Nauti lämmöstä ja säästä luontoa ja lompakkoa – Ikääntyvän lämmönjakokeskuksen kuntotarkastus kannattaa

26.05.2020, klo 14:45

Kuopion alueella yli 6100 kiinteistöä lämpiää kaukolämmöllä. Niistä jopa kaksi kolmesta kuluttaa enemmän energiaa kuin olisi tarpeen, arvioi Kuopion Energian asiantuntija, kaukolämmön myyntipäällikkö Teemu Tirkkonen.

 
– Jos lämmin vesi loppuu kesken suihkun, vika voi löytyä lämmönjakokeskuksesta. Lämmitysjärjestelmän toimivuuden kannalta on tärkeää varmistaa paisunta-astian toimivuus säännöllisin väliajoin, sanoo kaukolämpöinsinööri Taneli Hiltunen.

– Säästöä voi saavuttaa jo perehtymällä laitteidensa käyttöön, mutta varsinkin ikääntyvien lämmönjakokeskusten teknisestä kunnosta kannattaa huolehtia, Teemu Tirkkonen muistuttaa.

Kaukolämpö on niin kuluttajalle kuin ammattimaiselle kiinteistönhuollolle huoleton tapa varmistaa rakennuksen haluttu ja tasainen lämpötila. Jo kaukolämmön perusmaksuun sisältyy neuvontaa Kuopion Energian kaukolämpöverkkoon liittyville. Kaikkia kaukolämmön asiakkaita palvelee myös ympärivuorokautinen 24/7 päivystys. Se takaa ensiavun pulmatilanteissa ja ohjaa edelleen LVI-ammattilaiselle, jolta voi hankkia varsinaisen korjauksen.

Peruspalveluun sisältyy myös energiankulutuksen ja kaukolämpöveden jäähtymän seuranta, jonka ansiosta voi välttyä isommilta ongelmilta.

– Jos havaitsemme lukemissa merkittävän muutoksen, otamme heti yhteyttä, Tirkkonen sanoo.

Kuopion Energian asiakkailla on käytössä oman kulutuksen seurantaan maksuton Väppi-palvelu. Sillä voi myös tarkkailla sellaisia kulutuksen muutoksia, jotka eivät selity omilla valinnoilla tai ulkolämpötilan vaihteluilla. Samalla voi arvioida oman lämmönkulutuksen energiatehokkuutta lämpöindeksin perusteella verrattuna vastaaviin kiinteistöihin.

– Väpistä näkee lämmönkäytön kulutustiedot aina vuositasolta tuntitietoihin.

Lomamatkallakin voi katsoa, että lämpöä kuluu sen verran, etteivät kotona putket pääse jäätymään, Tirkkonen jatkaa.


Lämmönjakokeskuksen kuntotarkastuksen voi tehdä mihin aikaan vuodesta tahansa, mutta mieluiten ennen uutta lämmityskautta, muistuttavat kaukolämmön myyntipäällikkö Teemu Tirkkonen ja kaukolämpöinsinööri Taneli Hiltunen.


Tekniikka tutuksi ja ammattilaisia avuksi

Vanhan talon hankkineille uusille omakotiasukkaille talon lämmönjakotekniikka voi olla ihan uutta. Kuopion Energiasta saa neuvontaa tarpeeseen.

– Jos paisunta-astian kalvo on rikki, kuuma vesi ei pääse laajenemaan vaan purkautuu ulos varoventtiilistä. Kun vesi taas jäähtyy, se näkyy paineen laskuna ja märkänä lattiana, Tirkkonen selvittää.

Kerrostalossa asuvilla voi olla aihetta ottaa yhteyttä huoltoyhtiöön tai isännöitsijään, jos huonelämpötilat heittelevät tai jos vaikka lämmin vesi loppuu kesken suihkun.

LVI-alalla yrittäjänäkin toiminut Kuopion Energian uusi kaukolämpöinsinööri Taneli Hiltunen tuntee tyypillisen laitevian tällaisten ongelmien taustalla.

– Paineastian tehtävänä on tasata putkiston painetta, kun lämpötila ja veden tilavuus vaihtelevat. Se on tärkeää tarkistaa säännöllisesti, jotta lämmitysjärjestelmä toimisi niin kuin sen pitää, Hiltunen sanoo.

Oli ikääntyvä laitteisto omakotitalossa tai isommassa kiinteistössä, kohtuuhintaisena palveluna saatava lämmönjakokeskuksen kuntotarkastus on järkevä hankinta. Asiantuntija suosittelee sitä kaikille ikääntyville kiinteistöille muutaman vuoden välein. Sillä voi säästää merkittävästi energiaa eli sekä ympäristöä että rahaa.

– Hallitusti hoidettu kunnossapito tulee edullisemmaksi kuin päivystystyö vahingon sattuessa. Kuntotarkastus kertoo myös, koska olisi hyvä hetki kääntyä osaavan LVI-liikkeen puoleen ja vaihtaa koko lämmönjakokeskus uuteen, Teemu Tirkkonen toteaa.

Kaukolämpöä saa myös rakennustyömaalle

Kuopion Energian palveluista suosiotaan kasvattaa myös vuokrattava lämmönjakokeskus. Se sopii väliaikaista ratkaisua kaipaaville, kuten rakennus- ja LVI-liikkeille silloin, kun työmaan tai kiinteistön oma lämmitysjärjestelmä ei riitä. Sitä voi käyttää esimerkiksi rakennusaikana, kun kiinteistön eristys on vielä kesken tai betonivalua kuivataan.

– Meillä on neljä vuokrattavaa keskusta, joista viime talvena kolme oli koko ajan käytössä, Teemu Tirkkonen kertoo. – Näiden ansiosta rakennuttaja pääsee vahtimasta öljykäyttöisiä lämmittimiä.


Teksti:Tiinu Wuolio
Kuvat: Jape TiitinenKommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi: