Sen tuntee: Sähkön hintariskit hanskassa Haapaniemellä

21.02.2020, klo 09:18

Energiapäällikkö Hannu Parkkonen seuraa sähkömarkkinoita usealta tietokoneruudulta parakkityöhuoneessaan Haapaniemellä.


Sähkön myynti- ja ostohinnat voivat olla 10 sentin päässä toisistaan, ja sadat pelaajat Euroopan markkinoilla pohtivat sormi näppäimellä myyntiä ja ostoa, energiapäällikkö Hannu Parkkonen kuvaa.

Hannu on kotoisin Keski-Suomesta Karstulasta ja opiskellut Tampereella sähkötekniikan diplomi-insinööriksi, mutta ehtinyt työskennellä Kuopion Energialla jo 30 vuotta.

Hän vastaa voimalaitoksen sähkön ja lämmön yhteistuotannon ajomallista sekä voimalassa tuotetun sähkön oikea-aikaisesta myynnistä sähköpörssiin, missä sähkön hinta määräytyy kulloisenkin kysynnän ja tarjonnan mukaan tunneittain. Hänen vastuullaan on myös päästöoikeuksien hankinta, sähkön johdannaiskauppa sekä riskienhallinta.

Kaupankäynti tapahtuu joko verkossa tai chatissa. Päästöttömästä tuotannosta saatavat sähkön alkuperätakuut myydään mahdollisimman hyvään hintaan markkinoille Eurooppaan.

– Keskimäärin sähkön veroton tukkumarkkinahinta Suomessa on 35−45 euroa megawattitunnilta, mutta se vaihtelee päivittäin. Menneinä viikkoina joillakin tunneilla hinta oli lähes nollassa, ja kohta taas yli 50 euroa megawattitunnilta, Hannu kertoo.

Kuopion Energian kaltaiset tuotantoyhtiöt suojautuvat sähkön hintavaihteluilta johdannaismarkkinnoilla jopa vuosiksi eteenpäin. Hannu kertoo, että esimerkiksi polttoaineiden markkinahinnan nousu näkyy heti johdannaismarkkinahinnoissa, samoin vaikkapa Olkiluodon kolmannen voimalan valmistumisen siirtyminen ilmoitetusta.

– Markkinatietoa hankitaan ostopalveluna monesta kanavasta, ja siitä meidän on pienessä tiimissä pääteltävä, milloin osto ja myynti pitäisi ajoittaa, jotta hintasuojaus tarjoaisi myymällemme sähkölle mahdollisimman korkean hinnan, Hannu selvittää.

Työajan ulkopuolella Hannu harrastaa mökkeilyä, kalastusta ja luonnossa liikkumista kesäaikaan. Syksyllä vapaa-aikaan kuuluu metsästys, talvella hiihto ja sulkapallo. Omakotitalossa riittää tehtävää, mutta matkailukin kiinnostaa.

– Lapset ovat jo lähteneet pesästä, joten vaimon kanssa matkustellaan kotimaassa, Euroopassa ja kaukomaillakin, hän kertoo.


Teksti: Tiinu Wuolio
Kuva: Jape Tiitinen

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Taas parakissa!

Eikö teille rakennettu hieno toimitalo?

- ti 25. helmikuuta 2020 10.23.16