Energiatehokkuutta loma-asunnolla

12.07.2019, klo 10:44

Loma-asumisen energia- ja ekotehokkuuteen vaikuttaa moni asia. Perinteiseen mökkielämään voi kuulua asunnon matalampi varustelutaso ja luonnonmukainen asuminen, mutta yhä useampi loma-asunto rakennetaan kakkoskodiksi kaikkine varusteineen.


Erityisesti rakennuksen pitäminen lämpimänä ympäri vuoden lisää loma-asumisen ympäristökuormitusta. Loma asuntoa saatetaan myös viilentää kesähelteellä.

Kodin ja loma-asunnon väliset matkat tuovat lisää energiankulutusta lomakauteen. Kokonaiskuormituksen vähentämiseksi pitää miettiä myös järkeviä liikkumismuotoja.


Vinkkejä ekotehokkaaseen loma-asumiseen:

– Hyödynnä uusiutuvia energialähteitä, puun pienpolttoa, aurinkopaneeleita ja -keräimiä sekä ilmalämpöpumppua. Tarvitseeko tiloja lämmittää myös talvella? Tarvitaanko peruslämpöä vai riittääkö ylläpitolämmitys?

– Mieti vesihuoltoratkaisut huolella – sekä käyttöveden että harmaiden ja jätevesien käsittelyn kannalta. Talviaikana vesiputkistot ja -järjestelmät tulee suojata jäätymiseltä.

– Mieti, mitä sähkölaitteita ja -järjestelmiä mökillä tarvitaan. Riittäisikö aurinkosähköjärjestelmä tuomaan riittävästi mukavuuksia mökille?

– Huolehdi jätehuollosta. Lajittele, kierrätä ja kompostoi. Omasta kompostista saat multaa kesäkukkiin ja ravinteikasta lisää kasvimaalle.

– Käytä julkista liikennettä myös mökkimatkoilla. Ketjuta asiointeja ja matkoja, jolloin liikkumisen tarve voi vähentyä. Hyödynnä lähialueen palveluja, jolloin kauppareissut voi ehkä tehdä pyöräillen tai vaikkapa soutuveneellä.

– Nauti luonnonläheisestä ja energiapihistä lomasta.


Lataa sähköinen opas loma-asumiseen

Paranna ja ylläpidä loma-asumisen energiatehokkuutta -opas on vuosikellon muotoon laadittu opas loma-asuntojen vuokraajille, mutta vinkit sopivat hyvin jokaiselle mökinomistajalle. Oppaassa on kuukausittain tärkeitä huolto- ja ylläpitovinkkejä, joiden avulla kiinteistön energiatehokkuutta sekä asumisviihtyvyyttä ja -turvallisuutta voi helposti edistää.

Opas on ladattavissa täältä.


Kuva: Scanstockphoto


Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi: