Paahtohillossa maistuu kinuski

23.08.2019, klo 14:08

Kotimaiset omenat ovat joskus onnettomia rääpäleitä. Niiden kuoriminen ja keittäminen hilloksi ei aina innosta. Joskus taas pihalla kasvavat puut tuottavat niin suuren sadon, että kaikkia hedelmiä ei jaksaisi hyödyntää. Uunissa paistuva paahtohillo on kuitenkin suuri helpotus omenahillon ystäville.

Omenoiden viljely alkoi Euroopassa ja Aasiassa noin 5000 vuotta sitten. Helposti eväinä kulkevien hedelmien siemenet levisivät nopeasti eri puolille maailmaa. Omenapuiden jalostaminen ja risteyttäminenkin oli yksinkertaista. Nykyään eri puolilla maailmaa tunnetaan yli 7500 omenalajiketta.

Suomeen omenapuut rantautuivat 1400-luvulla, kun omenapuista oli onnistuttu kehittämään pohjoisiin olosuhteisiin soveltuvia lajikkeita. 1700-luvun katovuosien aikana lähes kaikki omenapuut kuitenkin kuolivat Suomesta. Omenoiden kasvattaminen alkoi Suomessa uudestaan 1800-luvulla. Virosta, Saksasta ja Venäjältä tuoduista taimista onnistuttiin jalostamaan kylmyyttä kestäviä lajikkeita. Nykyään Suomesta tavataan kymmeniä erilaisia paikallislajikkeita.

Paahtohillo eli uuniomenasose

1—2 kg omenoita
½–1 dl sokeria tai fariinisokeria
Kanelitanko tai 2 tl jauhettua kanelia

Muita sopivia mausteita ovat:
Vaniljatanko
1 tl jauhettua inkivääriä
0,5 tl jauhettua neilikkaa
1 rkl sitruunan mehu

Uunin lämpötila 150 astetta
Paistoaika noin 2 tuntia

Huuhtele omenat puhtaiksi. Lohko omenat kuorineen ja poista siemenkodat. Lado omenalohkot, sokeri ja mausteet uunivuokaan. Sokeria ei välttämättä tarvita juuri lainkaan, koska paistaminen tuo soseeseen karamellimaisen tai kinuskisen maun. Tavallisen sokerin voi korvata osittain tai kokonaan myös fariinisokerilla. Makeutta sokerittomaan hilloon saa karppisokerilla

Ensimmäisen puolen tunnin aikana uunissa paistuvaa hilloa on vahdittava. Paistuva hillo nimittäin vaahtoutuu ja voi kiehua ylitse sotkien uunin. Vaahtoutunut seos painellaan kauhalla paistoastian pohjalle, jonka jälkeen paistamista jatketaan. Sekoita paistuvaa seosta välissä. Jos seos uhkaa kuivua, voi siihen lisätä noin puoli desilitraa vettä.

Nosta kuuma uunivuoka varovasti uunista, kun hillo on paistunut noin kaksi tuntia — halutessasi voit paistaa hilloa pidempäänkin. Anna seoksen jäähtyä. Ole varovainen — kuuma ja sokerinen hillo on polttavaa. Soseuta jäähtynyt hillo sauvasekoittimella. Soseen voi pakastaa tai purkittaa. Valmis sose säilyy jääkaapissa noin viikon.

Paahtohillo sopii puuron tai jukurtin kaveriksi — ja tietenkin pannukakun tai lettujen tai lättyjen päälle.



Paahtohillon valmistaminen on helppoa. Omenat voi lohkoa kuorineen.



Omenoiden paahtaminen uunissa tuo seokseen luontaisesti karamellimaisuutta. Sokeria ei tarvitse lisätä kovinkaan paljon.


Ensimmäisen puolen tunnin aikana omenoiden paistumista on vahdittava. Vaahtoutuva seos voi kiehua ylitse ja sotkea uunin.



Jäähtynyt seos soseutetaan sauvasekoittimella.

Teksti: Petri Sallinen
Kuvat: Katri Sallinen

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi: