Junamatkailu kiinnostaa myös Suomessa

Junamatkailu kiinnostaa myös Suomessa

14.02.2024

VR:n kaukoliikenteen matkustajaliikenteestä 95 prosenttia hoituu ympäristöystävällisesti sähköllä. Kesällä junalla pääsee kätevästi vaikkapa festareille tai kansallispuistoon.

VR:n kaukoliikenteen vuoroja käytti viime vuonna 15 miljoonaa matkustajaa. VR:n kaukoliikenteen myynti- ja markkinointijohtaja Antti Karjalainen kertoo, että matkustajamäärät ovat kasvaneet.

– Lähimatkailu ja maata pitkin matkustamisen suosio on nousussa. Asiakkaat arvostavat junamatkustamisen mukavuutta, sitä, että junassa on jo ikään kuin perillä. Tärkeää on tietenkin myös junamatkustamisen pieni hiilijalanjälki.

Suomen matkustajaliikenteestä 95 prosenttia hoituu ympäristöystävällisesti sähköllä.

– VR kompensoi myös jäljelle jäävän viiden prosentin aiheuttamat päästöt. Dieseliä käyttävät nykyään lähinnä vain eräät Itä-Suomessa liikennöivät kiskobussit sekä Lapissa kulkeva Kolarin yöjuna.

Väylävirasto vastaa Suomessa junareittien sähköistyksistä.

 

Kesä on tärkeä sesonki

VR houkuttelee kesäisin junamatkailijoita myös erikoistuotteilla.

– Viime vuonna esimerkiksi Joensuun Ilosaarirockiin pääsi festarijunalla, missä oli jo matkalla livemusiikkia. Käymme parhaillaan eri tapahtumajärjestäjien kanssa neuvotteluja tulevan kesän festivaalijunista.

VR ottaa kesäkautena käyttöön myös pari matkailijoita palvelevaa sesonkipysäkkiä. Kouvolan Hillosensalmen seisakkeelta pääsee kätevästi Repoveden kansallispuistoon ja Pohjanmaalla Härmästä Power Parkin kieputuksiin.

Karjalainen mainitsee, että junat ovat myös Suomessa liikkuvien, junamatkailuun jo kotimaassaan tottuneiden ulkomaalaisten matkailijoiden suosiossa.

– Tavallista on, että jos Lappiin mennään lentäen, niin paluumatka tullaan junalla, jolloin nähdään myös maisemia.

 

Yksittäinen lippu vai lomalippu?

Junalippujen hinnat määrittyvät kysynnän mukaan. Mitä aikaisemmin lippunsa hankkii, sitä edullisemmalla todennäköisesti pääsee. Myös päivän eri vuorojen hinnat saattavat vaihdella.

Liput kannattaa hankkia ajoissa myös, mikäli suunnittelee ottavansa kaukojunaan pyörän tai lapinjunaan auton.

Varsinkin enemmän matkustavan kannattaa muistaa myös VR:n lomalippu, joka mahdollistaa kesäkautena lähes rajattoman matkustamisen. Kesän lomaliput ovat myynnissä VR Matkalla -mobiilisovelluksessa 20.4. alkaen.

Laajassa maassa ihan joka paikkaan ei tietenkään pääse junalla. Jatkoyhteyksien suunnittelussa voi auttaa vaikkapa osoite www.vr.fi/matkaketjut, mistä löytyy VR:n kanssa yhteistyötä tekevien bussi- ja taksiyhtiöiden tarjoamia matkaketjuja.

 

Teksti: Matti Välimäki
Kuva: VR / Pia Inberg

 


Kommentit

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua!

#sähköauto #sähköinen liikenne  

Sähköautojen latauspisteet lisääntyvät

Sähköautojen teho- ja suurteholatauskentät ovat lisääntyneet vauhdilla. Ne ovat ylittäneet selvästi vähenevän tankkausverkoston määrän. Kun mukaan lasketaan peruslatauspisteet, kokonaismäärä yli kaksinkertaistuu ja vuoden loppuun mennessä o...

#turvallisuus #vapaalla  

Osa sähköisistä kulkuvälineistä vakuutettava

Liikennevakuutuslain muutos tuo kesäkuun alussa tuhansia sähköisiä liikkumisvälineitä vakuuttamisvelvollisuuden piiriin. Jokaisen on itse tarkastettava, onko oma kulkupeli jatkossa vakuutettava. Valtaosa sähköpyöristä kuitenkin säilyy vakuu...

#sähköinen liikenne #vapaalla #ympäristö  

Junamatkailu kiinnostaa myös Suomessa

VR:n kaukoliikenteen matkustajaliikenteestä 95 prosenttia hoituu ympäristöystävällisesti sähköllä. Kesällä junalla pääsee kätevästi vaikkapa festareille tai kansallispuistoon.

Katso myös nämä aihepiirit!

#sähköauto #sähköinen liikenne #turvallisuus #vapaalla #laiteuutuudet #moottorilämmitys #sähköpyörä #tulevaisuus #energiavinkki #ympäristö #sähköpotkulauta #hyvinvointi #sähkölentokone #viihde-elektroniikka #energiansäästö #energiatehokkuus #kotona #ilmastonmuutos #aurinkopaneeli