Oi niitä aikoja…miesvoimaa ja energiaa

11.07.2019, klo 07:00

Kun riippukeinussa köllöttelee ja katselee poutapilviä, tulee väkisinkin nostalgiset ajatukset mieleen. Mitä oli ennen Floraa? -kysymys vie mietteet kauas. Miten ennen tehtiin töitä ja millaisesta tulevaisuudesta silloin haaveiltiin? Elämä ei ollut varmaan helppoa. Katsaus menneeseen, niin ihmisen kuin yrityksen, olisi välillä hyvä tehdä, koska silloin näkee elinkaaren ja kehityksen.

Välineet ja työtavat ovat kehittyneet huimasti. Moderni teknologia ja uudenlainen ajattelu ovat mahdollistaneet kehityksen oikeaan suuntaan. Eipä sitä uskoisi, millaisen matkan Kuopion Energiakin on aikojen saatossa tehnyt. Paljon ovat työtehtävät, -tavat ja -välineet muuttuneet.

”Ennen oli miehet rautaa…” lauloi Tapio Rautavaara. Ja varmaan ennen miehet tekivätkin paljon sellaisia töitä, mitä koneet, nosturit ja robotit nyt hoitavat. Esimerkiksi muinoin kaupunkioloissa sähköpylväitä kuljetettiin asennuspaikalle käsin vedettävillä kärryillä. Pylväät nostettiin pystyyn miespelissä nostohangoilla aina 1980-luvulle saakka. Ja voi vain kuvitella, että hiki virtasi, kun maakaapeliojia kaivettiin pääosin miesvoimalla. 

Nykyään mittareiden etäluennan aikana hymyilyttää, kun ajattelee, miten ennen asentajat kävivät lukemassa mittareita monta kertaa vuodessa. Niiltä, joilla mittareita ei ollut, asia hoidettiin ”lamppurätingillä” eli rahastusperusteena oli taloudessa käytetyt lamput. Sanomalehdessä ilmoitettiin luentapäivistä ja alueista ja tarina kertoo, että kerran sattui ilmoitukseen hauska painovirhekin ”Sähkölaitoksen rakastaja saapuu luoksenne…”

Kun Haapaniemen ensimmäinen voimalaitosyksikkö valmistui vuonna 1972, ei ollut vielä tietoa uusista yksiköistä. Polttotekniikoiden muuttuessa ja laitosten kehityksen myötä Haapaniemelle rakennettiin vielä kaksi voimalaitosyksikköä, toinen vuonna 1982 ja uusin vuonna 2011. Tänä vuonna piipputriosta tulee piippuduo, kun Haapaniemi 1:n piippua puretaan parhaillaan pois. 70-luvun piippukomistus puretaan turvallisesti robottien avulla. Energiantuotannon ihmiset tietävät, miten paljon tekniikka on muuttunut voimalaitosyksiköissä, mutta tavallinen ihminen saattaa huomata vain yhden ”maanmerkin” puuttuvan.

Entisaikojen ihmisiä ihmetyttäisivät nykyiset ammatit, kuten esimerkiksi tietokoneohjelmoija tai It-asiantuntija. Maailma muuttuu ja tekniikan kehittyessä ammatit sen mukana. Esimerkiksi tietotekniikan ensimmäinen merkittävä tallennusväline reikäkortti poistui käytöstä jo 1980-luvulla, jolloin myös reikäkortinlävistäjien työkin katosi. Muistoja erilaisista työtavoista löytyy Kuopion Energian arkistoistakin mm. filmille tallennettuja tietoja sekä käsinkirjoitettuja ja leimattuja asiakirjoja.

 

Vaikka työtehtävät ja nimikkeet ovat muuttuneet, on Kuopion Energia nykyäänkin hyvä työantaja, jolla on yli vuosisadan tarina takanaan. Legenda kertoo, että vuonna 1948 kolme vuotta juoksupoikana työskennellyt nuori mies haaveili jo erilaisesta tulevaisuudesta ja tuli pyytämään siirtoa asennustöihin ”koska parta oli alkanut kasvamaan”. Niinhän nuorukainen pääsi asentajien oppiin ja hän työskenteli mm. apumiehenä, autonkuljettajana, asentajana ja teki peräti 46 vuoden työuran energialla. Aikamoinen kehitys ja elinkaari. Kun on tehnyt katsauksen menneeseen, on taas aika haaveilla tulevasta ja energia-alahan on tulevaisuuden ala. Edelleen Kuopion Energia tarjoaa työpaikkoja monien alojen ammattilaisille ja arvostaa motivoituneita työntekijöitä, jotka ovat halukkaita kehittämään osaamistaan ja hyödyntämään uusia tekniikoita. Kohti tulevaisuutta mennään kehityksen aallonharjalla historiaa unohtamatta.

Kuvat Kuopion Energian arkistosta.

Kuopion Energia Oy

Sanna Soininen
assistentti

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi: