Vanha sähköasema pian purettu Haapaniemellä

24.01.2020, klo 14:35

Haapaniemellä toiminut vanha sähköasema on pian purettu. Elinkaarensa päähän tullut sähköaseman ulkokenttä ehti palvella voimalaitosta ja lähialueen sähkönjakelua lähes 50 vuotta. Sen tehtäviä hoitaa nyt samalle tontille sisätiloihin rakennettu uusi sähköasema, joka otettiin käyttöön viime vuoden lopulla.

Kuopion Sähköverkko Oy:n toimitusjohtaja Kari Väänänen toteaa nykytekniikkaa edustavan uuden aseman entistä paremmaksi sekä toimintavarmuuden että riskienhallinnan kannalta. Maisema siistiytyy Haapaniemellä. Lisäksi vanhan kentän laitteille ja materiaaleille on löydetty jatkokäyttöä, joka tuo yhtiölle sekä säästöjä että tuloja.

– Osa puretuista laitteista on edelleen täysin toimintakunnossa, sillä niitä on huollettu säännöllisesti. Parhaat on voitu viedä toiselle sähköasemalle korvaamaan huonokuntoisimpia laitteita ja siirtämään toisen aseman täydellistä saneerausta muutamalla vuodella, Väänänen kertoo.

Uuden sähköaseman kustannukset ovat noin kolme miljoonaa euroa, joten investoinnin lykkääntymisellä on taloudellista merkitystä. Säästöä seuraa myös siitä, että osaa vanhoista laitteista hyödynnetään varaosina.

Kuopion Energian henkilöstö on ideoinut purkumateriaalille muutakin hyötykäyttöä.

– Kun toimintojamme on entistä enemmän keskitetty Haapaniemelle, meillä on todettu tarvetta uusille autokatoksille. Osa vanhan ulkokentän telineistä hyödynnetään nyt autokatosten rakenteina, Väänänen kertoo.

Joillekin käytetyille sähköaseman laitteille on vielä toimivat jälkimarkkinat.

– Esimerkiksi muuntajan voi hyödyntää Suomessa varaosina tai välittää tähän erikoistuneiden yritysten kautta kolmansiin maihin, joissa ne ovat käyttökelpoista tavaraa, Väänänen sanoo

Lisäksi yhteistyökumppanin avulla kierrätetään niitä rautarakenteita ja sähköteknisiä laitteita, joille ei Kuopion Energialla ole omaa käyttöä.

Tammikuun alkupuolella vanhan sähköaseman avokytkinkentästä oli vielä rippeitä jäljellä. Vanhat laitteet ja arvokkaat materiaalit on kierrätetty mahdollisimman huolellisesti. 


Teksti: Tiinu Wuolio
Kuva: Jape Tiitinen.

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Vanha sähköasema

On ilahduttavaa lukea miten hyvin olette suunnitelleet toimintaanne.Ei tuhlailevaa uudistamista.Samoin kiitos kun kerrotte asiakkaille toiminnastanne.

- ti 4. helmikuuta 2020 17.20.43

fontti sivuillanne

Hei, on varmasti tarkkaan mietitty, mutta käyttämänne kirjaimisto sivullanne on hieman hankalaa luvettavaa. Siitä voi olla vielä enemmän haittaa heikompi näköisille.

Voisitte hieman miettiä, jos voisitte jossain vaiheessa uudistaa sivustoanne tämän asian suhteen.

- to 13. helmikuuta 2020 11.31.38