Valmentaja Elina Salomäki vastasi Kuopion kutsuun: Joukkueessa antaa itsestään enemmän

26.11.2018, klo 08:28

Urheilijan elämä voi tarjota ainutkertaisia huippuhetkiä, mutta helpolla ne eivät tule. Vaikeita aikoja voi osua kenelle tahansa, mutta julkisuus tekee ne vielä haastavammiksi. Aiheeseen on tarttunut opinnoissaan Puijo Wolleyn naisten edustusjoukkueen valmentaja Elina Salomäki. – Lööpeissä näkyvät ikävät tarinat, mutta miten urheilijoita pystyisi tukemaan?


Lentopallovalmentaja Elina Salomäki viihtyy mäyräkoirineen kotona ja veden äärellä. Hän lenkkeilee mielellään satamassa ja Puijon maisemissa.


37-vuotias Elina Salomäki on lentopalloväelle tuttu tekijä vuosien takaa Suomen naisten maajoukkueen kapteenin roolista. Puijo Wolleystä tuli pohjalaisen huippupelaajan oma seura muutama vuosi sitten hetkellä, jossa luottamus ja arvostus pelaajana merkitsivät hänelle tavallistakin enemmän. Salomäki oli maajoukkueuransa jälkeen pelannut ammattilaisena Espanjassa ja kärsinyt polvivammasta, mutta jäänyt ilman hoitoa ja joutunut pelaamaan polvi puudutettuna. Kun seurasta ei saanut apuja, Elina palasi Suomeen kuntouttamaan jalkaansa.

– Puijosta tuli sitten tarjous. Kerroin, etten ole täysin pelikunnossa, mutta pelasin täällä silloin loppukevään. Puijo Wolley tuntui heti omalta seuralta. Voitimme ykkössarjan ja täpärästi hävittiin liigakarsinnat, hän muistelee.

Salomäki totesi Kuopion lentopallokaupungiksi, jossa on hyvä elää, opiskella ja treenata. Hän mainitsee urheiluakatemian ja monipuoliset harjoittelumahdollisuudet, joiden varaan voi rakentaa pitkäjänteistä menestystä.

Itse hän jatkaa valmentajan työn ohessa psykiatrisen sairaanhoitajan opintojaan ammattikorkeakoulussa Vantaalla, ja työskentelee lisäksi hoitajana Niuvanniemen sairaalassa.

 

Lentopallo voitti kilpatanssin

Urheilu on vienyt Elinaa viisivuotiaasta asti. Hän on viettänyt paljon aikaa lentopallohalleilla, missä isovelikin pelasi. Toisena harrastuksena oli kilpatanssi, josta oli hänelle erityistä hyötyä koordinaation kehittämisessä, kun pituutta alkoi tulla. Ulottuvuudesta oli etua lentopallouralla, joka vei lopulta lajina voiton kalliista kilpatanssista.

– Olen täysin joukkueurheilija, jolla ei ikinä ole ollut halua ollakaan yksilöurheilija, Elina Salomäki tunnustaa.

– Pidän sekä valmentajana että pelaajana joukkuelajien monimutkaisuudesta, siitä miten eri persoonat saa toimimaan yhdessä. Joukkueessa antaa itsestään enemmän.

Hän muistuttaa, että ammattilaisurheilu on usein yksinäistä eikä yksityiselämää ole paljon. Kun koko elämä pyörii urheilun ympärillä, läheisten tuki ja ymmärrys ovat tärkeitä. Joukkuelajissa joukkue on aina arjessa mukana.

– Lentopallokausi kestää yhdeksän kuukautta. Viikossa on ehkä yksi vapaapäivä, jolloin toivutaan lauantain peleistä. Jos siihen lisää maajoukkuekesät, urheilu on ympärivuotista. Hienot reissut ja pelit ovat kuitenkin aika pieni osa kokonaisuudesta, Salomäki toteaa.

 

Valmentajalla iso rooli nuorten elämässä

Elina Salomäki kävi koulunsa Kauhajoella ja suuntasi ylioppilaaksi tultuaan pariksi vuodeksi Australiaan. Sieltä hän muutti Yhdysvaltoihin, missä opiskeli psykologian kandidaatin tutkinnon yliopistossa ja pelasi urheilustipendillä neljä vuotta. Sen jälkeen hän jatkoi valmentajana samassa Louisianan yliopistossa.

– Psykologia on aina kiinnostanut, ja etenkin nyt kun työskentelen psykiatrisena sairaanhoitajana, se on varmistunut omaksi alaksi. Siitä on myös hyötyä valmentamisessa, joka on suurin motivaationi, hän sanoo.

Salomäki tietää omasta kokemuksesta, miten suuri rooli valmentajalla voi olla nuoren elämässä. Hänellekin perheen ulkopuoliset aikuiset ovat merkinneet paljon. Yhdysvalloissa hän itse valmensi lukioikäisiä julkisessa koulussa, missä oli nuoria monenlaisista lähtökohdista. Taistelu stipendeistä oli kovaa, joten Salomäelle painui mieleen, kun oma valmennettava onnistui suuren työn tehtyään saamaan stipendin ja tarjouksen yliopistoon.

– Siinä ympäristössä valmentajan tärkeys korostui. Parhaimmillaan voi antaa enemmän kuin urheilun taitoja, hän sanoo.

Salomäen mukaan valmentaminen on työtä kellon ympäri viikon jokaisena päivänä, ellei virallisesti, niin ainakin ajatuksissa. Hänestä aikuisten pitää nähdä mahdollisuudet huipulle myös niillä nuorilla, jotka eivät vielä ole ikäluokkansa parhaita. Salomäellä on joukkueessaan vielä alaikäisiä pelaajia, joita toivoo saavansa pitää valmennuksessaan, kunnes he ovat valmiita ammattilaiskentille.

– Teen sille tulevaisuudelle pohjaa. Joukkuepeli ei rakennu ihan tuosta vain. Lentopalloilija on parhaimmillaan ehkä 25-vuotiaana, kun oma persoona, lajiymmärrys ja fyysiset ominaisuudet ovat kehittyneet hyvälle tasolle, hän toteaa.

 

Autetaan kun voidaan

Elina Salomäki on panostanut paljon kehittymiseensä valmentajana ja hakeutunut omalla kustannuksellaan alan kansainvälisten huippujen oppiin. Esikuvistaan hän mainitsee Brasilian naisten maajoukkuevalmentaja Ze Roberton, kolminkertaisen olympiavoittajan ja herrasmiehen. Toinen on juutalaisvainoista selvinnyt, sittemmin israelilainen huippuvalmentaja Arie Selinger. Kuopion aikana hän on tukeutunut arvostamiinsa lentopalloagentti Nisse Huttuseen ja Suomen naisten maajoukkuevalmentajana toimineeseen norjalaiseen Tore Aleksanderseniin.

Myös hyväntekeväisyystyö joukkueen kanssa on Elina Salomäelle tärkeää. Koiraihmisenä hän on pelaajineen ollut esimerkiksi järjestämässä lasten lukumaratonia lukukoira Sylvin kanssa. Hän on myös mukana yhdistyksessä ’Autetaan kun voidaan’, jonka kautta organisoi viime jouluna kunnon joulun kahdelle vähävaraiselle perheelle.

– Se teki joulun itsellekin, kun näki mikä auttamisen halu oli ihmisillä Kuopiossa. Itselläni on ollut aika haastava lapsuus ja nuoruus, joten auttaminen on lähellä sydäntä. Olemme etuoikeutettuja, kun saamme pelata ja harrastaa.


– Olen vuosien varrella kokenut urheilussa mielettömän hienoja asioita, mistä moni haaveilee: isoja pelejä, halli täynnä faneja, isot voitot, sellainen fiilis mitä ei korvaa mikään, maajoukkueen kapteenina ja ammattilaisena ulkomailla lentopalloa pelannut Elina Salomäki sanoo.

Teksti: Tiinu Wuolio
Kuvat: Hannu Miettinen

 

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi: