Jere Koistinen toi Hollywoodin Savoon

27.11.2019, klo 07:10

Varkautelainen Jere Koistinen, 25, tekee toista elokuvaansa suomalais-amerikkalaisen näyttelijäkaartin kanssa. Itseoppinut nuori ohjaaja ei pelkää haasteita tai virheitä. Kova palo vie eteenpäin.


Kuopion Energian toimitiloissa kuhisee, kun kuvausryhmä ja näyttelijät työstävät Insite-elokuvan aloituskohtausta. Paikalla on kymmeniä kotimaisia ja kansainvälisiä ammattilaisia. Yhden miehen päättäväisyys on tuonut heidät Pohjois-Savoon.

– 9-vuotiaana katsoin Taru Sormusten Herrasta ja päätin, että rupean tekemään leffoja. 21-vuotiaana se sitten tapahtui, kertoo elokuvan ohjaaja Jere Koistinen.

Varkaudessa asuvan Koistisen tie elokuvamaailmaan ei ole aivan tavallinen. Peruskoulun jälkeen hän kävi vain kolme kuukautta lukiota, yritti löytää töitä ja meni armeijaan. Sitten alkoi ”leffarumba”.

– Pistin firman pystyyn ja aloin hankkia elokuvan tekoon tarvittavia välineitä sekä taitoja. En osannut käyttää leikkausohjelmaakaan, vaan opettelin käytön netin tutoriaalivideoilla. Kun tekee 150 virhettä, alkaa homma sujua.

 

Ensitreffeistä Hollywoodiin

Jere Koistisen ensimmäinen kokopitkä elokuva Ensitreffit ilmestyi maaliskuussa 2017. Vain parin viikon kuluttua ensi-illasta hänellä oli jo seuraava idea.

– Hetkessä aika kultasi muistoja ja tuntui, että leffan teko onkin helppoa. Seuraavaksi halusin yhdistää Suomen ja Hollywoodin sekä sijoittaa tapahtumat bisnesmaailmaan.

Niinpä Koistinen matkusti ystävänsä luo Los Angelesiin ja alkoi koputella oviin. Myyntikierroksen tuloksena löytyi agentti, joka järjesti koekuvaukset. Kutsun Suomeen sai myös näyttelijäkonkari Eric Roberts, joka on ollut jopa Oscar-ehdokkaana. Elämän ylä- ja alamäet kohdannut mies on yksi eniten työskentelevistä Hollywood-näyttelijöistä.

– Näyttelen yli 200 päivää vuodessa eri puolilla maailmaa. Se tekee minut onnelliseksi. Nykyään vaimoni on managerini. Aiemmat agentit sivuuttivat pienemmät elokuvat, enkä halunnut sitä, avaa Roberts.

– Suomessa on erityistä yhteisöllisyyttä. Jerestä on tullut uusi suosikkini nuorista ohjaajista. Ja tarkoitan todella nuorta.

Hollywood-taustainen Eric Roberts (vas.) ja suomalaistähti Jarkko Tamminen (oik.) arvostavat nuorta elokuvaohjaaja Jere Koistista (kesk.). Yhdessä tehty Insite-elokuva saa ensi-iltansa syksyllä 2020.


Kotiseutu ja oikeat kumppanit tärkeitä

Elokuvaprojekti ei onnistu yksin. Insite-elokuvankin taustalla on iso joukko tekijöitä, kumppaneita ja sijoittajia. Myös Kuopion Energia on mukana pääyhteistyökumppanina.

– Kotiseuturakkaana ihmisenä haluan saada mukaan savolaisia yrityksiä, ihmisiä ja maisemia. Vastaanotto on ollut positiivinen, mutta usein mukana on ihan tervettäkin epäilyä, naurahtaa Jere Koistinen.

Kameran molemmille puolille Koistinen on pyrkinyt luomaan itsensä näköisen tiimin, jonka kanssa viihtyy. Oikeiden ihmisten kanssa asiat järjestyvät, vaikka elokuvan teosta systemaattisuus on kaukana.

– Haasteita on joka päivä. Tavaroita hajoaa, aikataulut pettävät ja jopa ihmisiä katoilee. Olen kuitenkin oppinut, että etukäteen niistä ei kannata stressata.

 

Rohkeasti eteenpäin

Yksi pääosanäyttelijöistä on Jarkko Tamminen, joka on vakuuttunut nuoren ohjaajan asenteesta. Imitaattorinakin tunnettu monitaituri on myös valmistunut Teatterikorkeakoulusta näyttelijäksi.

– Kun Jere otti yhteyttä, ajattelin heti, että siinä on rohkea kaveri. Halusin auttaa häntä kohti unelmaansa.

– Hänen omistautumisensa vaikuttaa koko porukkaan. Jokainen on tullut tänne antamaan parhaansa. Tällainen työyhteisön hyvä energia on arvokasta.

Elokuvan kuvaukset jatkuvat vielä keväällä ja ensi-iltansa elokuva saa ensi syksynä. Nähtäväksi jää, mitä nuori ohjaaja seuraavaksi keksii.

– En tiedä, miten saan kaiken onnistumaan. Minulla on vaan niin kova palo tehdä, oppia ja näyttää. On pakko mennä eteenpäin, toteaa Koistinen itse.

 

Insite-elokuvan kuvaukset toivat Kuopioon suomalais-amerikkalaisen näyttelijäkaartin. Nuori ohjaaja Jere Koistinen on saanut mukaan ison joukon tukijoita ja tekijöitä.


Insite-elokuva

  • Insite saa ensi-iltansa syksyllä 2020 elokuvateattereissa kautta maan.
  • Elokuva kertoo menetetystä isä-poika-suhteesta, rahasta ja ohjelmistoista.
  • Pääosin englanninkielinen koko perheen elokuva on suunnattu erityisesti nuorille aikuisille.
  • Elokuvaa kuvataan Kuopiossa, Varkaudessa, Rantasalmella, Helsingissä ja Los Angelesissa.
  • Elokuvan ohjaa Jere Koistinen ja tuottaa hänen yrityksensä Rainy Day Entertainment Oy. Käsikirjoituksesta vastaavat Koistinen ja Alaric Longward. Elokuvan budjetti on noin 400 000 euroa.
  • Elokuvassa nähdään monia tunnettuja kotimaisia ja kansainvälisiä kasvoja, kuten Eric Roberts, Jarkko Tamminen ja Janni Hussi.
  • Kuopion Energia on yksi elokuvatuotannon pääyhteistyökumppaneista. Kolme kohtausta on kuvattu Kuopion Energian tiloissa.Teksti: Sonja Rahkonen
Kuvat: Jape Tiitinen

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi: