TET-harjoittelussa kaukolämmön myynnissä ja voimalaitoksen laboratoriossa

09.10.2019, klo 10:12

Kun tuli aika hakea TET-harjoittelupaikkaa, minulle välähti mieleen sanat, jotka olin kuullut noin kaksi vuotta sitten. Silloin olin seitsemännellä luokalla Ahmon koulussa ja meillä oli kahden päivän TET-jakso tutun henkilön työpaikalla. Olin äitini mukana Kuopion Energialla ja toisena päivänä pääsin voimalaitoksen puolelle tutustumaan paikkoihin. Samalla tutustumiskäynnillä minua käytettiin laboratorion ja vedenkäsittelyn puolella. Muistin, että yksi labran työntekijöistä sanoi, että olen tervetullut tutustumaan heidänkin työhönsä, jos joskus haluaisin.

Nyt olen siis yhdeksännellä luokalla ja TET-paikka piti pikkuhiljaa olla tiedossa. Päätin soittaa päivämestari Maijalle asiasta ja puhelun jälkeen minulla olikin toiselle viikolle TET-paikka. Toinen viikoista oli vielä auki, ja olin käynyt jo kyselemässä joitain paikkoja tuloksetta. Lopulta soitin Teemulle Kuopion Energian kaukolämmön myyntiin ja kysyin, voisiko hän ottaa minut TETtiin. Kummankin viikon TET-paikat oli viimein hankittu.


Ensimmäinen viikko alkoi talon tapoihin tutustumalla. Viikon aikana pääsin mukaan lämmönjakokeskusten tarkastuksille, neuvontakäynnille ja pääsin tutustumaan myös verkoston rakentamisen eri työvaiheisiin kaukolämpötyömailla. Toimistolla minulla oli tehtävänä uudelleen merkitä ja järjestää avainkaappi. Onneksi sain sen ajallaan valmiiksi, vaikka työtä oli enemmän kuin arvasinkaan.


Uusi viikko, uudet kujeet – maisemanvaihdos labraan. Viikko alkoi sopivien työvaatteiden metsästyksellä. Toisen TET-viikon aikana labrassa sain tehdä vaikka mitä. Pääsin märkä- ja kuivapunnitsemaan puunäytteitä, jauhamaan niistä purua, painepuristamaan jauheesta pellettinappulan ja määrittämään lämpöarvoja. Toisin sanoen näin kaikki puupolttoaineen läpikäymät labravaiheet.


TETin aikana tapaamani ihmiset olivat ystävällisiä. Minua neuvottiin hyvin ja minulle kerrottiin käytännönläheisesti töistä. Työelämääntutustuminen oli onnistunut. Pidin kummastakin työviikosta, mutta labraviikosta pidin erityisesti, sillä pääsin tekemään enemmän itse. Kaukolämpöporukan mukana ollessani huomasin, että Kuopion Energia työllistää paljon muitakin kuin omaa henkilöstöä (esim. hitsaus ja maanrakennus). Lisäksi huomasin, että polttoainetta tulee monilta eri toimittajilta.
Erityisesti haluaisin kiittää Teemua, Sannaa, Kaisaa, Maijaa, Pirjoa ja Merjaa. Hyvää talven odotusta.


TET-harjoittelija
Veera Antikainen
Ahmon koulu 9H

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi: