Voimalaulut energianlähteenä

05.08.2019, klo 08:00

Juhannusviikolla näin Ylen kanavalla mielenkiintoisen uutisen, jossa aiheena oli kesälomalle valmistautuminen. Kyseisessä jutussa aivotutkija Katri Saarikivi kertoi muutamia hyviä vinkkejä, joiden avulla voisimme saada lomastamme enemmän irti ja onnistuisimme unohtamaan työhuolet. Vaikka vinkit olivatkin tarkoitettu pääasiassa antoisan loman viettämiseen, jutussa korostettiin myös työelämän ja oman arjen hyvää hallintaa niin, että voisimme elää mahdollisimman tasapainoista elämää. Mielestäni työelämän pitäisi kokonaisuudessaan olla sellaista, että jokaisella olisi omissa työtehtävissään riittävyyden tunne, vaikka hetkittäistä kuormitusta joskus olisikin.

Meillä kaikilla on omat päiväohjelmamme ja me harrastamme erilaisia asioita työn vastapainoksi. Esimerkiksi hyvää musiikkia kuuntelemalla voi varmasti irtautua työpäivän asioista, ja tällä samalla terapiamuodolla voi myös valmistautua päivän askareisiin. Muistan hyvin sellaisen ajanjakson, kun me Kuopion Energian asiakaspalvelussa saimme rummuttaa oikein porukalla jatkosopimusten ja myyntityön ilosanomaa asiakkaille. Me valmistauduimme monesti päivän soittoihin niin, että itse kukin sai vuorollaan toivoa jonkin tsemppilaulun. Yksi mieleen jäänyt toive oli Rocky 3-elokuvasta tuttu Survivorin ”Eye Of The Tiger”. Se on kuulemma myös Suomen kuuluisimman kyläkauppiaan voimabiisi työntekijöilleen. Rocky-elokuvat kertovat treenaamisesta, matseihin valmistautumisesta, ja niistä elokuvista on jäänyt muitakin voimabiisejä ihmisten mieliin. Yhtenä sellaisena mainittiin Bill Contin ”Gonna Fly Now”. Treenaamisen tärkeyden lisäksi biisi kuvaa hyvin myös ihmisen henkistä vahvuutta. Meidän omaan aamupiiriimme kuului usein myös Antti Tuiskun ”Rahan takii”. Tässä kyseisessä kappaleessa Antti Tuisku on osannut hienosti kiteyttää kolmeen ja puoleen minuuttiin perusajatuksen työntekemisestä. Sen vuoksi mekin sitä suurella hartaudella kuuntelimme - ettei vaan totuus unohtuisi.


Meillä jokaisella on varmasti joku tietty voimabiisi, ehkä useitakin, joita kuuntelemalla voimme irtautua arjesta tai saamme niistä lisävoimaa elämään. Kyselin tätä juttua varten joiltakin henkilöiltä omaa voimabiisiä ja sain heiltä oikein mielenkiintoisia vastauksia. Eräs naishenkilö oli työuransa alkuvaiheessa saanut (silloisessa työpaikassaan) tehtäväkseen järjestää konsertin ja päässyt sen myötä tapaamaan Kirkan. Tämä komea poptähti oli jutun mukaan kirkastanut tuona kyseisenä iltana koko tähtitaivaan. Jos tuo tapaaminen on silloin nuorta naista ”heikottanut”, niin tänä päivänä tuo ikimuistoinen tarina toimii tälle henkilölle voimauttavana ja Kirkan musiikki palauttaa mieleen aina tuon ihmeellisen Taiteiden yön. Kirkan kappaleista herkkä ”Surun pyyhit silmistäni” toimii voimabiisinä positiivisen sanomansa vuoksi.


Joskus työuralla eteneminen vaatii ihmisiltä hieman ponnisteluja, jotta saavutetaan itselle asetetut tavoitteet. Vastaantulevat, jopa yllättävätkin haasteet voivat viedä voimavaroja, mutta ihminen voi saavuttaa mahdottomaltakin tuntuvia asioita, jos vain uskoo omiin kykyihinsä. Tällaisissa työelämän pyörteissä oleva henkilö nimesi tämän hetken voimabiisikseen Mastodonin ”Blood and Thunder”. Vaikka laulun sanoitus onkin hieman mielipuolinen, ja siinä olo koetaan uhatuksi, niin siitä huolimatta se antaa omalla vauhdikkaalla rytmillään ”extraboostia” päivään. Tämä aggressiivinen kappale kertoo valkoisesta valaasta, ja henkilön on ollut helppo samaistua tähän laulun tekstiin omissa työelämän haasteissaan. Kappaleen musiikkivideo ”partyineen” on kuulemma myös erittäin osuva, sillä se kuvaa ehkä vähän liioitellustikin tämän päivän työelämän ja -yhteisön värikkyyttä ja elämää yleensä.


Minä kuuntelen työmatkoillani musiikkia ja yksin ajellessa saan onneksi valita mieleistäni musaa. Tänä kesänä automatkoilla on soinut Anssi Tikanmäen musiikki. Teokset ”Maisemakuvia Suomesta”, ”Tuntematon maa” ja ”H2O.fi” toimivat minulle terapiana aamuin sekä illoin, enkä voi muuta kuin ihmetellä, miten nerokkaasti tämä säveltäjämestari on musiikkia tehnyt. Hän on ammentanut voimaa luonnosta ja on saanut Suomen maisemat soimaan todella upeasti.


Kuopion Energia Oy
Leila Yletyinen
Asiakasneuvoja

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi: