Sen tuntee: Kaukolämpöinsinööri Riku Rönkkö elää kuten opettaa – energiatehokkaasti

21.09.2018, klo 08:15

Ihmiset ja työ putkifirmassa toivat vastavalmistuneen LVI-insinööri Riku Rönkön Tampereelta Kuopioon alkukesästä 2015. Kohta vuoden Kuopion Energialla työskennelleen kaukolämpöinsinöörin tehtäviin kuuluu kaukolämpöasiakkaiden neuvonta, sopimusten tekeminen, kaukolämpölaitteiden tarkastukset ja vikakäynnit.


Kyykkypyörä vie Riku Rönkön aurinkoisena kesäpäivänä katsomaan kauniita maisemia, mieluiten tutkimattomilla reiteillä.

Hän selittää kaukolämmön suosiota helppoudella ja luotettavuudella, mutta myös investoinnin kohtuullisuudella.

– Osalle varmaan ympäristöystävällisyyskin merkitsee. Sähkön ja lämmön yhteistuotannon energiahävikit ovat pieniä ja viime vuonna hieman yli 60 prosenttia energiasta tuotettiin uusiutuvalla puupolttoaineella.

28-vuotias ammattilainen näkee kaukolämmön tulevaisuuden alana. Tekniikka kehittyy jatkuvasti paitsi lämmöntuotannossa ja -siirrossa myös asiakaslaitteissa. Lisäksi kaukojäähdytys tekee tuloaan ja kiinnostaa jo pienasiakkaitakin.

 

Laitteisiin perehtyminen kannattaa

Riku kouluttautui ensin putkiasentajaksi eikä töihin päästyään aikonut enää palata koulun penkille, mutta kahden vuoden kuluttua löysi itsensä Tampereelta opiskelemasta LVI-insinööriksi. Siellä työelämäkokemuksesta ja laitetuntemuksesta oli etua.

Hän muistuttaa, että perehtymällä lämmityslaitteisiinsa tavallinen käyttäjäkin voi merkittävästi parantaa energiatehokkuutta ja saavuttaa säästöä. Kunnossapidon laiminlyönnit aiheuttavat vain turhia kustannuksia.

– Ohjekirjat voi ladata verkostakin, hän vinkkaa.

Itse Riku asuu energiatehokkaasti, sillä yhdenkin ihmisen panos edesauttaa osaltaan tulevia sukupolvia, lajien monimuotoisuuden säilymistä ja ilmastonmuutoksen hillitsemistä.

– Valot palavat siellä missä olen, vesi juoksee välttämättömän verran ja villasukkia pidetään jalassa, sillä huonelämpötila on matala, hän kuvaa. 

Vapaa-aikansa Riku jakaa harrastusten ja kavereiden kanssa. Kehonpainotreenit pitävät kunnossa ja lukeminen kiehtoo. Uusimpana harrastuksena on metsästys. 

– Että pääsee luontoon, hän perustelee.

 

Teksti:Tiinu Wuolio
Kuva: Hannu Miettinen

 

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi: