Lämmitystä ilman jännitystä

20.11.2018, klo 07:33

Kaukolämpö on edelleen Suomen suosituin lämmitysmuoto. Jopa kolme neljännestä uusista rakennuksista kytketään kaukolämpöön. Lisäksi muista lämmitystavoista kaukolämpöön siirtyvien määrä kasvaa vuosi vuodelta. Kuopiossa liittymisaste on vielä valtakunnan tasoakin korkeampi. Kaukolämmön hinta Kuopiossa pärjää valtakunnallisessa vertailussa, mikä viimeksi oli mahdollista todeta Kiinteistöliiton muutama viikkoa sitten julkaisemasta Indeksitalo 2018 -selvityksestä.

Lämmitysmuoto valitaan kymmeniksi vuosiksi, joten sen kustannuksia tulee tarkastella yksittäistä kuukautta pitemmällä jaksolla. Lämmityksen tarve, siitä seuraava laitteiden mitoitus ja hankintakustannukset määräytyvät lämmitysmuodosta riippumatta talviajan kovimpien pakkasten mukaan. Kaukolämpöjärjestelmässä valtaosan investoinneista tekee energiayhtiö ja investoinnit katetaan pääosin liittymis- ja perusmaksuilla. Esimerkiksi maalämmössä koko investoinnin tekee kiinteistön omistaja.

Vuotuinen lämmitysenergiantarve painottuu lämmityskuukausille loka-huhtikuu, jolloin tarve on n. 80 % vuoden tarpeesta. Hankinnoista johtuvat investoinnit ja korot sekä muut kiinteäluonteiset kustannukset lankeavat kuitenkin maksettavaksi tasaisesti vuoden jokaiselle kuukaudelle. Asiakkailta kerätyillä perusmaksuilla katetaan em. kiinteitä kuluja. Perusmaksut on katsottu parhaimmaksi jakaa tasaisesti koko vuodelle, koska näin lämmityskuukausien kaukolämpölaskuista ei muodostu asiakkaille kohtuuttoman suuria.

Kuopion Energia siirtyi kaukolämmön energiamaksuissa kausihinnoitteluun vuoden 2017 alusta lähtien. Kausihinnoittelussa energian hinnat ovat kesäaikana n. 43 % ja syksy-kevätaikana n. 16 % pienempiä kuin talviaikana. Muutoksen vaikutuksesta energiamaksut pienenivät n. 7 % edellisvuoteen (2016) verrattuna. Rahassa tämä tarkoitti esimerkiksi pientaloasiakkaalle keskimäärin noin 100 euroa helpotusta koko vuoden kaukolämpölaskuun.

Kuopiossa kaukolämpö on edullisempi kuin sähköperusteiset lämmitysmuodot. Vuositasolla esim. pientalojen kaukolämmön kokonaishinta Kuopiossa on noin 8 snt/kWh, josta perusmaksun osuus on 2-3 snt/kWh. Sähkön kokonaishinta ilman kiinteitä kuukausimaksuja on tällä hetkellä 11...12 snt/kWh tasolla. Sähköenergian hinnoissa on lisäksi nousupainetta pörssisähkön hinnan kohoamisen vuoksi. Myös sähkön siirron ja sähköverojen osalta tuskin on laskusuuntaa luvassa.

Kaukolämmön liittymismaksu ja lämmönjakokeskus asennettuna maksaa tyypillisesti Kuopion Energian kaukolämmön omakotitalo uudiskohteelle 7 000 - 8 500 euroa. Vastaavasti maalämpöpumppu lämpökaivoineen ja asennuksineen maksaa kohteen koosta ja lämpökaivojen tarpeesta riippuen 13 000 - 20 000 euroa. Lisäksi on myös hyvä muistaa tulevissa vuosikustannuksissa vastuu- ja kustannusasiat esim. vika- ja häiriötilanteissa.

Lämmitysmuotojen valinta ja arviointi kannattaa tehdä faktoihin ja sen hetkiseen parhaaseen tietoon perustuen. Me Kuopion Energialla autamme mielellämme nykyisiä ja uusia asiakkaita lämmitys- ja jäähdytysasioihin liittyvissä kysymyksissä.

Kuopion Energia Oy

Reima Lassila

kaukolämpöjohtaja

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi: