Sähkön hinta jatkaa nousuaan

13.04.2018, klo 13:57

Sähkön hinnat ovat olleet viime kuukausina reippaassa nousussa. Hinnat tulivat hieman alaspäin loppuvuodesta, mutta kääntyivät jälleen nousuun tammikuun lopulla alkaneen kylmän ja kuivan säätyypin myötä. Vaikka Suomessa lunta satoi reilusti, niin sademäärät Norjan ja Ruotsin vesivoima-alueilla ovat olleet normaalia vähäisempiä. Samaan aikaan vallinnut kylmä sää kulutti varastoaltaiden vesiä normaalia enemmän.

Viime syksynä sateinen sää piti hinnannousua kurissa, mutta nykyinen kuiva aurinkoinen säätyyppi saa hinnat nousemaan. Polttoainepuolella kivihiilen hinta on ollut pitkässä nousutrendissä. Päästöoikeuksien hinnat ovat odotusten mukaisesti jatkaneet nousuaan ja hintojen vahvistuminen on kevään aikana ollut yhä nopeampaa.

Pientä lohdutusta suomalaisille sähkön ostajille tuo se, että Suomen sähkön hinta on noussut vähemmän kuin laskennallinen pohjoismainen systeemihinta. Toisin sanoen Suomen aluehintaerotuotteiden (EPAD) hinnat ovat olleet laskusuunnassa.

Suomen aluehintaerotuotteen hinta laskee tyypillisesti kun vesivoimasta on niukkuutta. Kuivuuden lisäksi Suomen aluehintaa laskee Olkiluodon uuden yksikön käyttöönotto. Laitoksen valmistuminen näyttää entistä todennäköisemmältä TVO:n ja Arevan päästyä sopimukseen laitoksen viivästymisen korvauksista. Ensi vuoden toukokuulle ajoittuvaa valmistumista on varmistettu tarjoamalla Arevalle 150 miljoonan euron kannustinta aikataulussa pysymisestä. Lisäksi yhtiöt sopivat 400 miljoonan euron myöhästymissakosta, joka lankeaa maksettavaksi, jos laitos ei valmistu vuoden 2019 loppuun mennessä.

Hinnat ovat nousseet kevään aikana nopeaan tahtiin ja luultavasti jossain vaiheessa nähdään korjausliikkeitä alaspäinkin. Tällä hetkellä lähes kaikki merkit kuitenkin näyttävät ylöspäin. Säätrendi on ollut kuiva ja sama säätyyppi näyttäisi jatkuvan vielä toistaiseksi. Pidemmällä aikavälillä voimme odottaa päästöoikeuksien hinnannousun jatkuvan. Kivihiilen hinta on ollut pitkässä nousutrendissä ja nousun voi olettaa jatkuvan, mikäli Aasian talouskasvu ja hiilen kysyntä säilyvät vahvoina. Mahdollinen kauppasota Yhdysvaltojen ja Kiinan välillä voisi painaa hiilen hintaa, mutta tällä hetkellä hiilimarkkinalla ei tunnuta hinnoittelevan kauppasodan mahdollisuutta.

Lähivuosina Pohjoismaista tehdään uusia siirtoyhteyksiä Saksaan, Hollantiin ja Iso-Britanniaan. Uusien kaapeleiden myötä pohjoismainen markkina yhdistyy vahvemmin eurooppalaiseen korkeampaan hintatasoon, mikä osaltaan antaa nousupainetta myös suomalaiselle sähkön hinnalle.

Kuopion Energia Oy

Tommi Kontulainen

Trader, sähkökauppa

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi: