Huonekalujen kunnostus tukee kestävää kehitystä

Huonekalujen kunnostus tukee kestävää kehitystä

21.04.2021

Yhä useampi haluaa antaa joko omalle tai kierrätetylle huonekalulle uuden elämän. Huonekalujen kunnostuksessa kohtaa kestävä kehitys ja ekologiset arvot. Samalla saadaan omaa, persoonallista ilmettä sisustukseen.

Verhoilija Heli Sipolalle käsillä tekeminen ja ekologiset arvot ovat aina olleet lähellä sydäntä, ja verhoilutyössä nämä asiat kohtaavat hienosti.

– Löysin sopivan koulutuksen käsi- ja taideteollisuusalan oppilaitoksesta ja hakeuduin opiskelemaan verhoilija-artesaaniksi. Perustin yrityksen pari vuotta valmistumiseni jälkeen oltuani ensin jonkin aikaa toisessa yrityksessä opissa. Alussa jokainen työ oli jollain tavalla uudenlainen ja haastava.

Heli Sipola kertoo, että on nimenomaan tekemällä oppinut paljon alasta ja yrittäjyydestä.

 

Trendinä on vanhan uudistaminen

– Mielestäni vanhan kunnostaminen on koko ajan kasvava trendi, ja nuoretkin ovat lähteneet hienosti mukaan uudistamaan vanhaa.

Huonekaluilta halutaan Sipolan mukaan kestävyyttä, ja kertakäyttökulttuuri on pikkuhiljaa hieman väistymässä.

– Monesti kalusteissa on tunnearvoa ja ne halutaan säilyttää jälkipolville. Usein asiakkaat haluavat myös tukea mieluummin kotimaista pienyrittäjää kuin suurta huonekalufirmaa.

 

Nahkatuolista kangastuoli. Tuoli voi toimia sisustuksen väriläiskänä.

 

Tarjouksesta tositoimiin

– Muutama selkeä valokuva ja lyhyt sanallinen selostus huonekalun kunnosta usein riittää suuntaa antavan tarjouksen tekemiseen.

Kangasmateriaaleja ja -sävyjä voi etukäteen hieman pohtia, mutta näissä suunnitelmissa verhoilija auttaa mielellään.

– Asiakas voi myös miettiä, mihin käyttöön tuoli tai sohva tulee, minkälaisia ominaisuuksia kankaalta vaaditaan. 

Tuleeko esimerkiksi sohva lapsiperheen käyttöön, miten verhoilusta voi huolehtia vai onko kyseessä jokin laajempi sisustuksen ideologia tyyleineen ja väreineen?  

– Verhoilutyöhön kuluva aika vaihtelee tuolin rakenteesta ja kunnostustyön tarpeesta riippuen muutamasta tunnista kymmeniin tunteihin.

Perinteinen kunnostustyö, jossa sidotaan kierrejoustimia ja muotoillaan käsin luonnonmateriaaleista tuolin täytteet ja pehmustus, vie Sipolan mukaan hyvin paljon aikaa.

– Pelkkä verhoilu on suhteellisen lyhyt työvaihe, mutta harvoin riittävä hieman vanhemmassa huonekalussa.

 

Kankaissa riittää valinnanvaraa

– Nykyisin kankaissa on erilaisia käsittelyitä, jotka auttavat esimerkiksi pikkulapsi- ja lemmikkiperheissä huonekalun puhtaanapidossa. Tekokuidut ovat usein helppohoitoisimpia, tosin luonnonkuiduista monen yllätykseksi esimerkiksi villa on likaa hylkivä ja puhdistuu osittain jopa itsestään.

Heli Sipola sanoo, että julkisiin tiloihin kannattaa valita paloturvallinen ja hankauskestoltaan korkealaatuinen kangas.

 

Onko nojatuolisi tai sohvasi istumamukavuus kadonnut vuosien myötä?  Verhoilija Heli Sipola kertoo, että perinteinen kunnostustyö vie verhoilussa eniten aikaa, mutta hyvä käsityö palkitsee tekijän ja istujan. Alkuperäinen tai jopa parempi istumamukavuus saadaan kunnostamalla koko tuoli, ei vain päälikangasta.


Pukeutumistrendeistä vaikutteita

– Sisustuskankaissa näkyvät osittain samat trendit kuin pukeutumisessa, vaihtuvuus vain ei ole niin nopeaa. Värejä ja kuoseja tulee ja menee, mutta tietyt kankaat pitävät suosionsa vuodesta tai jopa vuosikymmenestä toiseen.

Usein asiakas haluaa vanhaan tuoliinsa autenttisen verhoilun, joskus saatetaan hieman revitellä sekoittamalla eri tyylejä.

– Verhoilussa kuoseilla ja väreillä leikkiminen on suotavaa, näin tuolista tulee mielenkiintoinen mauste tai väriläiskä muuten ehkä hillittyyn sisustukseen. 

 

Sähköäkin tarvitaan työssä

– Sähköä verhoilutyössä kuluu pääosin ompelukoneen, saumurin ja nitojan käytössä. Ilman sähkökäyttöisiä työkaluja verhoilutyö onnistuu myös kuten ennen muinoin, mutta on huomattavasti hitaampaa ja työläämpää.

– Hyvä valaistus on tärkeä osa työtä, jossa on paljon pikkutarkkuutta vaativia vaiheita.

 

K-tuoli on oma suosikki

Entä onko verhoilijalla omaa suosikkia?

– Pidän k-tuoleista, joita löytyy useasta kodista, mökiltä tai mummolan vintiltä. K-tuoli on yksinkertainen ja siro pula-ajan kaluste, joka sopii yhtä hyvin perinteiseen kuin moderniinkin ympäristöön. K-tuoli on melko nopea verhoiltava ja siinä on vain välttämätön. Se on kaunis ja käytännöllinen.
  
Tyyleillä voi leikitellä vapaasti. Käyttöikä on kuitenkin pitkä ja on hyvä pohtia kangasvalintaa pidemmälle kuin lähitulevaisuuteen.


Luonto tasapainottaa arkea

– Vastapainona työlle vietän aikaa perheeni sekä ystävieni kanssa, koiran kanssa ulkoillen, hevostalleilla, luonnossa. Luonto on tärkeä voimavara nykymaailman hektisyyden vastapainoksi.

 

Teksti: Mirkka Kortelainen
Kuvat: Heli Sipolan arkisto

 

 


Kommentit

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua!

#energiatehokkuus #ilmastointi #kotona #lämmitys  

Ilmalämpöpumpun käytössä ja huollossa on omat niksinsä

Ilmalämpöpumppu lämmittää tehokkaasti ja auttaa pienentämään kodin energiakuluja. Edellytyksenä kuitenkin on, että laitetta käytetään sekä huolletaan oikein.

#kotona #viihde-elektroniikka  

Kunnon telkku leffamaratooneihin

Syksyn lähestyessä on aika katsastaa televisiotarjontaa ja miettiä olisiko aika hankkia uusi virtapihi 65-tuumainen televisio? Televisioiden virrankulutusta ollaan myös rajoittamassa.

#kotona #lämmitys #sisustus #valaistus  

Parvekkeen tai terassin käyttökausi pitenee lämmityksellä

Parvekkeen tai terassin käyttökausi pitenee panostamalla hyvään lattiaeristykseen, lasitukseen ja säteilylämmitykseen. Riittävän tehokas infrapunalämmitin on toimiva ja energiatehokas ratkaisu, jos parvekkeesta haluaa nauttia viileämmälläki...

Katso myös nämä aihepiirit!

#kotona #energiavinkki #energiatehokkuus #kodinkone #resepti #laiteuutuudet #turvallisuus #viihde-elektroniikka #astettaalemmas #energiansäästö #lämpö #hyvinvointi #sähkönsäästö #testi #piha #valaistus #ilmastointi #vapaalla #puutarha #sisustus #sähköpula #sähkö #lämmitys #aurinko #pääsiäinen #aurinkopaneeli #kaukolämpö #energiantuotanto #osaaminen #sähköpalo #työ #tulevaisuus #hiilijalanjälki #sähköasennukset #sähkögrilli #sähkönsiirto #kesämökki #sähköinen liikenne #sähköverkko #sähköhammasharja #moottorilämmitys #verkkopalvelu #kotivara #sähköauto #kolumni #ilmastonmuutos #sahkolasku