Sen Tuntee: Tukea työarkeen raviradoilta

19.02.2019, klo 09:01

Sami Koponen (36) toimii Haapaniemen voimalaitosalueen kunnossapitopäällikkönä. Teknisen osaamisen lisäksi työssä korostuvat ihmistaidot.


Kotitilalla Sami Koposen aika kuluu hevosten ja koirien kanssa. Raviharrastus on hyvää vastapainoa työlle.


Sami
tuli Kuopion Energialle vuonna 2011 konekorjaamon kunnossapitomestariksi, mutta sai reilu vuosi sitten laajemman pestin, jossa vastaa sähkö-, automaatio- ja konekunnossapidosta. Arkeen kuuluu hallinnollisia tehtäviä, kehitysprojekteja ja tiimien tukemista.

– Ympärillä on niin asiantunteva ja mukava työporukka, ettei töihin harmita lähteä. Aamulla ensimmäisenä kierrän kaikki ryhmät, jotta asioista voi tarvittaessa keskustella heti. Lisäksi lähipiiriini kuuluvat käyttöryhmä ja alihankkijat. Tärkeintä onkin osata toimia erilaisten ihmisten kanssa.

– Nyt aikaani vie esimerkiksi kaukolämpöakun rakennusprojektin suunnittelu. Ensi vuonna käyttöön otettava akkusäiliö on 55 metriä korkea, eli tontillakin näkyy, mitä on tehnyt.

Työpäivät ovat Samin mukaan sopivan erilaisia, mutta tietty vuosirytmi ohjaa kunnossapitoa. Talvella kaiken pitää toimia häiriöttä. Siksi isot vuosihuollot alkavat keväällä, juhannuksesta eteenpäin suunnitellaan tulevaa ja talvi valmistaudutaan. Samalla hoidetaan häiriökorjauksia.

– Hyvän kunnossapidon mittari on, että häiriöt eivät näy asiakkaalle, vaan ratkaistaan voimalaitoksen sisällä.

Sami asuu perheensä kanssa vanhalla maatilalla Vehmersalmella. Siellä miehen päivä alkaa jo aamuviideltä kolmen ravihevosen hoidolla. Hän treenaa ja ohjastaa hevosia myös kilpailuissa. Ravit ovat yhteinen harrastus isän ja siskon kanssa.

– Hevosten parissa työasiat unohtuvat. Toisaalta olen oppinut raviradoilta töissäkin hyödyllisiä taitoja kuten kärsivällisyyttä. Kisoissa ei ole titteleitä, vaan kaikki ovat samanarvoisia. Sekä ihmisiä että eläimiä pitää kohdella niin kuin haluaisi itseään kohdeltavan. Sillä pärjää pitkälle.


Teksti:Teksti: Sonja Rahkonen
Kuva: Hannu Miettinen

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi: