Sähköautomaatiomestarilla on monta rautaa tulessa

24.11.2020, klo 07:28

Vilppo Kaipainen työskentelee Kuopion Energialla kaukolämpöosaston sähkö- ja automaatioasennusmestarina ja vastaa kaukolämmön vara- ja huippulämpökeskusten, kaukojäähdytyslaitosten sekä pumppaamoiden sähkö- ja automaatiokunnossapidosta.


Vilppo nostaa työnsä parhaimmiksi puoliksi vaihtelevan työnkuvan, uuden oppimisen ja yhteistyön eri alojen osaajien kanssa.

– Sähkö- ja automaatioala on erittäin monipuolinen ja jatkuvasti kehittyvä ala, se tekee tästä työstä tosi mielenkiintoista. Aina löytyy uusia haasteita, eikä koskaan ole valmis. Pääsen työssäni osallistumaan mielenkiintoisiin projekteihin, kuten esimerkiksi aurinkokaukolämpövoimalan sähkö- ja automaatiosuunnitteluun sekä automaatiosovelluksen tekoon, Vilppo kertoo.  

Tärkeää arjen työssä on myös mukava työyhteisö, johon kuuluu monen alan osaajia. 

– Kun tekee yhteistyötä toisen alan ammattilaisen kanssa, niin siinä oppii paljon uutta. Kehittyminen ja oppiminen tuovat iloa työpäiviin. 

 

Lukeva ulkoilmaihminen

Lapsuutensa Soisalossa ja aikuisikänsä Kuopiossa asunut Vilppo on Savon kasvatti. Kaunis luonto, sopiva koko sekä ystävät tekevät Kuopiosta mieluisan kotikaupungin. Viime keväänä valmistunut omakotitalo Etelä-Kuopiossa maaseudun rauhassa on pitänyt arjen kiireisenä.

– Pihamaalla riittää vielä hommaa. Hankin keväällä pienen traktorin, sen kanssa on mukava taistella luontoa vastaan. Muuten viihdyn ulkona luonnossa, kalastelemassa tai retkeilemässä. Kesäisin vaellusreissut pohjoiseen katkaisevat arjen mukavasti.

Lukeminen on myös mieluisa harrastus, joka avaa uusia maailmoja.

– Viimeisin lukemani kirja oli Rooman keisari Neron neuvonantajan Senecan kirjan elämän lyhyydestä. Pari tuhatta vuotta sitten kirjoitettu kirja on edelleen hämmästyttävän antoisa opus 2000-luvun ihmiselle.

 

Energiansäästöä arjen teoin

Vilpon perheen vastavalmistunut omakotitalo on matalaenergiatalo, jonka lämmitykseen kuluva energiamäärä on tavanomaista omakotitaloa pienempi. Uudessa kodissa on myös valaistusta ja lämmitystä optimoivaa kotiautomatiikkaa. Tärkeimpiä ovat kuitenkin arjen valinnat:

– Suihkussa kun käy vaikkapa vain 5 minuuttia 15 minuutin sijaan niin säästää jo huomattavasti sekä puhdasta vettä että sen lämmittämiseen kuluvaa energiaa. LED-valaistus ei erityisen paljon kuluta, mutta huolehdin silti, että valaistus ei olisi turhaan päällä. Pienet asiat vaikuttavat kuitenkin vuositasolla yllättävän paljon.

Teksti: Maria Pecoraro
Kuva: Jape Tiitinen

 

 

 

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi: