Nautitaan luonnosta, myös tulevaisuudessa

21.02.2018, klo 14:50

Pienillä teoilla saadaan aikaa suuri vaikutus. Taustalle tarvitaan tahtoa. Reetta Bizet tekee arjessaan valintoja ympäristöä arvostaen.

– Hienoa, että asiakkaille annetaan vaihtoehtoja, toteaa Kuopion Energian sähkötuotteista Tuulisähkön valinnut Reetta Bizet.

 

Reetta Bizet haluaa perheineen asua luonnon läheisyydessä. Niin oli hänen lapsuudessaan Joutsassa ja niin hän haluaa myös omalle lapselleen. Koti Kallaveden rannalla ja Puijon metsien vieressä mahdollistaa retkeilyn ja rauhoittumisen luonnossa vaikka joka päivä.

Erityisesti perhe tarkkailee lintuja. Retkillä hänen kaulassaan ovat kiikarit, puoliso liikkuu kameran kanssa. Kaksivuotias poikakin osaa jo kuunnella miltä metsä ja sen linnut kuulostavat. Luonto tarjoaa hyvää oloa, ihasteltavaa ja ihmeteltävää. Vaikutus on Bizet´n sanoin terapeuttinen.

– Itselleni on luontevaa pitää huolta ympäristöstä. Luonto antaa niin paljon. Olemme pieni osa ympäristöä, joka on ollut täällä paljon ennen meitä ja tulee toivottavasti olemaan myös meidän jälkeen. Haluan opettaa lapselleni luonnon arvostamista myös käytännönläheisesti ja esimerkin kautta, Bizet sanoo.


Luonnon arvostaminen ja luonnossa liikkuminen ovat osa opettajana työskentelevän Reetta Bizet´n arkea. Kun tarjolla on ympäristöystävällinen vaihtoehto, hän tarttuu siihen – myös sähkösopimuksessaan.

 

Selkeä valinta sähkösopimuksessa

Ympäristön arvostaminen arjessa on kestävien valintojen tekemistä. Reetta Bizet´n arjessa valinnat ovat muun muassa harkittuja ostoksia, kierrätystä, vanhojen tavaroiden tuunausta ja päätöksiä vaikkapa liikkumisen muodosta. Hän pyöräilee paljon ja välttää lentomatkoja.

Sähkösopimuksessaan Bizet valitsi ilmastoneutraalin Tuulisähkön jo vuonna 2013, kun hän tuli Kuopion Energian asiakkaaksi opintojensa päätyttyä. Sama valinta on pysynyt, vaikka kotiosoite on vaihtunut välillä.

– Valinta oli selkeä. Tuulisähkö oli tuolloin tarjolla olevista sähkötuotteista vähiten ympäristöä kuormittava. Kustannus ei ole suuri ja mieluummin laitan sen tällaiseen hankintaan. Kaikkiaan sähkönkulutus ja myös sähkölasku on meillä varmasti hieman keskimääräistä alempi, Bizet sanoo.

Sähkönkulutusta perheessä pidetään matalana sammuttamalla valot ja sähkölaitteet silloin, kun niitä ei tarvita. Kodinkoneita hankkiessa he valitsevat sähköä säästävät laitteet. Lämmitysmuotona on taloyhtiön puolesta valittu kaukolämpö.

– Kun ympäristöystävällinen tuote on valmiina pakettina tarjolla, päätös on helppo tehdä. Kuopion Energian kanssa asiointi on sujunut hyvin. Hienoa, että asiakkaille annetaan vaihtoehtoja, Bizet sanoo.

 

Suomalaiset voivat näyttää esimerkkiä

Bizet seuraa ympäristöä koskevaa keskustelua, välillä hieman ahdistuneenakin.

– Millainen maailma tulee olemaan, kun oma lapsi on aikuinen? Joskus tuntuu, että omat teot ovat kuin pisara meressä. Silti ne vaikuttavat. Ainakin voimme hyvällä omallatunnolla sanoa, että emme ole välinpitämättömiä, hän toteaa.

Se, että kotona ei ole tavarapaljoutta ja että hankintoja tehdään pitkäjänteisesti, tuo myös viihtyisyyttä ja merkityksellisyyttä. Bizetin perhepiirissä on jo tullut tavaksi, että esimerkiksi jouluna paketista löytyy lahjoitus hyväntekeväisyyteen. Hyvästä teosta tulee hyvä mieli.

– Luonto, metsät ja järvet ovat meille suomalaisille tärkeä asia. Ihan tavalliset ihmiset voisivat näyttää esimerkkiä siinä, kuinka pienten valintojen avulla saadaan aikaan suuri vaikutus. Se onnistuu, kun mahdollisimman moni toimii arjessaan ympäristöystävällisesti. Lopulta ympäristön huomioon ottaminen ei ole hankalaa.

 

Ympäristötuotteella voi vaikuttaa kodin hiilijalanjälkeen ja sähkön tuotantoon

 Ympäristövastuullisuus on yksi Kuopion Energian arvoista, joka näkyy asiakkaille asti. Oman hiilijalanjäljen pienentäminen on mahdollista valitsemalla sähkösopimusta tehdessä sertifioitu ympäristötuote: vesi-, tuuli- tai puusähkö. Ne ovat ilmastovaikutuksiltaan neutraaleja sähkötuotteita.

Vesi-, Tuuli- tai Puusähkö ovat alkuperätakuin varmennettuja energiatuotteita, joiden tuotantomuoto pystytään todentamaan Energiaviraston vaatimalla tavalla. Tuuli- ja Vesisähkö hankitaan alkuperävarmennettuna niiden tuottajilta. Kuopion Energian oma puusähkön tuotantoprosessi on tehokas ja auditoitu. Polttoaine on paikallista ja uusiutuvaa. Se koostuu osin teollisuuden jätepuusta.

Tuulisähkö on ollut Kuopion Energian asiakkaille tarjolla jo vuodesta 1999 alkaen, ja lisää ympäristöystävällisiä valinnan mahdollisuuksia tuli 2011 Puusähkön myötä. Vesisähkö tuli Kuopion Energian yksityisasiakkaiden ulottuville tänä vuonna.

– Ympäristötuotteiden valinnalla asiakkailla on mahdollisuus vaikuttaa Kuopion Energian tuotantorakenteeseen, siihen kuinka energiaa tuotetaan. Mitä useampi valitsee ympäristötuotteen, sitä suurempi osuus tuotannosta siirtyy CO2-vapaisiin tuotteisiin, kertoo Kuopion Energian myyntijohtaja Ari Sormunen.

Asiakkaan tekemä ympäristötuotteen valinta sitoo Kuopion Energian tuotantoa ja hankintaa. Sähkön toimittamiseen tai käyttöön se ei vaikuta. Sähkölaskussa ero ympäristötuotteen ja tavallisen sähkösopimuksen välillä on pieni. Se pieneni entisestään vuoden vaihteessa. Kerrostaloasunnossa kyse on muutamasta eurosta kuukaudessa.

– Tavoitteet Suomen ilmastopäästöjen pienentämiseksi tulevat EU-tasolta. Suomessa suunta on oikea, ja perussähkön hiilidioksidipäästöt pienenevät vuosi vuodelta. Erityisesti yritykset ovat valveutuneita ympäristökysymyksissä, mutta myös yksityisasiakkaat kysyvät ilmastoneutraaleja tuotteita. Ympäristövastuu on kasvanut meissä kaikissa, kertoo Kuopion Energian sähkökaupan asiantuntija Jorma Takkinen.

 

Kuopion Energian asiakaspalvelusta voi kysyä ympäristötuotteista. Eri tuotteiden hintoja voi vertailla verkkosivuilla osoitteessa kuopionenergia.fiTeksti: Reetta Mikkola
Kuva: Hannu Miettinen

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi: