Ensimmäiseen uuteen kotiin

28.06.2019, klo 11:17

Muutto on monelle suuri elämänmuutos, varsinkin kun se tapahtuu ensimmäistä kertaa, yksin omaan kotiin. Itse olen ajatellut muuttavani omilleni lukion jälkeen. Jos lähden jatkamaan opintojani jossain kauempana, on muutto silloin pakollinen. Olen muuttanut elämäni aikana yhteensä viisi kertaa, ensin Kuopion alueella ja sen jälkeen myös Espanjaan ja takaisin. Seuraavaksi ajattelin, että suuntana voisi olla esimerkiksi pääkaupunkiseutu. Kun muuttaa uuteen kaupunkiin, joutuu taakseen jättämään tutut maisemat ja kaikki läheiset ihmiset. Muutto kuitenkin antaa paljon uusia kokemuksia ja mahdollisuuksia, jotka kannattaa ottaa avoimin mielin vastaan. Kaiken tämän muutoksen keskellä pitää kuitenkin ottaa huomioon myös käytännön asiat, kuten vakuutusten ja sähkösopimusten laatiminen, sekä itse muuttaminen.

Kun on hommaamassa vakuutusta uuteen kotiin, kannattaa miettiä, kuinka paljon siitä on valmis maksamaan. Jos vakuutuksen omavastuu on isompi eikä se kata kaikkia vahinkoja, on se halvempi kuin vakuutus, joka kattaa melkeinpä kaiken tulvasta villieläimen tunkeutumiseen asti. Henkilökohtaisesti olisin valmis maksamaan vakuutuksesta hieman enemmän. Koen, että hyvä ja kattava vakuutus antaisi minulle turvallisuuden tunteen ja tiedon siitä, että jos jotain pääsisi sattumaan, en olisi aivan pulassa. Myös osoite täytyy muistaa ennen muuttoa muuttaa, mutta sen voi onneksi tehdä helposti Postin nettisivuilla.


Vaikka muuttaa vuokralle, joutuu sähkösopimuksen yleensä tekemään itse. Tällöin pitää alkaa miettimään sitä, mistä sähköä haluaa ostaa ja minkälaista sähköä haluaa ostaa. Jos elää tiukalla opiskelija budjetilla, on ymmärrettävää, jos haluaa valita sen kaikista halvimman sähkösopimuksen. Monet kuitenkin haluavat pienentää omaa hiilijalanjälkeään ja valitsevat siksi esimerkiksi puu-, vesi- tai tuulisähkön. Sähkönmyyjää valitessa kannattaa vertailla eri sähköyhtiöitä ja niiden palveluita. Esimerkiksi Väre, joka on siis Kuopion Energian, Savon Voiman, Lappeenrannan Energian ja Jyväskylän Energian yhdessä omistama sähkönmyyntiyhtiö, tarjoaa erilaisia sähkösopimuspaketteja. Niistä minun ehdoton lempparini on viihdesähkö, jossa saa Viaplayn osana kuukausittaista sähkösopimusta. Väreellä on käytössä myös Väppi niminen sovellus, joka on kuin jokaisen asiakkaan henkilökohtainen energiavalmentaja. Sen avulla voi hallita sähkösopimukseen liittyviä asioita ja tarkkailla sekä vähentää omaa energiankulutusta.


Kun tietää millaista sähköä haluaa ostaa ja keneltä, on aika tehdä sähkösopimus. Monien sähköyhtiöiden kanssa sen voi tehdä helposti netissä tai puhelimitse. Mm. Väreen nettisivulta löytyy muuttajan sähkösopimus. Siinä vastataan muutamaan kysymykseen ja tämän perusteella saadaan helposti selville omia tarpeita vastaava sähkösopimus. Muutkin sähkösopimukset voi hankkia helposti suoraan netistä. Jos jokin asia askarruttaa, kannattaa vain olla reippaasti yhteydessä sähköyhtiön asiakaspalveluun.


Tottakai myös tavaroiden siirtäminen kuuluu muuttoon. Kannattaa jo ajoissa alkaa miettimään, kuinka aikoo tavaransa muuttaa paikasta toiseen. Jotkut haluavat muuttaa tavaransa itse, kun taas toiset turvautuvat muuttofirmoihin. Kun muuttaa ensimmäiseen omaan kotiin, ei yleensä ole paljoa tavaraa tai varsinkaan huonekaluja mukana. Harva saa suostuteltua vanhempia luopumaan omista sohvista ja keittiönpöydistä, jolloin ne joutuu ostamaan itse uuteen kotiin. Mielestäni se ei ole yhtään huono juttu, saa ainakin tehdä kodista juuri oman näköisensä, kun sen sisustaa alusta loppuun.


Eniten minua omilleen muuttamisessa jännittää raha-asiat. Olisi oikeastaan pakko mennä koulun ohella töihin, jotta saisi maksettua vuokran ja muut pakolliset menot. Tuntuu vähän tyhmältä, että koko palkka menisi asumiseen, jonka saan ilmaiseksi, kun asun kotona vanhempieni luona. Mutta toisaalta jossain vaiheessahan se on kuitenkin itsenäistyttävä, enkä oikeastaan parempaakaan aikaa sille keksi. Toivottavasti olen siis parin vuoden päästä tähän aikaan onnellisesti uudessa kodissa, joka on täynnä uusia mahdollisuuksia.


Kuopion Energia Oy
Mona Alanko
kesäsomettaja

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi: