Energiansäästöviikko: Energia-asiat tutuksi kolmen piipun alla – ysit valmiina ilmastotekoihin

26.11.2018, klo 08:02

Yhdeksäsluokkalaisten Energiansäästöviikon vierailu osuu melkoiseen ajankohtaan, sillä koruttomat uutiset kansainvälisestä ilmastoraportista on julkaistu juuri. Muutoksia pitää tehdä ja nopeasti. Turhaa energiankulutusta vähentämällä voi säästää sekä ympäristöä että euroja.


Neulamäen koulun 9B-luokan Emmi Auvinen ja Arttu Lämpsä pääsivät näkemään omin silmin, mitä kolmen piipun alla oikeasti tapahtuu. Energia-asiatkin jäivät paremmin mieleen paikan päällä.  

Lokakuisena maanantaiaamuna parikymmentä Neulamäen koulun 9B-luokan oppilasta astuu Haapaniemen voimalaitoksen ovista sisään silmin nähden jännittyneinä. Luokkahuone vaihtuu hetkeksi aivan erilaiseen ympäristöön.

Vierailu liittyy meneillään olevaan Energiansäästöviikkoon, joka kampanjoi järkevän ja ympäristöystävällisen energiankäytön puolesta. Jo yli parikymmentä vuotta Kuopion Energia on kutsunut yhdeksäsluokkalaisia tutustumaan energiantuotantoon ja oppimaan lisää siitä, millaisia valintoja omassa elämässä voi tehdä.

– Tykkään nähdä asiat itse pelkän teorian sijaan. Aiemmin olen mennyt tästä vain ohi, mutta nuo piiput näkyvät kyllä meille kotipihallekin, kertoo ennakkoajatuksistaan 9B:n oppilas Emmi Auvinen.

– Tosi mielenkiintoista päästä sisälle selvittämään, mitä täällä oikeasti tapahtuu. Asiat jää paremmin mieleen paikan päällä. Tiedän kyllä, että jotain täällä poltetaan, jatkaa luokkatoveri Arttu Lämpsä.

 

Energian säästäminen on ympäristön säästämistä

Vierailu alkaa tietoiskulla energiayhtiön ja voimalaitoksen toiminnasta, josta päästään luontevasti energian säästämisen merkityksen ja keinojen kimppuun. Porukkaa isännöivä sähkökaupan asiantuntija Jorma Takkinen nostaa ilmastoasiat esiin. Niiden korostaminen juuri nuorille on ehdottoman tärkeää.

– Näin Energiansäästöviikolla on tietysti puhuttava ilmastonmuutoksesta. Juuri julkaistu ilmastoraporttikin osoittaa tilanteen pahenevan. Meidän pitää jumpata korvien väliä ja oppia karsimaan turhanpäiväistä energiankulutusta. Isoimmat muutokset ovat vielä edessä.

– Energiaa on myös tuotettava mahdollisimman puhtaasti ja tehokkaasti. Voimalaitosten toimintaa säädetään ja säädetään, jotta mitään ei mene harakoille. Myös ympäristöystävällisten energialähteiden osuus kasvaa jatkuvasti. Kun käyttäjätkin viilaavat omaa kulutustaan, saadaan kokonaisuus toimimaan fiksummin.

Ilmastonmuutos onkin koululaisille jo tuttu juttu. Siitä on kuulemma puhuttu alakoulusta asti. Omia tapoja ollaan myös valmiita muuttamaan.

– On ihan hyvä kuulla, että täällä on jo saavutettu tavoitteita biopolttoaineiden määrän suhteen. Kotona kaikki suihkussa käymiset, lämmitykset ja ilmastoinnit on asioita, joissa voisi säästää. Yritän varmasti tehdä itsekin asioita eri tavalla, lupaa Arttu.

Myös Emmille omat valinnat ovat tärkeitä.

– Olen puhunut vanhempien kanssa, miten suihkujen pituus tai vaikka valojen päälle jääminen vaikuttavat. Sitä aina miettii omalta kohdalta, mitä voisi tehdä paremmin, jotta ilmastonmuutos hidastuisi.

 

Energiaa koko alueen tarpeisiin

Turvallisuusohjeiden jälkeen on aika pukea kypärät, suojalasit ja huomioliivit. Turvavarusteisiin sonnustautuminen herättää hilpeyttä. Vihdoin neonkeltainen joukko pääsee marssimaan Takkisen perässä varsinaisen voimalaitoksen puolelle.

Yhdeksän kerrosta, kilometreittäin putkia, yli 500-asteinen kattila, toistasataa rekkakuormallista polttoaineita päivittäin… Voimalaitoksessa numerot havainnollistavat hyvin paikallista energiantuotantoa ja sen kokoluokkaa. Esimerkiksi kaukolämpöä pystytään tuottamaan vuodessa terawattitunti eli 1000 miljoonaa kilowattituntia, mikä lämmittää Takkisen mukaan ”koko Kuopion kylää”.

– Koulussa energia- ja sähköasioita on käsitelty eri oppiaineissa. Silti täällä paikan päällä kaikki jotenkin konkretisoituu, kun pääsee näkemään itse asioita, toteaa Emmi.

– Valtava viisikymmentämetrinen lämpökattila ja erilaiset energianlähteet jäävät mieleen. Täältä varmaan tulee myös sähköä meidän kotiin Särkiniemessä. Aamulla ei kotona ollut kylmä ja sain puhelimen ladattua, miettii Arttu näkemänsä yhteyttä omaan elämään.

 

Miltä näyttää tulevaisuus?

Uudet energiaratkaisut tekevät tuloaan ihmisten arkeen. Tietoiskussakin esiin nousseet uusiutuvan energian ja sähköisen liikenteen mahdollisuudet näkyvät jo nuorten elämässä – tai ainakin tulevaisuuden haaveissa.

– Uskon, että aurinkosähkö on tulevaisuutta. Mökillä on jo aika paljon aurinkopaneeleita, joista saamme sähköä. Itse en tiedä niistä kovin paljon, vaan pitäisi kysyä ukilta lisää, kertoo Emmi.

Arttukin on aurinkoenergian lisäämisen kannalla, vaikka sen riittävyys pimeän talven keskellä vähän mietityttää. Myös tien päällä on tullut vastaan jotain mielenkiintoista.

– Sähköautoja olen nähnyt etenkin keskustassa. Sellainen olisi kyllä hieno itsellekin. Ajokortin saamiseen on enää kolme vuotta. Nyt ajelen kouluun mopolla, joka käy ihan perinteisellä polttoaineella.

Omat tulevaisuuden suunnitelmat eivät ole vieraille vielä ihan kirkkaita. Lopuksi Takkinen kertoo kuitenkin energia-alasta mahdollisena työpaikkana. Fiksuille ja koulutetuille osaajille on monenlaisia hommia tarjolla.
– Ei voi koskaan tietää, kenen kanssa uratiet vielä kohtaavat. Sen voin taata, että energia-alan kehitys ja älykkäämmät energiaratkaisut ovat vahvasti mukana näidenkin nuorten arjessa. Arttu saa varmasti sähköautonsa ja Emmi kotinsa katolle aurinkopaneeleita. Yrityksenä olemme sitoutuneet kansalliseen energiatehokkuussopimukseen, eli säästämme energiaa omassa toiminnassamme ja opastamme asiakkaitamme käyttämään energiaa fiksusti. Yhdessä saamme muutoksia aikaan.

 


Energiansäästöviikolla Haapaniemen voimalaitokseen tutustui joka päivä neljä eri luokkaa. Neulamäen koulun 9B:n oppilaiden mielenkiinnon nappasi erityisesti laitoksen valtava lämpökattila.

 

Energiansäästövinkkejä arkeen, ole hyvä!

Energiansäästöviikkoa vietetään vuosittain viikolla 41. Viikko kannustaa järkevään energiankäyttöön, johon onkin syytä kiinnittää huomiota jatkuvasti. Ympäristö ja kukkarosi kiittävät.

1) Lämmitys: Talvella sisätilojen tavoitelämpötila on +21,5 °C. Jokainen ylimääräinen aste lisää lämmityksen energiankulutusta viidellä prosentilla. Ota lämpömittari käyttöön ja säädä asteet kohdilleen.

2) Liikkuminen: Kannusta itseäsi ja läheisiäsi työ- ja koulumatkojen liikkumiseen kestävästi. Älä ajele yksin polttoainesyöpöllä, vaan valitse kävely, pyöräily, joukkoliikenne tai vaikka kimppakyyti.

3) Ruoka: Tee vähemmän ympäristöä kuormittavia ruokavalintoja. Suosi lähellä tuotettuja raaka-aineita, hanki sopivia pakkauskokoja ja minimoi ruokahävikki. Haasta itsesi loihtimaan ateria kaapissa jo olevista aineksista.

Lähde: Energiansäästöviikon materiaalit, motiva.fi

Teksti: Sonja Rahkonen
Kuva: Hannu Miettinen


 

 

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi: