Lämpimällä tärkeä huolehtia kylmäketjusta

05.06.2020, klo 13:04

Lämpimillä ilmoilla on tärkeä huolehtia jääkaappi- tai pakastinsäilytystä vaativien ruokien säilymisestä viileänä, kun ne kuljetetaan kaupasta kotiin tai mökille.


Elintarvikkeet kannattaakin kuljettaa kaupan ja käyttöpaikan välillä kylmälaukussa. Pitkälle matkalle tarvitaan sähkökäyttöinen laite tai riittävästi kylmää luovuttavia kylmävaraajia. Muutoinkin helteet saattavat nostaa energiankulutusta.

Kylmälaitteet käyvät enemmän, kun lämpötila asunnoissa nousee helteellä. Helteellä on kuitenkin tärkeää, että ruuat säilytetään kylmänä niin kotona kuin matkalla kaupasta kotiin.

Keittiön lämpötilan kohoaminen esimerkiksi 25 asteesta 32 asteeseen nostaa kylmälaitteen sähkönkulutusta 25–40 prosenttia. Myös kylmälaitteiden käyttöhäiriöt lisääntyvät korkeimmissa lämpötiloissa, koska osa koneista, etenkin vanhat laitteet saattavat käydä lähes koko ajan.

Vanhat, jatkuvasti käyvät laitteet kannattaa vaihtaa uusiin energiatehokkaampiin koneisiin. Lisäksi on muutama vinkki, joilla vähennät kylmälaitteiden sähkönkulutusta.

 

Vinkkejä sähkönkulutuksen kurissapitoon

Huolehdi ilmankierrosta kylmälaitteiden ympärillä. Etenkin, jos kylmälaite on sijoitettu komerokaappiin, kannattaa tarkkailla laitteen ilmankiertoa ja helpottaa ilmankiertoa helteellä esimerkiksi vetämällä laite ulos komerosta tai reilusti irti takaseinästä. Näin ilma pääsee kiertämään paremmin laitteen ympärillä ja koneiston käymisestä syntyvä lämpö siirtymään pois laitteen takaa.

Älä pakkaa kesäjuhlienkaan aikaan jääkaappia liian täyteen. Jätä viileälle ilmalle tilaa kiertää laitteen sisällä, tuotteiden välissä. Älä myös avaa ovea turhaan ja ota tuotteet ulos nopeasti, jotta saat oven suljettua mahdollisimman pikaisesti. Jääkaapin ylitäyttö ja oven avaaminen usein lisäävät sähkönkulutusta jopa 15–20 prosenttia.

Kuljeta ruuat kotiin kaupasta kylmälaukussa. Näin et rasita jääkaappia turhaan lämpimillä ruuilla ja juomilla. Myös elintarvikkeiden säilymisen kannalta on niiden tasainen kylmänä pysyminen ensiarvoisen tärkeää.

Älä myöskään osta ruokaa varastoon niin paljoa, että se ehtii vanhentua käyttökelvottomaksi. Poisheitetty ruoka, ruokahävikki on yksi suurimmista ympäristökuorman aiheuttajista ruuan osalta.

 

Teksti: Ari J. Vesa, Adato viestintä
Kuva: Scanstockphoto 

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi: