Joulunaika syö sähköä, pienillä teoilla pääset vähemmällä

07.12.2018, klo 11:00

Jouluun kuuluvat valot, ruuanlaitto ja saunominen saattavat näkyä sähkönkulutuksessa. Pienillä teoilla kulutus pysyy kuitenkin kurissa. Lue tästä vinkit, miten pidät sähkönkulutuksen kurissa joulunaikaankin.


Joulunaika aiheuttaa helposti piikin sähkönkulutukseen. Jouluvalaistuksen vaikutus on nykyisin aika pieni, jos käytössä on energiatehokkaat led-valot ja ajastimet, jotka keskittävät valojen käytön aikaan, jolloin ihmiset liikkuvat ja on hämärää.

Suurimmat piikit sähkönkulutukseen tulevat uunin ja lieden käytöstä, jouluherkkuja valmistettaessa sekä pitkään päällä olevasta sähkösaunasta.

 

Jouluruokien valmistus

Joululaatikot, puuro, kinkku tai joulun vegeherkut hautuvat uunissa pitkään. Jos niiden uunivalmistuksen pystyy helposti keskittämään yöaikaan, on se koko sähköjärjestelmän kannalta tehokkainta. Monilla sähkölämpöasiakkailla saattaa olla myös sähkösopimus, jossa sähkö on öiseen aikaan päiväaikaa edullisempaa.

Parhaan nautinnon perinteisestä kinkusta saa, kun paistaa sen aattoa edeltävänä yönä. Silloin kinkku on aattoaterialla maukkaimmillaan. Maukas kinkku valmistuu kypsyttämällä se hitaasti aattoa edeltävänä yönä 90–125 asteen lämpötilassa.

Samalla uunilämmöllä kannattaa valmistaa kaikki ruoat. Paista samalla kerralla laatikot, kinkku ja laita uunipuurot hautumaan. Puurostakin tulee parasta miedolla jälkilämmöllä hauduttaen. Talouksissa, joissa on puukäyttöinen leivinuuni tai uuni, kannattaa käyttää niitä. Samalla saa uunin lämmön hyödynnettyä lämmityksessä ja mukavaa, puuntuoksuista joulutunnelmaa.

Kun ruokia haluaa jäähdyttää, kannattaa alkujäähdytys tehdä parvekkeella tai kuistilla ennen jääkaappiin siirtämistä. Muista suojata ruuat kunnolla linnuilta, oravilta tai muilta eläimiltä.

 

Hämyisää joulutunnelmaa

Monelle joulun tunnelma syntyy hämärästä valistuksessa, joka syntyy esimerkiksi energiatehokkaista led-jouluvaloista tai kynttilöistä. Energiaa säästyy sammuttamalla turhat valot ja nauttimalla rauhallisesta tunnelmasta.

Kun käytät kynttilöitä, muista paloturvallisuus.

Ulkonakin kynttilälyhdyt tuovat omaa tunnelmaansa lepattavine liekkeineen. Jos joulun alle osuu hyvä pakkaskausi, voit tehdä myös tunnelmallisia jäälyhtyjä pihalle. Sähkövaloissa suosi led-valosarjoja myös ulkona, ajastaen ne sammumaan päivän valoisaksi ajaksi sekä yön hiljaisiksi tunneiksi.

 

Saunaan yhdessä tai vuorotellen

Joulusauna on monelle tärkeä, jouluun liittyvä perinne. Tämä perinne aiheuttaa yhden suurimmista piikeistä sähkönkulutukseen. Jos mahdollista, sauno sellaiseen aikaan, jolloin uuni ei ole päällä.

Saunaa ei myöskään kannata lämmittää liian kuumaksi. Saunassa viihtyy jo 70–80 asteen lämmössä. Saunominen kannattaa myös keskittää, mennä saunaan yhdessä tai vuorotellen, niin ettei saunan päällä olo veny pitkäksi. Jos käytössä on puusaunavaihtoehto, on sen lämmittäminen mukavaa joulupuuhaa.

 

Energiatehokasta joulunaikaa!


Kuva: Scanstockphoto

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi: