Focaccia – italianherkkua viikonloppuun

26.10.2018, klo 12:03

Italialainen ruoka vie usein niin sanotusti kielen mennessään. Kotona voi hyvin nauttia italialaisesta focacciasta, joka valmistuu helpolla ja joka kutkuttaa makuhermojen lisäksi hyvistä valmistuksen aikaisista tuoksuista nauttivia hermoja.

 

Focaccia on herkullinen leipävaihtoehto viikonlopun ateriahetkiin tai illanistujaisiin. Se on makuhermoja kutkuttava vaihtoehto perinteiselle leivälle yrtteineen ja muine makua antavine lisäkkeineen.

Parhaimmillaan focacciassa maistuvat tuoreet yrtit. Onneksi niitä on hyvin saatavana myös meiltä ympäri vuoden. Tuoreet yrtit ovat oikeastaan edellytys parhaaseen lopputulokseen pääsemiseksi.

Litteä, maistuva leipä uunipellillä

Reseptistä tulee koko uunipellillinen litteää leipää. Focaccia valmistuu vaivattomasti, koska sen taikina ei vaadi vaivaamista. Ainekset vain sekoitetaan kunnolla käsin tai puukauhalla.

Durum-vehnäjauhot antavat valmiille leivälle sopivasti kuohkeutta. Voit myös kokeilla sekoittaa tavallisia vehnäjauhoja ja durum-vehnäjauhoja puoliksi, jos esimerkiksi durum-jauhoja ei ole riittävästi kotona.

Valmista taikina nousemaan

Aloita sekoittamalla puoli annospakkausta kuivahiivaa 42 asteiseen veteen. Lisää veteen oliiviöljy, suola ja durum-vehnäjauhot. Sekoita hyvin. Käytä jauhoja sen verran, että taikina ei enää tartu paljoa käsiin. Taikinan ei tarvitse kuitenkaan olla kuivaa. Lisää loppuvaiheessa taikinaan kunnon puserrus juoksevaa hunajaa.

Jätä valmis taikina astiaan lämpimään paikkaan ja peitä se keittiöpyyhkeellä. Anna taikinan nousta noin tunti, jona aikana taikinan pitäisi kohota noin kaksinkertaiseksi.

Ota uunipelti ja peitä se leivinpaperilla. Laita tässä vaiheessa uuni esilämpenemään 250 asteeseen.

Nosta taikina leivinpaperille. Levitä taikina käsin pellille painelemalla sitä. Kun taikina on tasaisesti pellillä, painele sen sisään pieniä paloja aurinkokuivattua tomaattia sekä oliivin palasia. Tomaattien painanteisiin saa tulla runsaasti aurinkokuivatuissa tomaateissa olevaa öljyä.

Peittele aurinkokuivatut tomaatit mozzarella-juustopaloilla ja oliivit sinihomejuustolla. Tietenkin voin käyttää peittelyyn myös pelkästään mozzarella-juustoa ja käyttää pelkästään oliiveja tai aurinkokuivattua tomaattia.

Ripottele päälle pieneksi leikattuja yrttejä ja kaada pintaan vielä reilusti oliiviöljyä. Ripottele lopuksi päälle hieman sormisuolaa tai isoja merisuolahippuja.

Nyt focaccia on valmis 250 asteen esilämmitettyyn uuniin. Paista leipää uunissa noin 20 minuuttia. Seuraa ettei leipä pala, vaan saavuttaa kauniisti värjäytyneen pinnan. Anna leivän jäähtyä hetki uunista ottamisen jälkeen. Tarjoile tuore leipä perheelle tai vierailla ja nauti.

Aineet

3,5 dl lämmintä vettä
0,5 dl oliiviöljyä
½ pkt kuivahiivaa
2 tl suolaa
2 tl hunajaa
Noin 7 dl durum-vehnäjauhoja
Aurinkokuivattuja tomaatteja öljyssä
Oliiveja
Mozzarella-juustoa
Sinihomejuustoa
Tuoretta timjamia
Tuoretta rosmariinia
Tuoretta oreganoa
Oliiviöljyä
Sormisuolaa

Teksti ja kuvat: Ari J. Vesa

 

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi: