ #sähköasennukset #kinkkutemppu #kesämökki #sähköhammasharja #sähkönsiirto #sähköinen liikenne #sähköverkko #moottorilämmitys #verkkopalvelu #kotivara #sähköauto #kolumni #ilmastonmuutos #sahkolasku