Yhteinen jäähdytysratkaisu viilentää kirjaston ja museon energiatehokkaasti

21.09.2020, klo 16:43

Kuopion museon peruskorjauksen ja laajennuksen yhteydessä löytyi yhteinen jäähdytysratkaisu museolle ja kirjastolle. Kaukolämpöverkkoon kytketty Kiertokylmä-kiinteistöjäähdytys viilentää sisäilman kesäisin ja kerää hukkalämmön uusiokäyttöön kaukolämpöverkkoon.


Kuopion Tilapalveluiden Hannu Kosunen ja Kuopion Museokeskuksen museoassistentti Päivi Asikainen ovat tyytyväisiä museon ja kirjaston tarpeet täyttäneeseen yhteiseen jäähdytysratkaisuun. Se takaa vieraille ja henkilökunnalle mukavat olosuhteet kesähelteillä.


Uusi jäähdytysjärjestelmä on ollut jo toiminnassa kirjastossa tänä kesänä, mutta museon jäähdytys odottaa peruskorjauksen valmistumista ja museon avautumista seuraavaan vuoteen. Innovatiivinen jäähdytysratkaisu on ensimmäinen laatuaan Kuopion kaupungin rakennuskohteessa.  

 

Jäähdytys takaa miellyttävän tilakokemuksen

Suomessa jäähdytyskausi ajoittuu toukokuun loppupuolelta syyskuun alkuun saakka. Erityisesti helteiden aikaan jäähdytyksellä varmistetaan viihtyisä kokemus kirjaston ja museon kävijöille sekä henkilökunnalle. Kesällä sisälämpötilan kohotessa tukaliin lukemiin, saadaan jäähdytyksellä lämpötila laskettua miellyttäväksi.

– Suunnitteluvaiheessa vertailimme erilaisia ratkaisuja, ja Kiertokylmä-kiinteistöjäähdytys osoittautui kohteeseen soveltuvimmaksi elinkaarikustannusten, energiatehokkuuden ja paikallisuuden näkökulmista. Tilat ovat aktiivisessa käytössä myös kesäaikaan, jolloin jäähdytykselle on tarvetta, kertoo kiinteistötekninen asiantuntija Hannu Kosunen Kuopion Tilapalveluista.

 

Edullista jäähdytystä hukkalämmön talteenotolla

Jäähdytysratkaisu on toteutettu kirjaston kellariin asennetulla lämpöpumpulla, jonka avulla kiinteistöstä kerätty hukkalämpö palautetaan uusiokäyttöön kaukolämpöverkkoon. Jäähdytetty ilma siirtyy kirjaston lukusaleihin ilmanvaihdon välityksellä. Museon ja kirjaston toiminnot yhdistävän rakennushankkeen yksi tavoite oli energiaviisaiden ratkaisujen tekeminen.

– Jäähdytyksen energiankulutus on varsin maltillinen verrattuna talvikuukauden lämmitykseen tarvittavaan energiaan. Karkeasti laskettuna Kiertokylmä-kiinteistöjäähdytyksellä toteutettu jäähdytys vie kesäkuukautena vain noin yhden kymmenesosan siitä energiamäärästä, joka menee tammikuussa museon ja kirjaston tilojen lämmittämiseen, laskee Kosunen. 

Piilossa oleva laitteisto täydellinen ratkaisu arvorakennukselle

Erityisesti kulttuurihistoriallisesti arvokkaan museorakennuksen suojelu edellytti, että julkisivu säilyy alkuperäisessä asussaan. Kiertokylmä-kiinteistöjäähdytyksen ansiosta museon julkisivu voitiin pitää koskemattomana, eikä vesikatolle tarvinnut asentaa lauhdutinrakennelmia valitun jäähdytysratkaisun ansiosta.

Jäähdytys takaa tasaiset lämpö- ja kosteusolosuhteet museon kokoelma- ja näyttelytiloille ympäri vuoden. Tämä on erityisen tärkeää hauraiden ja lämpötilan vaihteluille alttiiden museoesineiden säilyttämiseksi kauas tulevaisuuteen.

 

Toimitusvarma ja vaivaton

Kuopion Energian Kiertokylmä-kiinteistöjäähdytys soveltuu erityisesti suurille rakennuksille vaativiin rakennuskohteisiin. Kokonaisvaltaiseen palveluun kuuluu jäähdytysjärjestelmän suunnittelu, laitteiston asennus, ylläpito ja huolto. Järjestelmän toimivuutta seurataan Kuopion Energian valvomosta. Suurin haaste kiinteistöjäähdytyksen toteutuksessa oli löytää sopiva tekninen tila jäähdytyslaitteille. Sellainen löytyi kirjaston kellarista.

– Olemme tehneet sujuvaa yhteistyötä Kuopion Energian asiantuntijoiden kanssa koko rakennusprojektin ajan. Haasteellisissa tilanteissa olemme aina löytäneet ratkaisun yhdessä. Laajasta tiimistämme löytyy uskomattoman paljon osaamista, kertoo Kuopion Tilapalveluiden rakennuttaja Marko Väätäinen.  

Kuluneen kesän aikana jäähdytyksen toimivuutta on testattu ja hienosäädetty kirjaston tiloissa.

– Suuret tilat ovat aina haastavia, sillä ne eivät viilene kädenkäänteessä. Kirjaston kävijät ja henkilökunta ovat olleet tyytyväisiä sisäilman laatuun. Seuraavan vuoden kesähelteillä päästään sitten testaamaan peruskorjatun ja laajennetun museon jäähdytyksen toimivuus, sanoo Väätäinen.   

Teksti: Maria Pecoraro
Kuva: Jape Tiitinen

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi: