Ravintoloitsija Paco Nucci: Kieli on avain Suomeen

21.02.2020, klo 11:07

Kun Snellmaninkadulta astuu sisälle Trattoria Sorrentoon, aidosti napolilaiseen ravintolaan, olo on kuin satunnaisella matkailijalla vierailla mailla. Tunnelma on lämmin ja hyväntuulinen.


Paco Nucci vakuuttaa, ettei muuta Kuopiosta enää minnekään. –  Kuopion vetovoima on ainutlaatuinen. Ehkä se on se savolaisuus, joka vetää. 

Ravintoloitsija on monille tuttu savolaistunut italialainen Paco Nucci, maailmankansalainen, joka viihdyttää asiakkaitaan tarvittaessa kuudella kielellä – ja vielä savoksi. Kun murremestari tarinoi, vastuu siirtyy kuulijalle, joka ei taatusti pitkästy.  

Eihän miehestä alun perin pitänyt ravintoloitsijaa tulla, mutta elämä on sattumien summaa. Paco muutti pian syntymänsä jälkeen vanhempiensa mukana Italian Napolista Meksikoon ja sieltä parin vuoden päästä Argentiinaan, mistä on peräisin hänen äidinkielentasoinen espanjan taitonsa.

Myöhemmin perhe palasi Etelä-Italiaan, missä hänen isänsä johti isoa elintarviketukkua. Perhe odotti Pacosta liikkeelle jatkajaa, mutta poika tahtoi päättää elämästään itse. Hän lähti opiskelemaan kieliä ja hetimiten 18-vuotiaana suomalaisen tyttöystävän perässä Suomeen vain 150 markkaa taskussaan. Tytön koti Pielavedellä oli ensikosketus Savoon. 

 

Kova hinku oppia suomea

Pysyvästi Paco asettui Suomeen 1991.Tyttöystävän yliopisto-opinnot veivät heidät Helsingin Alppilaan. Lamasta huolimatta Pacon oli helppo löytää töitä, sillä hän ei ollut valikoiva. Hän työskenteli samaan aikaan tiskarina meksikolaisravintolassa, mainosten jakajana ja siivojana eurohostellissa Katajanokalla.

– Maahanmuuttajia oli vasta vähän eikä 90-luvulla ollut ennakkoluuloja, Paco muistelee.

Hänellä oli kova hinku oppia suomea. Ystävältään hän oppikin puhumaan sitä kohtalaisen helposti. Siitä oli etua, kun hän haki ja pääsi Helsingin yliopistoon lukemaan suomen kieltä ja kirjallisuutta 1998.

Nuoruuden suhde oli jo ohi, kun hyvin sujuneet opinnot heittivät hänet välillä kahdeksi vuodeksi opiskelemaan Portugaliin. Sieltä hän palasi taas Suomeen.

– Olen siis tuleva filosofian maisteri, hän viittaa hyväntuulisesti keskeneräisiin opintoihinsa. 

Elämä kuljetti miestä yliopistomaailman sijasta toista reittiä. Hän päätyi tietotekniikka-alalle ja useammankin teleoperaattorin palvelukseen. Kesätyöt johtivat nopeasti uralla eteenpäin ja vuosiksi ison teleoperaattorin jälleenmyyjän myyntijohtajaksi. Siinä vaiheessa koti oli Rautalammilla.– Tämä on minun elämä, harrastus ja työ, Paco Nucci sanoo ravintolassaan Trattoria Sorrentossa.

Kaikki tiet vievät Kuopioon

Paco teki ICT-alan hommia, kiersi myyntitöissä ympäri Suomenmaata, kokeili antennialan verkkokauppaa ja pyöritti pientä mainostoimistoa. Lopulta eräs ystävä soitti ja kertoi, että olisi tarjolla ravintola Snellmaninkadulla Kuopiossa. 

– Vastasin, ettei ravintola-ala kiinnosta, Paco naurahtaa.

Kun ystävä kolmen viikon kuluttua soitti uudestaan, hän huomasi tarttuvansa tilaisuuteen. Siitä on nyt seitsemän vuotta, ja Pacolla on kaupungissa toinenkin ravintola ja pitopalveluyritys. Lisäksi hän tuo maahan italialaisia viinejä ja limonadeja.

– Ravintola-ajatus syntyi siitä, että olin aiemmin järjestänyt ravintolapäiviä kotipihallani, ja yhtenä iltana sinne tulikin 250 ihmistä. Silloin rupesivat hälytyskellot soimaan, hän tunnustaa.

Trattoria Sorrentosta tuli pian ilmiö ruuan ja tunnelman lisäksi siksi, että ravintolassa oli laulaminen sallittu.

– Meillä on ollut kolme laulavaa kokkia, ja kun sellaista ei aina ole ollut saatavilla, olen yrittänyt itse hauskuttaa asiakkaita. Lopulta he suorastaan vaativat ohjelmaa, hän kertoo.

– Olen järjestänyt ruokasanaston kielikursseja isommille ja pienemmille ryhmille molemmissa ravintoloissa. Elekielen kurssit vetävät myös hyvin.

 

Kun sulautuu, moni ovi avautuu

Idearikas yrittäjä ja kahdeksan 3–24-vuotiaan lapsen isä nauttii myös espanjan ja italian opettamisesta Lapinlahden kansalaisopistossa. Ehdokkuus kuntavaaleissa toi luottamustehtävän ruokapalvelu Servican hallituksessa.  Lisäksi hän järjestää viinimatkoja Italiaan yhdessä matkatoimistokumppanin kanssa ja kirjoittaa runoja suomeksi ja italiaksi. Hän lukisi mielellään enemmänkin kaunokirjallisuutta, mutta tunnustaa kolmen yrityksen pyörittämisen vievän paljon aikaa. 

Pacon ravintoloista on tullut kuin itsestään kansainvälisiä, sillä hän on työllistänyt monia alan ammattilaisia eri maista. Sorrentossa kuulee paitsi savoa, myös vieraiden kielten sorinaa. 

– Maahanmuuttajana Kuopiossa on loistavaa elää, ehkä siksi että olen Italiasta ja monet suomalaiset pitävät Italiasta, Paco pohtii.

Hän pitää silti suomen kielen taitoa avaimena hyvään vuorovaikutukseen paikallisten kanssa.

– Halusin itse oppia suomea ja paikallista murretta. Muualta tulleen kannattaa sulautua tähän yhteiskuntaan, ja jos me haluamme tehdä sen, tosi moni ovi avautuu.

 

Teksti: Tiinu Wuolio
Kuvat: Jape Tiitinen

 

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Super tyyppi on Paco.

Kaikkien tulisi ottaa mallia Pacosta - myös suomalaisten ja Pacohan on suomalainen !
Avoin mieli auttaa ja helpottaa sulautumista. Lisäksi Pacolla on maan parhaat Pizzat !

- ma 24. helmikuuta 2020 16.02.26