Itse tehty makkara on lisäaineeton ja maistuva makuelämys

21.09.2020, klo 20:47

Makkaran valmistaminen on hauskaa ja luovaa. Kaikki lisäaineet jäävät pois ja makujen maailma on täynnä mahdollisuuksia. Miten olisi ruokapöytään vaikka itse tehty bratwursti, perunamakkara tai chorizo?


Maistuisiko syksyllä riistamakkara tai tutustuisitko makuhermoja hivelevään perinneherkkuun – perunamakkaraan?

Makkaran valmistaminen on mukavaa ja itse tehty on aina parasta. Erilaisia makuelämyksiä on rajattomasti tarjolla ja nettikin pursuaa mainioita ohjeita.

– Olen monimuotoisesti lähiruoan suhteen melkoinen hifistelijä. Itse tehdyllä ruoalla vältytään myös turhilta lisäaineilta ja haluan myös ottaa kopin jo historian havinaan unohtuneista perinneruoista.

Näistä esimerkiksi perunamakkara valloittaa maukkaudellaan myös tänä päivänä, sanoo maa- ja kotitalousnaisten matkailu- ja ruoka-asiantuntija Janita Kylänpää.

– Perunamakkara olisi ehkäpä juuri se makkara, jonka veisin myös maailmalle maisteltavaksi.

 

Yleiskone helpottaa tekemistä

Helpoiten makkaran valmistus onnistuu sähkökäyttöisen yleiskoneen ja makkarakoneen kanssa. Makkarakoneita on käsikäyttöisinä sekä yleiskoneiden ja lihamyllyjen varusteina. Sähköinen lihamylly on kätevä ja nopea. Näiden hintahaarukka on 100–600 euroa.

Janita muistuttaa, että makkaran valmistamisessa on tärkeää huolehtia kylmäketjun toimivuudesta, jotta jauhettu makkaramassa säilyy hyvänä.

– Esimerkiksi metallikulhoa voi pitää ennen massan valmistamista pakastimessa tai jääkaapissa.

 

Niksien avulla, yhdessä tehden

Pienet ja helpot niksit toimivat myös monessa muussakin ruoanlaiton vaiheessa.

Suolta voi ostaa yleensä kauppahalleista ja useiden kauppojen lihatiskeiltä etukäteen tilaamalla. Suolten saatavuus on hyvä aina varmistaa etukäteen. Suolet säilyvät pakastimessa noin 3–4 kuukautta tai jääkaapissa suolaliemessä hyvin.

Lampaansuoli on ohuehkoa nakkikokoa ja porsaansuoli perinteistä grillimakkarakokoa.

Suolta kannattaa liottaa kylmässä vedessä puolisen tuntia ennen käyttöä.

Makkaran valmistus on suhteellisen iso urakka. Siksi kerralla kannattaa valmistaa enemmän.

– Makkaraa on myös hauska tehdä perheen, puolison, ystävien tai vaikkapa työporukan kanssa. Moni löytää inspiraation makkaran valmistamiseen esimerkiksi kurssilla.



Makkarassa voi hyödyntää erilaisia juustoja, sisäelimiä, kasviksia, etanoita, kalaa ja muita merellisiä herkkuja. Jos haluaa vähän napakamman maun, voi joukkoon laittaa pienen tujauksen konjakkia ja riistamakkaran seuraksi katajanmarjaa.


Lihan hyötykäyttöä parhaimmillaan

Ruhon liha hyödynnetään makkaranvalmistuksessa tehokkaasti.  

– Esimerkiksi sisäelimet, keuhkot, munuaiset ynnä muut ja etenkin kamara käyvät mainiosti makkaran massaksi. Myös broileri ja riistakauden linnut sopivat makkaraan hyvin. Kokeilemalla saa erilaisia makuhermoja hiveleviä yhdistelmiä.

– Etenkin riistamakkaraan sopivat mukaan erilaiset yrtit, sienet, juustot, konjakki, marjat tai vaikkapa lokakuiseen suomalaiseen Octoberfest-henkeen höysteeksi mallas.

Eikä makkaran tarvitse olla missään nimessä vain lihasta. Vegaaneille löytyy myös hyviä ohjeita ja makuelämyksiä ympäri maailmaa.

– Riistaliha on yleensä melko vähärasvaista, joten mehevyyttä saa jauhamalla joukkoon silavaa ihan reippaasti, jopa 30 prosenttia tai pekonia. Maku kannattaa tarkistaa pyörittämällä taikinasta pieni koenokare ja paistamalla se pannulla.



Hiljaa hyvä tulee

Makkaramassa saa pyöriä yleiskoneen taikinakoukulla pitkään ja se laitetaan vetäytymään kylmään muutamaksi tunniksi.

Sitten alkaa mielenkiintoinen ja vähän jännittäväkin vaihe eli taikina pakataan makkarakoneella suoleen. Suolta ei kannata täyttää liian tiiviisti, sillä täyte useimmiten turpoaa hiukan kypsennyksen aikana.

Ennen kypsennystä makkarat voi nostaa hetkeksi huoneenlämpöön. Kuoreen voi tehdä coctail-tikulla reikiä ja sitten vaan paistamaan tai grillaamaan kypsäksi. Ennen paistoa makkara kannattaa kypsentää keittämällä. Ylimääräiset makkarat kannattaa pakastaa raakoina ja sopivina kerta-annoksina.

Yleensä mausteiseen makkaramassaan kannattaa lisätä hieman nestettä, noin ½ dl kiloa kohden.

– Nesteytys auttaa mausteiden sekoittumisessa ja imeytymisessä. Toivotusta lopputuloksesta riippuen voi kokeilla vettä, viiniä, olutta, konjakkia, jaloviinaa, viskiä, verta, kermaa tai maitoa.

Riistan omaa makua ei kannata peittää liikaa mausteiden alle.

– Suomen metsäistä ja omintakeista mietoa makua saa lisäämällä joukkoon vaikka kuivattuja suppilovahveroita tai katajanmarjaa rouhittuna.

KOTIKOKIN MEHEVÄ BRATWURST

Bratwurst-tyyppistä makkaraa saa sekoittamalla jauhelihakiloon noin 250 g silavaa, 1½ tl jauhettua valkopippuria, 1 tl jauhettua korianteria, 1 tl jauhettua inkivääriä, ½ tl jauhettua muskotinkukkaa, 2½ tl suolaa, hiukan silputtua chiliä ja kuivattua meiramia ja jauhettuja kuminansiemeniä. Nesteeksi 1–1½ dl olutta. Netistä löytyy mukavasti ohjeita bratwurstin valmistamiseen.

PERUNAMAKKARA

500 g keitettyjä perunoita (jauhoinen lajike)
3–4 dl maitoa
500 g sika-nautajauhelihaa TAI 1 kg sian ja naudan niskaa, lapaa, etuselkää lihamyllyllä jauhettuna
500 g paistijauhelihaa
500 g silavaa
1–2 sipulia
voita kuullottamiseen
noin 3 valkosipulin kynttä
noin 1 rkl suolaa
valko- tai mustapippuria
muskottipähkinää
reilusti tuoreita yrttejä (rakuunaa, persiljaa, timjamia, oreganoa)
(maitoa, kermaa, kermaviili, kananmunaa, smetanaa tms. ohentamiseen)

Keitä kuoritut ja paloitellut perunat. Soseuta ja lisää maito. Hienonna sipuli(t) ja kuullota voissa. Yhdistä jäähtynyt sose, sipulit, jauhetut lihat, silava ja mausteet. Vaivaa taikina hyvin, jopa 20–30 minuuttia. Lisää tarvittaessa nestettä (maitotuotteita), jotta saat aikaiseksi sopivan notkean massan. Kypsennä koepala ja tarkasta maku.

Pursota makkaramassa suoliin. Jätä massalle hieman turpoamisvaraa. Kierrä noin 15 cm pituisiksi makkaroiksi.

Vinkki: Massan voi maustaa myös savupekonilla. Osan lihasta voi korvata sydämellä. Makkara onnistuu hyvin myös suhteella 2/3 lihaa ja 1/3 perunaa.


RIISTA-MALLASMAKKARA

2 sipulia
2 valkosipulinkynttä
200 g pekonia
1 tl kokonaisia mustapippureita
4 katajanmarjaa
2 rosmariinin oksaa
2 tl sokeria
1 rkl maissitärkkelysjauhoja
1 1/2 rkl hienoa merisuolaa
2 kg peuran tai hirven jauhelihaa
500 g porsaan jauhelihaa
1 dl mallasuutetta (apteekista)
1 dl olutta

Kuori ja pilko sipulit sekä valkosipulinkynnet. Paahda sipulit kullanruskeiksi kattilassa. Lisää valkosipulit ja hienonnettu pekoni. Murskaa pippurit ja katajanmarjat morttelissa. Riivi rosmariinin oksista lehdet ja hienonna. Lisää mausteet pannulle ja anna paahtua hetken. Soseuta seos sauvasekoittimella tasaiseksi. Anna jäähtyä.

Sekoita sokeri, maissitärkkelys ja suola sipuliseokseen. Sekoita lihat keskenään ja lisää soseutettu sipuli-mausteseos lihojen joukkoon.

Nosta massa yleiskoneeseen tai sekoita käsin. Vaivaa massaa huolella ja lisää samalla mallasuutetta ja olutta ohuena nauhana vähän kerrallaan. Massan tulee olla tahmeaa. Paista koepala ja maista. Lisää tarvittaessa mausteita. Anna massan tasoittua yön yli jääkaapissa hyvin peitettynä.

Huuhtele suoli pujottamalla suolen pää hanan suulle. Valuta suolen läpi kylmää vettä. Solmi suolen pää ennen pursottamista. Pursota makkaramassa suoleen joko lihamyllyn makkarasuppilolla tai erillisellä makkarapursottimella. Painele suolesta kevyesti ilmat pois. Erota makkarat toisistaan pyöräyttämällä makkarapötkö sopivan kokoisiksi pätkiksi. Pidä suoli koko ajan kosteana. Älä purista suolta liian täyteen, jotta makkara ei halkea kypsentäessä. Makkarat voi solmia kiinni myös narulla.

Esikeitä makkaroita runsaassa vedessä hiljalleen noin 10 minuuttia. Jäähdytä. Kypsennä makkarat ruskean rapeiksi pannulla tai grillissä ritilän päällä.


MAKKARAKONEET

Lihamylly KENWOOD MG510

Metallirunkoinen lihamylly sopii monien eri ainesten jauhamiseen. Jauhaa voi raa'an tai kypsän lihan, kalan, vihannekset, pähkinät jne. Tuote sisältää korkealaatuisen teräksisen leikkuuterän ja kolme reikälevyä; hienon, puolikarkean ja karkean. Lihamyllyn kapasiteetti on noin 2 kg/min ja siinä on suunnanvaihtokytkin, jonka avulla riistan pienet ja usein jumittavat kalvot saa irrotettua vaivatta. Tuotteen mukana myös makkara- ja kebbesuppilot.

Teho: 1600 W
Ovh: 149 €
Myyntipakka: mm. Verkkokauppa.com


 

Lihamylly KENWOOD MG700

2 nopeuksisella lihamyllyllä voi jauhaa raakaa tai kypsää lihaa sekä kalaa, kanaa, pähkinöitä tai vihanneksia. Järeän lihamyllyn moottori käsittelee jopa 3 kg lihaa minuutissa ja siksi laite on saavuttanut suosiota muun muassa metsästysporukoiden keskuudessa.

Lihamyllyssä on suunnanvaihtokytkin, jonka avulla riistan pienet ja usein jumittavat kalvot saa irrotettua vaivatta.

Myyntipakkaus sisältää korkealaatuisen teräksisen leikkuuterän sekä kolme reikälevyä: hieno, puolikarkea ja karkea sekä makkara- ja kebbesuppilot. Niiden avulla valmistuvat lampaanlihakebbet helposti ja nopeasti.

Teho: 2000 W
Ovh: 279 €
Myyntipaikka: mm. Verkkokauppa.com

 


Lihamylly KENWOOD KAX950ME
, lisälaite Kenwood yleiskoneeseen

Lihamyllyllä voidaan punaisen lihan lisäksi jauhaa myös paljon muuta, kuten kanaa, ankkaa tai jänistä.  Lihamylly sopii hyvin myös kalan, kovien juustojen ja vihannesten jauhamiseen. Lihamyllyn mukana tulee kolme reikälevyä – normaali, keskikarkea ja karkea. Mukana pakkauksessa on myös kebbe- ja makkarasuppilot ohuemmalle ja paksummalle suolelle. 

Ovh:129 €
Myyntipaikka: mm. Verkkokauppa.com

 

 

Lihamylly BOSCH MFW68660

Erittäin tehokas malli, käsittelee jopa 4,3 kg minuutissa. Monipuolisten lisätarvikkeiden ansiosta valmistat helposti vaikka jauhelihaa, vihannesmurskaa. Mukana tulee myös raastinosa; laaja valikoima raastinlevyjä, joilla voi raastaa, leikata ja paloitella makkaroita. Makkarasarvella on helppo tapa täyttää tuoreita, kotitekoisia makkaroita ja kebbeä.

Teho: 800 W
Ovh: 359 €
Jälleenmyyjät: mm. Verkkokauppa.com, Gigantti ja Kärkkäinen



Lihamylly BOSCH MFW66020

Käsittelee 3 kg minuutissa, tehokas lihamylly nopeaan ja luotettavaan käyttöön päivittäin; lihan jauhamiseen ja makkaroiden tekoon makkarasarvella.

Teho: 600 W
Ovh: 229 €
Jälleenmyyjät: mm. Verkkokauppa.com ja Prisma

 

TreSpade sähköinen lihamylly ja makkarasuppilo

Materiaalina tinattu valurauta ja valmistusmaa Italia. Laitteella saa lihan jauhettua ja massan puristettua suoleen.

Teho: 300 W. Käyttöteho 60 kg / tunti
Ovh: 299 €
Jälleenmyyjä: Chez Marius Oy

 

Teksti: Mirkka Kortelainen
Kuvat: Länsi-Suomen Maa- ja kotitalousnaiset ja valmistajat

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi: