Joko nyt nappaa?

23.09.2019, klo 16:02

Kuopion Energian ja Savon Voiman fuusioimista on yritetty vuosikymmenten aikana useaan otteeseen.

Välillä on päätöksenteossa päästy lähelle ratkaisua, toisinaan valmistelu on lopetettu lyhyen tunnusteluvaiheen jälkeen. Nyt omistajien asettama neuvotteluryhmä on saavuttanut neuvottelutuloksen, jonka pohjalta Savon Voiman omistaja, Savon Energiaholding, on tehnyt Kuopiolle tarjouksen Kuopion Energian osakkeiden ostamisesta. Tarkoituksena olisi kaupan jälkeen fuusioida energiayhtiöt.

Operatiivisen johdon näkökulmasta yhtiöiden yhdistäminen olisi järkevää. Väkisinhän fuusiolla saavutettaisiin hyötyjä verrattuna nykytilanteeseen, jossa vierekkäin sijaitsevat yhtiöt tekevät osittain samoja asioita. Päällekkäisyyksiä purkamalla saavutettaisiin säästöjä, joista riittäisi jaettavaa niin omistajille kuin asiakkaillekin.

Säästöjäkin tärkeämpänä näen suuremman kokonaisuuden tuomat mahdollisuudet. Kasvihuonekaasupäästöjen vähentämistavoitteet asettavat energia-alalle paineet kehittää tuotantoa vähäpäästöisempään suuntaan. Suuremmalla yhtiöllä olisi paremmat resurssit kehittää ja kokeilla uutta. Jotain vastaavaa kuin St1:n geolämpöprojekti Espoossa. Resurssiviisautta olisi myös yhdistää yhtiöiden polttoaineen hankinta ja miettiä logistiikka siltä osin uusiksi.

Sähkön siirtohinnoittelun säilyminen erillisenä Kuopion ja muun maakunnan alueilla taattaisiin säilyttämällä siirtoyhtiöt erillisinä. Tämä myös tyrmää pelot kuopiolaisten osallistumisesta maaseudun säävarman sähköverkon rakentamiskustannuksiin.

Kaukolämpöverkoissa jo nykyisin käytössä oleva verkkokohtainen hinnoittelu jatkuisi fuusion jälkeenkin. Nykyistä osaamista ja hyviä käytäntöjä olisi helpompi jakaa kuin nykytilanteessa. Esimerkiksi voisin nostaa Kuopion Energian panostukset kaukojäähdytykseen.

Yhdistämishanke on kaatunut aiemmilla kerroilla. Onko jokin tällä kertaa toisin? On muutama mielestäni ratkaiseva asia. Ensinnäkin Kuopion kaupungin omistusosuus Savon Voimasta on kuntaliitosten myötä noussut jo 18,7 prosenttiin. Kuopio on ylivoimaisesti suurin yksittäinen omistaja ja sen intressin omistustensa yhdistämiseen kuvittelisi kasvaneen. Toiseksi yhtiöt yhdistivät vuoden vaihteessa sähkökauppaliiketoimintonsa. Väre Oy on osoittautunut toimivaksi ja yhteistyö omistajayhtiöiden kesken on ollut hyvää. Kolmanneksi yhteisen asiakaspalvelukeskuksen valmistelu on lähentänyt yhtiöitä.

Jos energiayhtiöiden fuusioiminen on ollut pitkissä puissa, on sitä myös Suomen jalkapallomaajoukkueen pääsy arvokisoihin. EM-turnauspaikka ratkeaa syksyn aikana, samoihin aikoihin fuusiohankkeemme kanssa. Jonain päivänä kumpikin toteutuu, ehkä molemmat jo tällä yrittämällä.

Jännittävää syksyä!

Esa Lindholm
toimitusjohtaja
Kuopion Energia Oy

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi: