Näkökulmia: Millä perusteella valitsen sähkönmyyntiyhtiön

11.05.2018, klo 07:03

Paikallisten ja alueellisten energiayhtiöiden edunvalvontajärjestö Paikallisvoima ry:n hiljattain teettämän tutkimuksen mukaan useat kuluttajat suhtautuvat hyvin välinpitämättömästi sähkönkulutukseensa. Viidennes tutkimukseen vastaajista ei edes tiedä, ostetaanko heidän taloudessaan sähkö paikalliselta sähkönmyyjältä vai joltain muulta.

Tunnustan, että minäkään en muutama vuosi sitten tiennyt, mistä yhtiöstä meidän talouden sähkö ostettiin. Tämä asia tuli luonnollisesti korjattua, kun tulin töihin energiayhtiöön. Lojaalisuudesta työnantajaa kohtaa vaihdoin sopimuksen heti sopivan mahdollisuuden tullen omalle työnantajalle.

Lojaalisuus ja halu ostaa tutulta yhtiöltä ovatkin yleisiä perusteita, miksi joku hankkii sähkönsä tietyltä sähkönmyyjältä. Meillä Kuopion Energialla on paljon asiakkaita, jotka ovat sanojensa mukaan olleet aina meidän asiakkaita. He kokevat yhtiön ”omana sähköyhtiönään”, eikä heille ei tulisi mieleenkään vaihtaa sähköyhtiötä. Todennäköisesti pitäisi tapahtua jotain todella ikävää, että näin tapahtuisi.

Aivan toisenlainen peruste myyntiyhtiön valintaan on hinta. Ja erilaiset kilpailuttajasivustot tekevät hintavertailusta nykyään hyvin helppoa. On kuitenkin hyvä huomioida, että useimmat sivustot ovat sähkönmyyntiyhtiöille maksullisia eivätkä kaikki yhtiöt ole sivustolla mukana. Näillä sivustoilla ei myöskään ole välttämättä kyseisten yhtiöiden kaikki tuotteet, joten sivustot eivät anna ihan oikeaa kuvaa hintatilanteesta. Halpaan hintaan saattaa myös sisältyä joitakin muita ehtoja, esim. tarjoushinta on voimassa vain lyhyen ajan tai lasku lähetetään ennakkoon.

Uusia asiakkaita houkutellaan pääsääntöisesti juuri edullisilla hinnoilla. Hinnoilla, jotka saattavat olla tappiollisia myyjälle. Pitkällä tähtäimellä se ei liiketoiminnallisesti ole järkevää. Ainakin luulisi palveluiden ylläpidon käyvän haasteellisesti, jos yhtiö myy pitkään alle omakustannushintojen. Ja vastahan tässä hiljattain sattui Suomen sähkömarkkinoilla ainutlaatuinen tapaus, jossa eräs sähkönmyyntiyhtiö ilmoitti asiakkailleen lopettavansa sähkönmyynnin. Syynä taisi olla nimenomaan liian alhaiset hinnat.

Kaikki eivät kuitenkaan viitsi tehdä kilpailutusta. Totuushan on, että sähköenergian osuus sähkölaskusta on vain noin kolmannes. Saavutettavat säästöt ovat yleensä kymppejä vuodessa, toki sähkölämmitystalossa säästöä voi kertyä enemmänkin. Moni saattaa myös ajatella, että miksi käyttää aikaa sähkön kilpailuttamiseen, kun mukavampaakin tekemistä löytyy.

Paikallisvoima ry:n teettämän tutkimuksen mukaan suurin osa ei edes tiedä, mitä he nykyisellään maksavat sähköstä. Siksi on hieman yllättävää, että myyjää vaihdetaan, kun on jääty kauppakeskuksen käytävällä kilpailevan sähkönmyyntiyhtiön myyjän haaviin. No, myyjähän oli sanonut, että voit säästää 30-50 % sähkölaskussa, kun vaihdat sopimuksen heille. Ihan hyvä olisi kuitenkin edes tarkistaa nykyisen sopimuksen hinta ennen myyjän vaihtoa, sillä kilpailevan yhtiön myyjällä sitä tietoa ei ole.

Lojaalisuuden ja hinnan lisäksi on paljon muita perusteita sähkönmyyjän valintaan. Moni nykyään jo pohtiikin, miten talouteen hankittu sähkö on tuotettu ja millaisia päästöjä tuotannosta syntyy. Suomessa sähköä tuotetaan monipuolisesti useilla eri energianlähteillä ja tuotantomuodoilla. Tärkeimmät sähkön tuotannon energialähteet ovat ydinvoima, vesivoima, kivihiili, maakaasu ja puupolttoaineet. Tuulivoiman osuus on vielä melko pieni, mutta se on kasvanut selvästi viime vuosina.

Sähköstä lähes kolmannes tuotetaan yhteistuotantona lämmöntuotannon yhteydessä. Tällöin polttoaineen energiasisältö käytetään mahdollisimman tarkkaan hyödyksi. Tuotantomenetelmää ja sen ympäristövaikutuksia pohtiessa voi tarkkailla asiaa vähän laajemminkin. Esimerkiksi voi pohtia, tuoko kyseinen tuotantomenetelmä välillisesti työpaikkoja tai tuloja lähialueille. Sähkönmyyjien verkkosivustoilta saa yleensä paljon hyödyllistä tietoa tuotantotavoista ja niiden ympäristövaikutuksista.

Ympäristöystävällinen sähkö on usein kuluttajalle hieman kalliimpaa kuin yleissähkö, mutta yleensä hintaero ainakin pienemmissä talouksissa on vain muutama euro kuukaudessa. Muutaman euron kustannuksella ja hyvin pienellä panostuksella on mahdollista tehdä iso ympäristöteko.

Nykyään useat sähkönmyyjät tarjoavat monipuolisia online-palveluja, joita hyödyntämällä sähköasiat voi hoitaa joustavasti mihin vuorokauden aikaan tahansa. Joskus eteen voi kuitenkin tulla tilanteita, jolloin henkilökohtainen apu on tarpeen. Eivätkä kaikki pysty tai halua hoitaa asioita verkon kautta. Silloin on hyvä, että henkilökohtaista palvelua on saatavilla.

Ja jos vielä haluaa pohtia asiaa laajemmin, niin voi tutkia, minne energiayhtiön mahdollisesti tuottamat voitot menevät. Menevätkö ne esimerkiksi kaupungin asukkaiden hyväksi vai katoavatko ne ulkomaisten sijoittajien taskuun? Entä kantaako energiayhtiö yhteiskuntavastuunsa? Tai miten vahvasti sähkönmyyjä tukee esimerkiksi urheilua, kulttuuria tai lasten harrastuksia?

Millä perusteella sinä valitset sähkönmyyjäsi?

Kuopion Energia Oy

Satu Nurminen
markkinointipäällikkö

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi: