Valinnan helppous vai vaikeus

09.04.2019, klo 11:33

Päiväsi alkaa juuri niin kuin itse valitset. Annatko itsellesi aikaa ja aloitat aamusi rauhallisesti ja nautit hyvästä lähituotteista valmistetusta aamiaisesta vai nousetko viime tipassa kiukkuisena ikuisesta kiireestä? Hoppu pakottaa sinut hyppäämään auton rattiin sen sijaan, että kävelisit, pyöräilisit tai käyttäisit julkisia kulkuvälineitä. Eihän asia ole tietenkään niin yksinkertaista. Usein täytyy ottaa koko perheen aamu ja aikataulut huomioon. Kuitenkin koko elämä sisältää valintoja – toiset niitä on pieniä ja helppoja, toiset taas vaikeita ja kauaskantoisia.

Oikeiden valintojen tekeminen voi olla haastavaa ja välillä kiireessä tehdyt päätökset voivat harmittaakin jossain vaiheessa. Joskus ihminen tekee vääriä valintoja ja elämänsuuntaa pitää korjata myöhemmin. Jokaisella valinnalla on kuitenkin seurauksensa. Ja jokaisen yksilön arkiset valinnat niin asumisen, liikkumisen, syömisen kuin matkailunkin kohdalla vaikuttavat lopulta koko maailmaan. Kannatatko sinä kestävää kehitystä ja teet valintasi sen mukaan?

Itse käytän hankalissa tilanteissa 10/10/10-sääntöä helpottamaan valintaa. Siinä vastataan kolmeen kysymykseen:
Miltä minusta tuntuu 10 minuutin kuluttua?
Miltä minusta tuntuu 10 kuukauden kuluttua?
Miltä minusta tuntuu 10 vuoden kuluttua?
Kannattaa siis ajatella tilannetta eri aikajänteillä. Koska juuri nyt on oikea aika auttaa maapalloa selviämään. Ei se vaadi suuria tekoja, vain pieniä vihreämpiä askeleita.

Oman kodin energiansäästöön pystyy vaikuttamaan helposti pienillä valinnoilla. Esimerkiksi säätämällä huonelämpötilaa alemmas, vaihtamalla led-lamput ja suosimalla energiatehokkaita laitteita voi säästää rahaa ja ympäristöä. Vielä kun tekee sähkösopimuksen, joka on tuotettu uusiutuvilla energialähteillä. Ja lähilämpö on kiistämättä ympäristöystävällinen valinta.

Autoiluakin voi karsia ja kulkea bussilla, pyöräillen tai kävellen. Etäpäiviäkin voi pitää monella alalla. Lentomatkoja voi vähentää ja suosia lähimatkailua. Ärsyttäviä ohjeita ja sääntöjä, mutta pidemmällä tähtäimellä kestävä elämäntapa lisää hyvän elämän mahdollisuuksia myös tuleville sukupolville. Minulle on jäänyt mieleen uutinen siitä, kun Microsoft, DNA ja Työterveyslaitos järjestivät Kansallisen etätyöpäivän vuonna 2015. Etätyöpäivä-tempauksen ansiosta jäi Suomessa kulkematta 9 kertaa maapallon ympärysmitta työmatkoja eli 386 555 kilometriä, ruuhkissa istuttiin 8 286 tuntia vähemmän kuin tavallisesti ja taivaalle jäi tupruttamatta 50 tonnia hiilidioksidipäästöjä. Mikäli sama määrä ihmisiä etätyöskentelisi joka työviikon perjantait, Suomessa säästettäisiin vuosittain 18 miljoonaa työmatkakilometriä, 389 442 tuntia ja hiilidioksidipäästöt putoaisivat 236 tonnia. Etätyössä on potentiaalia paljon isompiinkin polttoaine- ja päästövähennyksiin, sillä Suomessa kuljetaan 69 miljoonaa työmatkakilometriä joka päivä. Etätyön avulla voimme edistää niin ympäristön kuin ihmisten hyvinvointia, mutta yhtälailla tehokasta työntekoa.

Suosi lähituotteita ja osta ruokaa vain sen verran kuin kulutat, on hyvä ohje ruokakauppaan mennessä. Sillä säästää luontoa ja pysyy itsekin terveempänä. Liiallinen kuluttaminen ja ruuan ja tavaroiden hamstraaminen eivät tee ketään onnelliseksi. Ruoan ympäristövaikutuksia on mahdollista vähentää merkittävästi pienillä muutoksilla ruokavaliossa. Tehokkaimmat keinot ovat lihan käytön vähentäminen ja kasvisten lisääminen sekä ruokahävikin minimointi.

Kun tarkemmin miettii, me suomalaiset olemme jo vihreätä kansaa. Mehän teemme jo yllä mainitut asiat, me kierrätämme jätteemme, emmekä suosi kulutusta, käytämme kestokasseja, etsimme energiansäästökohteita aktiivisesti, kävelemme reippaasti kesät-talvet, nautimme luonnostamme kalastellen ja sienestäen. Totuus on, että pieni Suomi ja sen toimenpiteet maapallon pelastamiseksi eivät riitä, kun niitä vertaa maailmalla eniten saastuttavin kohteisiin. Voimme vain näyttää hyvää esimerkkiä ja toivoa, että ilmastonmuutos herättää muutkin kuin meidät tunnolliset suomalaiset tekemään hyviä ja kauaskantoisia valintoja. Valitsemalla vaikutat!

Kuopion Energia Oy

Sanna Soininen
assistentti

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi: