Teatterin taika on yhdessä kokemisessa

21.09.2020, klo 17:13

Kuopion teatterinjohtajalle Tommi Auviselle on tärkeää, että teatteri palvelee ja auttaa ympärillä olevaa yhteisöä.


Loppukesästä tehdyssä haastattelussa Kuopion teatterinjohtaja Tommi Auvinen suhtautui rauhallisesti vallitsevaan koronatilanteeseen. Teatterilla noudatetaan tarkoin kaikkia hallituksen antamia suosituksia ja määräyksiä.

Kuopiossa kaikki on kohdallaan monipuolisen ja korkeatasoisen teatterin tekemiseksi: ammattitaitoinen henkilökunta, innostava yhteishenki ja moneen taipuva remontoitu teatteritalo. Tommi Auvisen mielestä jokaisella tulisi olla mahdollisuus liikuttaviin ja yhteisöllisiin teatterikokemuksiin. Tamperelaislähtöisellä Auvisella on takanaan mittava ja monipuolinen teatteriohjaajan ura eri puolin Suomea. 

 

Teatterilavalla jo 5-vuotiaana 

Tommi Auvisen matka teatterissa on ollut pitkä. Ensimmäistä kertaa hän astui lavalle jo 5-vuotiaana näytellessään Tampereen Työväen Teatterin Täällä Pohjantähden alla -näytelmässä Akselin ja Elinan pientä Voitto-poikaa.

– Muistan kuinka minun piti pelätä vankileiriltä palaavaa Akseli-isää, ja pelkäsin oikeastikin! Palkkioksi roolisuorituksesta sain ruisleipää, jota Akseli oli tuonut vankileiriltä. Se maistui ja tuoksui herkulliselle, vaikka olikin lähikaupan tuttua ruisleipää, muistelee Auvinen. 

Hänen koko perheensä monessa sukupolvessa on tehnyt uransa teatterissa. Auvinen seurasi vanhempiensa jalanjälkiä ja valmistui näyttelijäksi Tampereen näyttelijäntyönlaitokselta vuonna 1981. Parin näyttelijävuoden jälkeen Auvinen siirtyi kokonaan ohjaustyöhön. 1980-luvulta lähtien hän on ohjannut monipuolisesti teattereissa ympäri Suomen. Kuopion teatteri olikin Auviselle tuttu aiempien ohjaustöiden ansiosta.

 

Teatteri palvelee ja auttaa ihmisiä

Auvinen korostaa teatterin roolia ihmisten palvelijana ja auttajana. Teatterin tehtävänä on tarjota yleisölle sisintä liikuttavia tarinoita ja kokemuksia, jotka auttavat ymmärtämään niin itseä kuin muitakin. Auvinen näkee yhteiskunnallisesti tärkeänä, että teatteri kertoo myös heikompiosaisten, marginaalissa olevien, unohdettujen ihmisten tarinoita. Teatteriohjelmiston monipuolisuus on tärkeää, jotta jokainen voisi löytää itseään kiinnostavan teoksen. 

– Jokainen työntekijä meillä tekee työtä sen eteen, että voimme palvella yleisöämme mahdollisimman hyvin, lavalla, esityksissä, yleisön edessä. Kuuntelen herkällä korvalla yleisöltä tullutta palautetta ja keskustelen ihmisten kanssa esimerkiksi tuolla torilla kahvitellessa. Meidän tehtävä on kuulla ja vastata ihmisten toiveisiin ja tarpeisiin, painottaa Auvinen. 

Kuopion teatterissa pyritään jatkuvasti laajentamaan yleisöpohjaa etsimällä uusia yleisöjä ja tarjoamalla mahdollisuuksia teatterielämyksiin myös sellaisille ihmisille, jotka eivät ole aiemmin teatterin ovista astuneet sisään. 

– Teatterin taika piilee yhteisöllisyydessä, yhdessä kokemisessa. Iso lauma toisilleen tuntemattomia ihmisiä kokoontuu teatterimme saliin, nauraa yhdessä, liikuttuu yhdessä, ajattelee yhdessä. Onnistuessaan teatteri saa ihmisen sisällä jotain liikahtamaan. Esityksen yhteisöllisyys virtaa lavalle saakka, myös näyttelijät voivat kokea sen.


Hyvä työilmapiiri ravitsee luovuutta 

Auvinen hyppäsi teatterinjohtajan tehtäväänsä vailla aiempaa kokemusta teatterinjohtamisesta. Kuopioon hänet toi innostunut ja ammattitaitoinen työyhteisö. Vuoden ajan johtajana toiminut Auvinen on viihtynyt mainiosti. 

– Minusta tuntuu, että aivoni ovat kääntyneet ohjaajantyöstä johtamistyöhön, ainakin napsun verran. Kivaa palapelin rakentamista tämä johtaminen. Henkilöstöön liittyvien tehtävien lisäksi pidän tulevaisuuteen katsomista ja suunnittelutyötä hyvin tärkeänä. Nyt olemme linjanneet ohjelmistoamme jo vuoteen 2024, kertoo Auvinen. 

Auvinen arvostaa teatterin hyvää ilmapiiriä, ja pitää sitä yhtenä luovuutta vaativan työn edellytyksenä. Teatteri kaipaa aina joukkuepelaajia, jotka toimivat koko yhteisön hyväksi. Auvisen mukaan Kuopiossa on kaikki palaset kohdallaan korkealaatuisen ja monipuolisen teatterin tekemiseen. 


Kuopion teatterinjohtajan Tommi Auvisen mielestä teatteri kuuluu kaikille. Kuopiossa on kaikki palat kohdallaan korkeatasoisen ja monipuolisen teatterin tekemiseen.

Ohjaustyö kulkee mukana

Tommi Auvinen ei ole vaativasta tehtävästään huolimatta halunnut luopua ohjaustyöstä. Tällä hetkellä hän ohjaa 10. syyskuuta ensi-iltansa saavaa farssikomediaa ”Tämä on ryöstö!”. 

– Komedian ohjaaminen vaatii jotain sisäsyntyistä komedian rytmin tajua, jota ei voi mitenkään opettaa. Komediat ovat sydäntäni lähellä, sillä näen usein arjessa asioiden koomisen puolen, pohdiskelee Auvinen. 

Auvinen korostaa työnilon ja mielekkyyden kokemusta. Hän allekirjoittaa erään arvostamansa näyttelijäkollegan tokaisua, että teatterintekemisen pitää olla kivaa, vaikka sitten pienellä itsepetoksella. Arjen iloa tuovat hyvät keskustelut kollegan kanssa arjen keskellä ja valmiiksi saatetut teatteriproduktiot. 

Vastapainoa kokonaisvaltaiselle työlle tuovat saunominen, monipuolinen lukuharrastus sekä mökkeily ja veneily Saimaalla kesäisin. Viikonloppuisin Auvinen suuntaa perheensä luokse Tampereen seudulle. 

 

Sopeutuminen Savoon on helppoa, kun on puolisavolainen

Tommi Auviselle kotiutuminen Pohjois-Savon sydämeen on sujunut mutkattomasti. Saimaalla 60-luvulta saakka kaikki kesänsä viettäneelle Auvisella savolainen kulttuuri ei ole ollut vieras tai outo. 

– Tunnen olevani puolisavolainen Saimaalla vietettyjen pitkien kesien ansiosta. Minun on helppo ymmärtää savolaisia, ja minut on otettu tänne lämpimästi vastaan. Pidän ihmisten välittömyydestä, ja savolaisesta huumorista. Kuopio on juuri sopivankokoinen, ja vesi tulee asukkaita todella lähelle. Tämä on kaunis kaupunki, toteaa Auvinen. 

Teksti: Maria Pecoraro
Kuvat: Jape Tiitinen

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi: