Ihmisten keskellä omimmillaan

21.05.2019, klo 13:40

Jorma Uotinen on tuttu niin estradeilta, televisiosta kuin Kuopion kaduiltakin. Avoin asenne on kuljettanut elämässä eteenpäin.


Kuopion tori on Uotisen mukaan ainutlaatuinen paikka. Kesällä hän viihtyy toriesitysten yleisön joukossa.


”Tänä yönä tulee halla”
tokaisi isoäiti, eikä tiennyt millaisen tapahtumaketjun aloittaa. Lapsenlapsi valvoi ikkunanpieleen nojaillen ja odotti salaperäisen yövieraan saapumista. Mitään ei näkynyt, mutta muisto jäi voimakkaana pieneen mieleen.

Viisitoista vuotta myöhemmin isoäidin sanat vihdoin konkretisoituivat, kun nuori mies katseli Hugo Simbergin hallaa kuvaavaa maalausta. Muistijälki vahvistui, jatkoi kypsymistään. Kun toiset viisitoista vuotta oli kulunut, muistosta muotoutui tanssiteos Halla. Tekijänä Jorma Uotinen.

Tällaiset aistimukset ovat aina ohjanneet Jorma Uotisen, 68, taiteellista työtä. Luovuus on avoimuutta ja kykyä aistia ympärillä olevia asioita.

– Kerran ajomatkalla mustan yön keskellä tunsin uppoavani, mistä syntyi Black Water -teos. Jord-teos taas sai alkunsa siitä, kun näin ensimmäistä kertaa punaista maata, Uotinen avaa.

 

Kaikkia makuja ei tarvitse miellyttää

Nykyään Jorma Uotinen on tunnettu taiteilijaprofessori, koreografi, muusikko, tanssija, luennoitsija, tv-tähti ja taiteellinen johtaja. Hän ei ole itse koskaan hakenut uusiin tehtäviin, vaan ne ovat tulleet vastaan omalla painollaan.

Ensimmäinen suuri mullistus oli kutsu Pariisiin, sitten Suomen Kansallisbaletin johtoon ja edelleen Kuopio Tanssii ja Soi -festivaalin taiteelliseksi johtajaksi. Viimeistään Tanssii tähtien kanssa -ohjelman tuomarina Uotinen nousi suuren yleisön tietoisuuteen.

– En ole pelännyt uusia asioita tai vastuuta. Jos on ehdotettu vaikka tanssimista ratikassa, olen lähtenyt epäröimättä mukaan.

– Näkyvissä tehtävissä on tietysti suurennuslasin alla. Kaikkia makuja ei voi miellyttää, ja se täytyy oppia hyväksymään.

Uotisen uralla luovuus ja johtajuus nivoutuvat yhteen. Luovat ratkaisut ovat hänestä osa kaikkien ihmisten elämää. Vuosien varrella niiden tekemisessä onneksi kehittyy.

– Pitää olla nöyrä, mutta ei nöyristellä. Asemalla ei ole merkitystä, vaan aikaansaannoksilla. Kuten lempirunoni alkaa: ”Ollaksesi suuri, pane kaikki mitä olet, pienimpäänkin, mitä teet – –” (Fernando Pessoa). Tätä korostan myös johtajuuteen ja tiimityöhön liittyvillä luennoillani.


Tänä vuonna Jorma Uotinen toimii viimeistä vuottaan Kuopio Tanssii ja Soi -festivaalin taiteellisena johtajana. Pitkä suhde Kuopioon ei ole kuitenkaan katkeamassa.


Kohtaamiset antavat energiaa

Kuopioon Jorma Uotisella on pitkä suhde. Ensimmäistä kertaa hän esiintyi Kuopio Tanssii ja Soi -festivaalilla jo 70-luvulla, ja on toiminut sen taiteellisena johtajana nyt 18 vuotta. Edessä oleva festivaalin 50. juhlavuosi on Uotisen viimeinen vuosi tehtävässään.

– Luvassa on jälleen maailmanluokan ohjelma. Olen aina tykännyt kohdata ihmisiä, en piilotella taustalla. Samalla olen antanut festivaalille kasvot.

– Kuopio seuraa minua ja minä Kuopiota varmasti jatkossakin. Kuopiolaisissa on lämmintä ja positiivista energiaa. He ovat ottaneet minut omakseen. Tänäänkin eräs nainen pysäytti minut kadulla kehuakseen tyyliäni ja totesi ensimmäisenä ”ai se olitkin sinä”.

Ihmisten kohtaaminen antaa Uotiselle energiaa myös taiteellisessa työssä. Esiintyjä ja yleisö vaikuttavat aina toisiinsa.

– Esityksessä on tärkeää se, millaisen energian välittää. Toisaalta kaikki vaikuttaa kaikkeen. Kun yleisö on mukana, voi syntyä aivan valtava energiapommi. Se on huikeaa.

 

Elämä yllättää

Uotinen on ihminen, joka ei valita säästä ja välttelee sanaa kiire. Intensiivisen elämän keskellä hän ei halua hukata energiaa asioihin, joihin ei voi vaikuttaa. Sen sijaan hän näkee kaikessa voimaa.

– Rakastan katsella esimerkiksi harmaan taivaan sävyjä ja tihkusadetta. Saan myös valtavasti energiaa Suomen kesän valosta. Se on ainutlaatuisuus, jota ulkomaalaiset tanssijatkin istuvat vielä aamukolmelta ulkona ihastelemassa.

Tulevaan Uotinen ei aseta tavoitteita. Elämä ei ole suoritus, vaan voi yllättää. Toiveena on pysyä terveenä ja jatkaa esiintymistä. Syksyllä hän on mukana ”Uotinen goes Kekkonen”-työnimellä kulkevassa tanssiteoksessa ja jatkaa omia konserttejaan – myös Kuopiossa.

– Kulttuuri on lopulta se, mitä ihmisistä jää jälkeen. Parhaimmat teokset kestävät aikaa ja vievät sukupolvien perintöä eteenpäin.

Kuopio Tanssii ja Soi -festivaali täyttää 50 vuotta

Tanssia on tehty Kuopiossa näkyväksi jo pitkään. Ilo, intohimo ja halu jatkuvaan kehittymiseen ovat vieneet eteenpäin. Juhlavuoden Kuopio Tanssii ja Soi -festivaaliviikko on 12.–18.6.2019. Ohjelman löydät osoitteesta: www.kuopiodancefestival.fi.

 

Teksti: Sonja Rahkonen
Kuvat: Jape Tiitinen

 

 

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi: