Pelaamisen ilo vie uralla eteenpäin

22.02.2018, klo 09:05

Kun löytää oman juttunsa, se vie mennessään. Jalkapallo vei Urho Nissilän jo hiekkalaatikkoiässä. Nyt, 21-vuotiaana, rakas urheilulaji on hänelle työ, ilo ja intohimo.

KuPS:n viime kauden parhaalle pelaajalle, Urho Nissilälle, Vuoden kuopiolainen 2017 -titteli tuli yllätyksenä, mutta ilahdutti sekin. Kotikaupunkiaan hän kehuu viihtyisäksi ja sopivan kokoiseksi. – Täällä on kaikki tutut, hän toteaa.


– Pelasin lapsena oikeastaan aina, kaveReiden ja sisarusten kanssa. Jalkapallo vaan oli niin kivaa. Se tuntui minulle oikealta lajilta. Huomasin, että osaan, ja halusin oppia lisää, Nissilä kertoo.

Lapsuusaikana pelit pyörähtivät käyntiin päivittäin kodin lähiympäristössä. Se oli tapa viettää vapaa-aikaa ja olla yhdessä. Kuudesta sisaruksesta etenkin jalkapalloa pelaava isoveli oli tärkeä pelikaveri. Joukkueeseen, KuPS:n Kettuihin, Nissilä lähti mukaan yhdeksänvuotiaana, kun joukkuetta valmentanut ystävän isä pyysi mukaan.

– Sillä tiellä ollaan edelleen, Nissilä toteaa.

Kotipihan pelit jatkuivat tuttuun tapaan seuran treenien ohella. Jalkapallon lisäksi Nissilä urheili lapsuudessaan monipuolisesti. Hän pelasi jääkiekkoa, pesäpalloa, sählyä ja tennistä – mitä milloinkin ystäväporukassa innostuttiin pelaamaan. Jalkapallo oli kuitenkin aina ykkönen.

 

Täysillä töitä joukkueen eteen

Suurimmaksi saavutuksekseen tähänastisella urallaan Urho Nissilä nostaa oman joukkueen sijoittumisen Veikkausliigassa hopealle viime kaudella. Edustusjoukkueuran edetessä nuori keskikenttäpelaaja on saanut jatkuvasti lisää peliaikaa. Viime kaudella Nissilä valittiin Kuopion Palloseuran parhaaksi pelaajaksi.

– On hienoa huomata, että valmentajat luottavat ja antavat vastuuta. Saan tehdä täysillä töitä joukkueen eteen.

Nissilä nousi Kuopion Palloseuran edustusjoukkueeseen 18-vuotiaana. Sitä ennen hän pelasi B- ja A-junioreiden ykkösjoukkueissa. Niistä palkintokaappiin jäivät muistoiksi suomenmestaruusmitalit. Nuorten maajoukkueessa hän oli mukana ensimmäistä kertaa U15-sarjassa, viimeisimpänä hän pääsi pelaamaan syksyllä Pikkuhuuhkajien U21-joukkueessa.

Joukkuepelissä työ tavoitteiden eteen tehdään aina joukkueena, hyvässä hengessä. Tälläkin kaudella Nissilän joukkue haluaa tuoda mitalin kotikaupunkiin.

Pelikaverit ovat työtovereita, jotka kokoontuvat Stadionille tai Kuopio-halliin kuutena päivänä viikossa, välillä kahdesti päivässä. Lajiharjoittelun lisäksi viikko-ohjelmaan kuuluu voimatreeniä kuntosalilla. Peliviikoilla treenejä on vähemmän ja joukkue keskittyy tuomaan pisteet kotiin.

– Meillä on hyvä ja tiivis joukkue. Se on sopiva sekoitus nuoria ja kokeneita pelaajia. Mukana on taitavia ulkomaalaisia. Henki on hyvä ja kaikki haluavat voittaa. Treenikavereilta voi oppia paljon.

 

Tavoitteet mielessä treeneissä ja vapaalla

Nissilä on ahkera ja tunnollinen treenaaja, niin joukkueen harjoituksissa kuin vapaa-ajallaan. Yhteisten treenien lisäksi hän harjoittelee jonkin verran omalla ajallaan muun muassa tekniikkaa.

– Teen treenit aina mahdollisimman huolellisesti. Haluan ottaa hyödyn irti siitä ajasta, jonka käytän harjoitteluun. Se on tahtoa tulla paremmaksi ja ymmärtää tätä lajia yhä syvemmin, Nissilä sanoo.

Pelaajana hänen vahvuuksiaan ovat peliäly ja syöttäminen. Häntä kuvataan aktiiviseksi ja hyvin liikkuvaksi pelaajaksi. Taitojen lisäksi Nissilää kuvaa vahva tahto voittaa.

– On tosi palkitsevaa, kun huomaa kehittyvänsä. Onnistumiset kannustavat yrittämään vielä kovemmin.

Tunnollisuus ja tavoitteet ovat urheilijan arjessa mukana myös vapaa-ajalla. Terveelliset elämäntavat, oikea ravinto ja riittävä uni ovat asioita, joista Nissilä ei tingi.

Nissilä asuu veljensä kanssa Saaristokaupungissa. Hän viihtyy vapaa-ajallaan perheen parissa ja rentoutuu televisiota katsellen – etenkin jos televisiosta tulee jalkapalloa.

– Jalkapallo edellä mennään. Se on tietoinen valinta, kertoo merkonomiksi Kopiksesta valmistunut Nissilä.

– Jalkapallo on aina ollut ykkönen, toteaa Kuopion Palloseuran vuoden 2017 parhaaksi pelaajaksi valittu Urho Nissilä.

 

Kuopiossa saa kehittyä yhä paremmaksi

Urho Nissilä on pelannut koko uransa Kuopion Palloseurassa. Tämänhetkinen sopimus kotikaupungissa ja omassa kasvattajaseurassa on voimassa tämän ja seuraavan kauden. Nissilä keskittyy nyt täysillä tekemään töitä oman joukkueen menestyksen eteen. Se on myös mahdollisuus kehittyä pelaajana.

– Meillä on hyvät valmentajat, Suomen huippuja ja kansainvälistä osaamista. KuPS on erittäin hyvä seura ja täällä on kaikki mahdollisuudet kehittyä tosi hyväksi jalkapalloilijaksi.

Urho Nissilän tavoitteena on pelata kovassa sarjassa ulkomailla ja edustaa Suomea maajoukkueessa. Haaveammattinsa perässä hän voisi muuttaa myös viihtyisäksi kokemastaan kotikaupungista.

– Ammattilaisuus vaatii paljon töitä. On pelattava hyvin ja näytettävä se minkä osaa. Jatkuvasti on tultava paremmaksi pelaajaksi, Nissilä listaa.

Nuoria jalkapalloilijoita hän kannustaa pitämään hauskaa lajin parissa ja pelaamaan paljon. Jalkapalloilijan uralle ehdoton edellytys on se, että pelaamisessa on iloa ja intoa.

– Pelatkaa kavereiden kanssa niin treeneissä kuin niiden ulkopuolellakin. Nauttikaa jalkapallosta, Nissilä muistuttaa.

 

Teksti: Reetta Mikkola
Kuvat: Hannu Miettinen

 

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi: