Onni on neljä vuoden aikaa

16.09.2019, klo 07:41

Niin ihania kuin aurinkoinen kesä ja loma-aika ovatkin, otan ilolla vastaan syksyn kaikkine värikirjoineen ja satoineen. Kirpeän raikas syyssää antaa energiaa aivoille ja saa monen aloittamaan opiskelun ja uuden harrastuksen. Syksyllä voi hyvällä omalla tunnolla käpertyä myös sohvan nurkkaan hyvän kirjan tai leffan pariin. Ja mikä parasta, lämmityskausi on alkanut ja illat alkavat hämärtyä. On hyvä syy ottaa kausivalot esille ja luoda kauniita tunnelmavaloja lyhtyjen ja kynttilöiden avulla.

         

Syksy on yksi lauhkean ilmastovyöhykkeen neljästä vuodenajasta. Sanotaan, että syksy on siirtymäaika kesästä talveen. Päivät lyhenevät ja viilenevät ja satoa korjataan. Viimeiset syyskukat kukkivat puutarhoissa ja lehtipuut valmistuvat uuteen kevääseen ja k ehittelevät jo seuraavan kevään lehtisilmuja. Hedelmäpuut ja marjapensaat tuottavat satoa pellon antimista puhumattakaan. Niin kuin luontokin valmistautuu talveen, pitäisi ihmisenkin huomioida kylmän kauden tulo. 

Mehunkeittämisen ja säilömisen lomassa olisi hyvä varmistaa, että koti on säädetty talvikauteen. Lämmityskauden alussa talon lämmityslaitteet sekä ilmanvaihto vaativat huomiota. Motivan sivuilla annetaan ohjeita kerros- ja omakotiasujille lämmityskauteen valmistautumisesta, jotta koti olisi sopivasti lämmin, energiatehokas ja terveellinen.

Juuri kun on nauttinut syksyn väriloistosta, pitää jaksaa sen hetken yli kun kaikki lehdet ovat pudonneet ja maa on musta ja taivas harmaa. Mutta jos syksyllä on säilönyt ja pakastanut ahkerasti, voi terveellisestä syötävistä ja välipaloista nauttia koko pimeän kauden. Ja kun Kuopion Energian voimalaitoksen piipusta voi nähdä höyryn nousemisen, tietää, että lämpöä riittää joka kotiin. Mikäli ikkunoiden tai ovien kautta tuntuu vetoa, kannattaa viimeistään tässä vaiheessa tarkistaa tiivisteiden kunto ja vaihtaa ne tarvittaessa.

Talvikin saa tulla aikanaan ja lumota meidät lumen valkeudella ja pakkasen raikkautena. Talvi tuo mukanaan talviharrastukset ja ilot. Valoisan aika lyhyt, mutta silloin kannattaa katsella valaistuja ikkunoita ja todeta, että ihmiset ovat kotona ja sinnehän on jokaisen mieli – lämpimään kotiin. Huonelämpötilan voi mitata asettamalla lämpömittarin noin puolen metrin päähän seinästä ja reilun metrin korkeuteen, koska mittaustulos ei kerro koko totuutta, jos mittari on ulkoseinällä, ikkunalaudalla tai lämpöpatterin lähellä. Huonelämpötilan ohjearvo oleskelutiloissa on 20–22 °C.

Ja niin se talvi taittuu jossain vaiheessa taas kevääseen. Luonto heräilee pikkuhiljaa ja silmämme alkavat tottua valon määrään. Aurinko alkaa lämmittää ja on mukava muistella edellistä kesää. Kohta se on taas täällä! Mikä onni onkaan, kun saadaan nauttia neljästä vuodenajasta. Jokaiseen vuodenaikaan kuuluvat ne omat ihanat asiat, joita aina odottaa. Kodin sähkö- ja lämpöasiat kulkevat vuodenaikojen kanssa käsikädessä. Keväällä ja kesällä kotona ei tarvitse sytytellä valoja ja lämmityksen voi säätää pienemmälle…

Kuopion Energia
Sanna Soininen
assistentti

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi: