Merimiespihvi jauhelihasta: Nassikoiden ja mummojen suosikki

27.10.2020, klo 14:41

Merimiespihvi maistuu monelle, mutta lapset ovat laiskoja pureskelemaan kokoliharuokia. Vanhemmalla väellä taas puruvoima ja hampaat saattavat heikentyä iän myötä. Jauhelihasta viritetty merimiespihvi on kuitenkin pelastus. Lisäksi se on helppo ja edullinen ruoka.


Merimiespihvi sisältää yksinkertaisia perusaineita. Ehkä juuri siksi se on niin monen suosikki.

 

Jauhelihaan perustuva merimiespihvi on hieman erilainen kuin sen kokolihaan perustuva isoveli. Varsinaista hauduttamista ei tarvita ja nestettä käytetään vähemmän. Jauhelihamerimiespihvi paistetaan ilman kantta. Makumaailmat ovat kuitenkin samaa sukua.

Makoisuutta jauhelihaan saadaan käyttämällä puolet karitsan jauhelihaa ja puolet porsaan jauhelihaa. Karitsa tuo yhdistelmään makua ja porsas hitusen rasvaisuutta. Perinteisessä merimiespihvissä ei lihan lisäksi ole muuta kuin perunaa ja sipulia. Porkkana ja palsternakka sopivat kuitenkin hyvin kavereiksi. Lanttua ja bataattia voi myös kokeilla.

Tätä reseptiä varten tarvitaan kaksi suurikokoista vuokaa. Puolita ainesten määrä, jos teet ruokaa pienemmälle porukalle.

Näitä tarvitaan:

Kilo kiinteitä perunoita
Kolme suurta porkkana
Kaksi sipulia
300 grammaa karitsan jauhelihaa
300 grammaa porsaan jauhelihaa
Kaksi kananmunaa
Kaksi ruokalusikallista jauhelihamaustetta (Santa Maria)
Ripaus mustapippurijauhetta
Kokonaisia maustepippureita
Laakerilehtiä
Yksi kasvisliemikuutio
Sinappia
Suolaa
Paistamiseen voita tai öljyä

Sekoita jauhelihat, kananmunat, mustapippuri ja jauhelihamauste. Pyöräytä jauhelihamassasta isokoisia palloja ja litistä ne pihvimäisiksi. Ruskista paistinpannulla runsaassa öljyssä tai voissa. Pelkkä ruskistaminen riittää – lopullisesti jauheliha kypsyy uunissa.

Lohko perunat veitsellä. Jos perunoissa on ohut kuori, ei perunoita tarvitse kuoria. Lohko myös porkkanat. Leikkaa sipulit renkaiksi. Lasten lautaselta sipulirenkaat on helppo poistaa, koska tunnetusti lapset inhoavat sipulia jossain vaiheessa elämäänsä.

Peitä keraamisen uunivuoan pohja perunoilla ja porkkanoilla. Ripottele päälle hivenen suolaa. Lado jauhelihakakkaraiset perunoiden päälle ja sivele kakkaraisten pinnalle sinappia. Lado sipulirenkaat ja loput porkkanat jauhelihan päälle. Lisää myös maustepippurit. Peitä koko komeus perunaviipaleilla. Ripottele taas kevyesti suolaa perunoiden päälle.

Keitä puoli litraa vettä ja liota kasvisliemikuutio veteen. Kaada kaksi desilitraa kasvislientä ainesten päälle yhtä vuokaa kohti. Laita pinnalle muutama laakerilehti.

Paista merimiespihvi uunin alaosassa 200 asteen lämpötilassa 1–1,5 tuntia. Jauheliha kypsyy melko nopeasti. Perunoiden kypsyminen vaikuttaa paistoaikaan – kiinteät perunat vaativat enemmän paistamista kuin jauhoisemmat.


Näitä tarvitaan. Kavereiksi sopivat palsternakka, lanttu tai bataatti.

 


Lado keraamisen vuoan pohjalle pediksi perunoita ja porkkanoita. Ripottele pinnalle hitunen suolaa.

 


Aseta jauhelihakakkaraiset perunoiden päälle ja levitä niiden pinnalle sinappia.

 


Lisää sipulirenkaat ja loput porkkanat.

 


Asettele loput perunat kanneksi ja lisää laakerinlehdet.

 


Kaada kaksi desilitraa kasvislientä komeuden päälle – ja sitten uuniin.

 

Teksti ja kuvat: Petri Sallinen

 

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi: