Sen tuntee: Töissä oppii jatkuvasti uutta

26.11.2018, klo 07:40

Kunnossapitoinsinööri Janne Kaukonen, 26, on kesästä lähtien kehittänyt työkseen Kuopion Sähköverkon verkkoa, jota pitää älykkäänä ja käyttövarmana.

Janne Kaukonen ei liiemmin mieti työasioita vapaalla ollessaan.
Sähköä pitää silti jokaisen yrittää säästää ja päästöjä vähentää,
hän sanoo.

– Paljon johtoa on jo kaapeloitu maan alle. Kaatuvista puista johtuvia vikoja tulee harvoin, Janne sanoo.

Ammattimiehen tehtäviin kuuluu vikojen ja ongelmien ratkaisun ohessa ennakoivaa kunnossapitoa sekä sähköasemalaitteiden huoltoa ja valvontaa. Hän kiertelee itse kohteissa ja seuraa palvelutoimittajien raportteja. Osa laitteista viestittää vioista valvomoon omatoimisesti.

– Jos tulee tieto laiteviasta tai häiriöstä, lähden silmäilemään mistä se johtuu ja puntaroin, pystyykö oma henkilöstö hoitamaan huollon vai tilataanko työ yhteistyökumppaneilta. Laitteita on paljon erilaisia ja koska oma työurani on vielä lyhyt, joudun usein kysymään neuvoja ulkopuolisilta, hän kertoo. 

Alan hän valitsi alun perin isänsä ehdotuksesta. Yläasteella ammattikoulu tuntui luontaisemmalta.

– Ajattelin, että sähköalalla riittää töitä. Valmistumisen jälkeen menin armeijaan, jonka jälkeen halusin vielä opiskella sähkötekniikkaa Kuopion ammattikorkeakoulussa.

Sähkönjakelu alkoi kiinnostaa, ja varsinkin päästyään töihin kantaverkkoyhtiö Fingridille kotipaikkakunnallaan Varkaudessa Janne totesi sen omaksi alakseen. Opinnäytetyö Fingridille käsitteli sähköasemien digitalisointia.

Viime kesänä Janne alkoi kaivata takaisin Kuopioon kavereiden muutettua pois Varkaudesta. Ilmoitus paikasta Kuopiossa osui silmiin, ja uusi esimieskin oli tullut tutuksi yhteistyökuvioista.

– Työ Fingridillä oli opettavaista, kun porrasta ylempää näki sähköverkon toimintaa. Halusin kuitenkin päästä tutustumaan jakeluverkkoihin vielä käytännönläheisemmin, Janne toteaa.

Nykyistä työtään hän kuvaa kokoaikaiseksi verkon toiminnan kehittämiseksi.

– On hyvä saada kehittää itseään tällä alalla. Esimieheltä tulee paljon vinkkejä, ja tässä oppii jatkuvasti uutta.

Janne ei liiemmin mieti työasioita vapaalla ollessaan.

– Kun tästä kotiin lähden, teen lämpimän ruuan, katson televisiota tai kuuntelen musiikkia. Joskus tulee lähdettyä kaverin tai siskon luo. Puijonlaaksossa voin käydä pienen lenkin heittämässä tai muuten kaupungilla miihailemassa.

 

Teksti: Tiinu Wuolio
Kuva: Hannu Miettinen
 

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi: